
Consilierii municipali ai PSRM inițiază un referendum privind Stadionul Republican (VIDEO)
Consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor au anunțat că inițiază un referendum pentru ca locuitorii orașului Chișinău să decidă soarta Stadionului Republican. Potrivit aleșilor locali, Stadionul trebuie să rămână în proprietatea chișinăuienilor, iar pe spațiul acestuia să fie construite doar obiective culturale sau sportive.
・
„Venim cu o propunere care ne va consolida. Cetățenii municipiului Chișinău trebuie să decidă ei, le va fura sau nu Guvernul PAS și Maia Sandu, terenul Stadionului Republican. PSRM anunță public demararea procedurii de referendum pentru păstrarea acestui teren. Organizarea referendumului local este o procedură democratică care în mod normal ar trebui să se desfășoare la fiecare problemă majoră. Oamenii vor putea veni la vot ca să decidă ce vom face noi cu acești 5,18 hectare din inima Chișinăului”, a declarat consilierul municipal Dinari Cojocaru.
Amintim că, la 29 iulie 2021, Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost abrogată legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Guvernului SUA, pentru constituirea unui nou complex al Ambasadei.
Precizăm că legea adoptată la 3 decembrie 2021 de parlamentarii socialiști, de cei ai PP Șor și Pentru Moldova a fost suspendată de Curtea Constituțională cinci zile mai târziu.
S-a întâmplat după ce Platforma DA, PDM și PAS au contestat la Înalta Curte decizia Parlamentului prin care s-a abrogat legea ce prevedea transmiterea Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA.
Partidul Șor a anunțat că cere abrogarea legii prin care s-a decis transmiterea terenului, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. A doua zi, fără consultări și fără dezbateri, deputații PSRM și cei de la Pentru Moldova, platformă din care făceau parte parlamentarii Partidului Șor și câțiva ex-democrați, au votat, în lectură finală, abrogarea respectivei decizii.
La scurt timp, premierul de atunci, Ion Chicu, a spus că „abrogarea sau modificarea unei legi care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici este o eroare”.
Și Ambasada SUA la Chișinău și-a exprimat regretul, menționând că decizia afectează negativ relațiile dintre SUA și Moldova.
Amintim că, în 2018, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevedea transmiterea teritoriului Stadionului Republican din capitală Guvernului SUA, pentru construcția ambasadei misiunii diplomatice.
Cu lungi dezbateri în Parlament, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară de atunci. Banii din vânzarea obiectivului urmau să fie investiți în dezvoltarea sportului din țară, spuneau autoritățile. Deși președintele în exercițiu Igor Dodon a întors la reexaminare proiectul, votul Parlamentului a fost reconfirmat.