Drumul morții sau morții de pe drum. Cum cadavrele de război, lăsate pe străzi, pot provoca o nouă epidemie

Drumul morții sau morții de pe drum. Cum cadavrele de război, lăsate pe străzi, pot provoca o nouă epidemie

Războiul din Ucraina este o dramă care se răsfrânge nu doar asupra politicii și economiei mondiale, ci și asupra mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Un aspect mai puțin mediatizat al acestei orori se referă la zecile de cadavre omenești care fie sunt lăsate pe drumuri zile la rând, fie sunt înghesuite în gropi comune. Specialiștii trag alarma asupra impactului asupra sănătății a cadavrelor în descompunere, iar agenții de mediu strâng din umeri când sunt întrebați de potențiale soluții de prevenire a unor eventuale tragedii.

Pe 2 aprilie 2022, lumea a fost cutremurată de o descoperire groaznică. În presă au apărut imagini cu zeci de cadavre îmbrăcate în haine civile, rămase pe stradă, într-o suburbie a Kievului, orășelul Bucea, după plecarea forțelor rusești. La scurt timp, presa internațională a publicat tot mai multe dovezi a ceea ce a fost ulterior numit masacru și chiar genocid.

Lăsați să zacă pe drumuri 

Publicitate

Meduza.io a publicat mai multe imagini video filmate cu drona deasupra orașului Bucea din Ucraina. Acestea ar demonstra faptul că zeci de cadavre ale oamenilor decedați zăceau pe străzile orașului înainte ca trupele armatei rusești să se retragă.

Vezi și: EDITORIAL | Bucea ne-a împrospătat memoria despre ce înseamnă ocupație

În confirmarea acestor imagini a venit și declarația primarului de Bucea, Anatol Fedoruk, care spunea că în timp ce forțele rusești își intensifică bombardamentele de artilerie, autoritățile ucrainene nu mai au posibilitatea de a ridica trupurile celor morți de pe străzi.

Nu mai putem lua cadavrele, pentru că bombardamentele continuă ziua şi noaptea. Câinii sfâşie cadavrele pe străzile oraşului. Este un coşmar.

Anatol Fedoruk

Autor:

Imaginile au fost filmate pe parcursul mai multor zile - începând cu 23 martie până pe 30 martie 2022. Deși mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare din întreaga lume au susținut că pot aduce dovezi prin diferite videoclipuri că astfel de crime nu au fost de fapt comise de Rusia, ci mai degrabă au fost o „înscenare” a regimului ucrainean, un fact-check a Agenției France Press dovedește că omorurile într-adevăr au fost comise de armata rusă. Până în acest moment, Kremlinul califică aceste acuzații drept „falsuri”.

Citește și: Soldații ruși acuzați de masacrul de la Bucea, decorați de Putin. Li s-a conferit un titlu de onoare

Vă atenționăm că imaginile vă pot afecta emoțional:

Pe înregistrările publicate de Meduza se văd cadavrele celor uciși pe strada Yablonska, precum și pe mai multe străzi învecinate. Jurnaliștii au comparat cele văzute din dronă cu imaginile pe care la 1 și 2 aprilie 2022, după retragerea trupelor ruse din oraș, polițiștii și jurnaliștii ucraineni le-au filmat de la fața locului. S-a dovedit că locația corpurilor neînsuflețite a coincis.

De menționat este faptul că toate cadavrele, filmate din aer, zac nu numai în aceleași locuri, ci și în aceleași poziții ca în filmarea realizată mai târziu la fața locului.

În paralel, firma americană Maxar Technologies a realizat o serie de fotografii din satelit, care, potrivit AFP, resping afirmațiile Rusiei conform cărora cadavrele în haine civile găsite în Bucea au apărut acolo după ce forțele ruse s-au retras din orașul ucrainean devastat.

„Imaginile din satelit, realizate de Maxar, au o  înaltă rezoluție și  dezvăluie cadavre care zac pe străzi. Corpurile neînsuflețite sunt lăsate în aer liber timp de săptămâni”

purtătorul de cuvânt al Maxar Technologies, Stephen Wood

Autor:

Vezi și:  Apar noi dovezi video a masacrului din Bucea: Imaginile filmate cu drona arată corpuri nemișcate la pământ zile în șir (VIDEO)

The New York Times a publicat o analiză a prim-planurilor străzii Yablonska din Bucea după ce a comparat-o cu imagini video din 1 și 2 aprilie. Astfel ei au concluzionat că trupurile neînsuflețite aflate de-a lungul străzii erau acolo de cel puțin trei săptămâni, când forțele ruse controlau orașul.

...

sursa: factcheck.afp.com

„În Bucea, am îngropat deja 280 de oameni în gropi comune”, a declarat primarul localității pentru AFP.

El a adăugat că străzile orașului distrus sunt pline de cadavre. Pe o stradă rezidențială, trupurile a cel puțin 20 de bărbați în civil au fost găsite împrăștiate pe o suprafață de câteva sute de metri.

...

REUTERS/Zohra Bensemra

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 1,222 de persoane - fără să se precizeze dacă este vorba doar de civili - au fost ucise până pe 10 aprilie în regiunea Kiev de la începutul invaziei rușilor din 24 februarie.

Impactul descompunerii cadavrelor asupra mediului

Masacrul din Bucea, dar și din alte localități ucrainești bombardate și controlate de forțele armate ruse, a provocat mai multe întrebări. Una dintre ele este ce impact pot avea aceste cadavre, aflate în stare de descompunere, asupra mediului dar și a sănătății celor rămași în viață.  Solicitați de jurnaliștii AGORA, reprezentanții Agenției de Mediu susțin că, fără îndoială, un asemenea proces are un impact asupra mediului.

