Literele, panglicile și simbolurile folosite în acțiuni de agresiune militară sau în crime de război, interzise în Moldova

Literele, panglicile și simbolurile folosite în acțiuni de agresiune militară sau în crime de război, interzise în Moldova

Pe teritoriul R. Moldova se interzice confecționarea și arborarea simbolurilor ultilizate de participanții la acțiuni de agresiune militare, crime de război și crime împotriva umanității. În acest sens, Parlamentul a aprobat un amendament pentru modificarea Codului Contravențional. Afișarea drapelelor, a literelor sau panglicilor așa ca panglica bicoloră negru-portocaliu, se soldează cu amendă de până la 9.000 de lei pentru persoane fizice și de până la 18.000 de lei pentru persoanele juridic.

„Aceste semne din păcate sunt folosite și pe teritoriul R. Moldova. Pentru că acestea justifică în linii generale agresiunea militară asupra  Ucrainei, am considerat de cuviință că este necesar de a modifica legislația pentru a nu permite glorificarea acestora pe teritoriul R. Moldova”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Astfel, a fost modificat articolul din Codul Contravențional privind încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crimă de război și crimă împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Publicitate

Se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni. 

În cazul încălcării noilor prevederi, se va sancționa cu amendă de la 90 la 180 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicate persoanei fizice și cu amendă de la 180 până la 360 de unități convenționale pentru persoanele juridice și cu funcții publice.

La fel, se fac modificări la Legea 54 din 2003 cu privire la contracararea activității extremiste. Și anume, se schimbă  noțiunea de „activitate extremistă”. Potrivit completărilor, se prevede interzicerea la ceea ce ține de etalarea, confecționarea și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor fasciste, atributelor sau simbolurilor național socialiste naziste, atributelor ori simbolurilor unor organizații extremiste și altele.

Deputatul Lilian Carp a explicat că prin noțiunea de atribute și simboluri se subînțelege elemente ca drapele, benzi, panglici colorate așa ca panglica bicoloră negru cu portocaliu, embleme, elemente grafice, litere așa ca „Z ”, folosită de armata rusă în Ucraina, sau cifre și combinații ale acestora, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum și însemne ultilizate de participanții la agresiunile militare, crime de război și crime împotriva umanității.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal