
Europarlamentarii solicită instituțiilor UE să lucreze în vederea acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată la aderare. O declarație comună a fost votată la Strasbourg (VIDEO)
Europarlamentarii, precum și deputații de la Chișinău care sunt membri ai Comitetul Parlamentar de Asociere au adoptat o declarație comună prin care solicită instituțiilor europene să lucreze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare. O declarație în acest sens a fost făcută de către europarlamentarul român Siegfried Mureșan în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, „tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei trebuie să ofere și Republicii Moldova”.
・
„Această perspectivă europeană, perspectiva de a deveni stat membru al UE, oferită astăzi în acest document este exact ceea ce Parlamentul European a oferit prin rezoluția adoptată în plen Ucrainei la începutul lunii martie. Formularea este identică, mesajul este foarte clar. Tot ceea ce Uniunea Europeană oferă Ucrainei trebuie să ofere și Republicii Moldova. Răspunsul pe care îl dăm astăzi la intenția Republicii Moldova: Da sunteți bineveniți, aveți această perspectivă, hai să ne apucăm de treabă să lucrăm în vederea obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată și a parcurgerii tuturor celorlalte etape”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
„Vreau să reiterez determinarea noastră de a avansa pe agenda noastră de integrare europeană cu sprijinul bunilor noștri prieteni din UE, în contextul cererii de aderare pe care am semnat-o. Ne dorim foarte mult ca năzuința legitimă a cetățenilor Republicii Moldova să fie auzită în UE și să devenim un stat candidat, pentru ca europenizarea Republicii Moldova să fie ireversibilă, ori la acest moment nu mai există alternative altele decât integrarea europeană pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău, Mihai Popșoi.
O altă parte a declarației este angajamentul de a accelera integrarea Republica Moldova în piața unică europeană.
„Până la momentul în care aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se poate finaliza prin aderarea politică și instituțională avem obligația să apropiem cât mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană. Prin includerea acesteia în piața unică europeană am facilita schimburile economice și comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Republica Moldova va putea exporta mai mult spre UE, am avea mai multe investiții europene în Republica Moldova, am avea introducerea legislației europene în multe sectoare, standarde de mediu ale Uniunii Europene, ale calității, pe scurt, creșterea nivelului de trai a oamenilor din Republica Moldova”, a menționat europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Totodată, a fost cerută Comisiei Europene crearea unui grup de suport care să ofere mai mult suport administrativ și tehnic Republicii Moldova. Declarația menționează și necesitatea ca statele membre ale UE să coopereze cu autoritățile de la Chișinău în vederea investigării furtului miliardului. Un alt punct al declarației solicită Comisiei Europene sporirea ajutorului financiar pentru Republica Moldova.
Amintim că Republica Moldova a semnat pe 3 martie cererea de aderarea la Uniunea Europeană.