„După perioada de rigiditate cadaverică (care durează de la 24 până la 48 de ore, se întâmplă fenomenul de înțepenire progresivă a mușchilor, care survine la câteva ore după deces din cauza unor modificări chimice la nivelul țesuturilor musculare, rezultat al coagulării proteinelor din mușchi). Mușchii încep să se relaxeze și începe un proces de distrugere a țesuturilor prin acțiunea enzimelor și a bacteriilor prezente în tubul digestiv. În urma procesului de putrefacție a cadavrelor, se pot forma aproximativ 1300 de compuși chimici, care depind de mai mulți factori. Prin urmare, chiar dacă factorii de mediu (temperatura, umiditatea sau pH-ul solului) au o influență, cadavrele se descompun în primul rând printr-o acțiune internă”, se arată în comunicatul emis de Agenția de Mediu.

Autor:

Specialiștii precizează că descompunerea cadavrelor este un proces biochimic, care inevitabil duce la poluarea semnificativă a mediului, din punct de vedere microbiologic, prin răspândirea agenților patogeni în apă și sol:

„Din cauza faptului că corpul uman este alcătuit în mare parte din carbon, apă, dar și zinc, fier, magneziu, fosfor și alte elemente chimice, toate aceste substanțe, odată cu descompunerea organismului ajung în componentele de mediu: apă, aer, sol. O mare problemă pentru componentele de mediu este mercurul și substanțele medicamentoase, de tipul antibioticelor, care se elimină în procesul de putrefacție”.

Autor:

Reprezentanții Agenției de Mediu adaugă că la procesul de descompunere se adaugă, în funcție de condiții, acțiunea insectelor. 

Un impact negativ major asupra mediului au cadavrele în proces de descompunere care rămân pe străzi. În primul rând, cel mai mare impact este asupra aerului, acel miros, care atrage diferite insecte, bacterii și viermi, iar insectele pot transmite diferite boli infecțioase oamenilor, care locuiesc în zona dată. Totodată, se eliberează o mulțime de produse gazoase (amoniac, hidrogen sulfurat, metan). Gazele rezultate din descompunerea cadavrelor sunt o consecință a putrefacției sau a mocnirii acestora, se arată în comunicat emis de AM.

Specialiștii precizează că în primul caz, există un amestec de dioxid de carbon, hidrogen, hidrogen sulfurat, gaz de mlaștină, amoniac și unele substanțe gazoase mirositoare:

În al doilea caz, se emană doar dioxid de carbon. În acest caz, aerul din sol, care înconjoară cadavrul este privat de o parte din oxigenul acestuia. Nu există nicio îndoială, că un astfel de amestec de gaze, acumulate în gropile comune, poate provoca otrăvire acută a oamenilor, dar aceasta nu înseamnă că aceleași gaze, în forma în care se găsesc de obicei în cimitire, adică puternic diluate de sol sau de aerul atmosferic, ar putea submina sănătatea locuitorilor din jur”.

Autor:

Altfel spus, în cazul gropilor comune impactul asupra aerului este mai scăzut decât în spațiu deschis, dar în procesul de descompunere se elimină substanțe care în timpul ploilor sunt dispersate în sol sau pot ajunge în apa potabilă.

Am încercat să discutăm cu specialiștii de la Agenția Națională de Sănătate Publică despre impactul cadavrelor în descompunere asupra sănătății. Deși solicitarea noastră a fost acceptată încă pe 10 aprilie, până la momentul publicării acestui articol așa și nu am primit niciun răspuns. 

Autor:

Riscul unei epidemii - foarte mare

Autoritățile locale din orașul Mariupol, unul dintre orașele cele mai afectate de război, trag alarma și susțin că odată cu încălzirea vremii, riscul unei epidemii crește considerabil. 

„Mariupol și normele sanitare sunt noțiuni antagoniste, din păcate. Pe străzi și sub ruine sunt o mulțime de cadavre. Efectul procesului de degradare intră în sol, în aer. În plus, locuitorii orașului consumă de două luni apă nepotabilă. Sistemul de canalizare nu funcționează, instalațiile de epurare nu funcționează, pompele nu funcționează. Canalizarea este spartă din cauza bombardamentelor și de artilerie. Mariupol poate fi amenințat de o epidemie. De la dizenterie, la holeră și ciumă”, a declarat primarul orașului Piotr Andrușenko.

AGORA precizează că Procuratura Generală a Ucrainei a identificat peste 500 de soldați ruși care au comis crime de război în țară. 

În același timp, activiștii pentru drepturile omului din cadrul inițiativei globale „Tribunal pentru Putin” au înregistrat și documentat până în luna aprilie 1.188 de episoade de crime de război comise de trupele ruse în Ucraina.

Baza de date a inițiativei menționează cel puțin 414 decese, 392 de răniri, 868 de bombardamente, 559 de atacuri asupra bunurilor civile, 349 de cazuri de distrugere sau deteriorare a proprietății. Totodată, de la începutul războiului, au fost înregistrate 25 de tipuri de crime probabile împotriva umanității, comise de militarii ruși. Anterior, Procuratura Generală a Ucrainei a explicat că Vladimir Putin este criminal de război, dar conform legislației internaționale, fiind președinte al Rusiei, se bucură de imunitate. În același timp, ministrul transformării digitale a Ucrainei, Mihailo Fedorov, a declarat că cu ajutorul sistemului de recunoaștere facială și inteligenței artificiale, mulți dintre invadatorii care au comis atrocitățile de la Bucea și Iprin sunt deja identificați.

Potrivit celui mai recent raport realizat de Organizația Națiunilor Unite, de pe 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, până la 1 mai 2022 , Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 6.469 de victime civile în Ucraina. Dintre aceștia - 3.153 de morți și 3.316 de răniți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal