
EDITORIAL | De ce partidele pro-ruse nu au viitor în R. Moldova
Încetul cu încetul, după 40 zile de război în Ucraina, exponenții partidelor pro-ruse din Moldova încep să-și afișeze tot mai des mesajele voalate în susținerea invaziei. Dodon s-a pozat la Ambasada Rusiei cu portretul lui Putin pe fundal, deputatul Odnostalco a declarat că masacru de la Bucea este un fake și că că trupurile ar fi fost aduse și așezate în stradă. Lista e lungă și ar putea continuă cu multe cazuri ca acestea care, nu doar că susțin războiul, dar încearcă să ne inducă ideea că decesele pe timp de război sunt o normalitate.
・
Înainte de începerea conflictului, partidele parlamentare și unele forțe extra-parlamentare se pregăteau de proteste, pe fundalul creșterii prețurilor la resursele energetice. Au avut o bună oportunitate să lanseze niște acțiuni împotriva guvernării, care le-ar fi adus un plus de imagine după eșecul de la alegerile parlamentare. Dar și aceste nemulțumiri ale populației au fost atenuate prin majorarea pensiilor și compensarea facturilor la gaz.
Partidele pro-ruse nu mai au ce oferi electoratului său
Atâta timp cât Ucraina rezistă eroic invaziei, partidele pro-ruse nu vor mai avea ce să promită alegătorilor săi, poate doar sânge și război.
Autor:
Să ne aducem aminte de scenariul Uniunii Euroasiatice - cât de repede s-a stins acest fake despre care nimeni nu mai vorbește astăzi. Exporturile în Federația Rusă vor fi tot mai greu de realizat din punct de vedere tehnic, dacă nu chiar imposibil. Cu gazul și energia electrică, pâna la începutul noului sezon rece cred că Republica Moldova va avea alternative sustenabile. Și acest argument nu mai va mai fi viabil în scurt timp.
Partidele pro-ruse ar putea lua soarta celor unioniste care, de câțiva ani, nu se mai regăsesc în parlamentul de la Chișinău, deși numărul celor care își doresc unirea cu România crește constant.
Comparația nu este tocmai reușită, dar ne arată că electoratul moldovenesc, deși este împărțit geopolitic, știe să diferențieze grâul de neghină.
Autor:
Cu toate astea, partidele pro-ruse vor exista mereu în parlamentul de la Chișinău, pentru că există o masă critică de cetățeni care i-ar vota în orice condiții. Mai puține instrumente de propagandă, mai puțină reprezentanță pro-rusă în Parlament
Odată ce instrumentele de propagandă vor fi anihilate cu succes, soarta partidelor afiliate Moscovei va fi una pecetluită. Legile privind securizarea spațiului informațional sau cele de interzicere ale simbolurilor războiului, printre care și „panglica Sf.Gheorghe”, vor avea efect pozitiv pe termen lung, chiar dacă vom avea și o nemulțumire pe termen scurt. Anume pe aceștia doi piloni și-au construit comunicarea partidele pro-ruse la Chișinău: propagandă mediatică și propagandă de război. Dacă facem un exercițiu și urmărim ce a publicat media afiliată partidelor pro-ruse, o să vedem că cuvântul „pace” nu este foarte popular, iar la unele surse chiar lipsește din vocabular. Un exemplu clar că acestea propagă războiul în fiecare zi, direct sau indirect.
În concluzie, cred că partidele pro-ruse nu au viitor în Moldova, în condițiile în care cetățenii noștri vor înțelege odată și pentru totdeauna cine ne sunt prietenii și cine ne sunt dușmanii.