BBC: O femeie din Bucea povestește cum soldații ruși l-au impus pe soțul ei să îngenuncheze apoi l-au ucis

BBC: O femeie din Bucea povestește cum soldații ruși l-au impus pe soțul ei să îngenuncheze apoi l-au ucis

Volodimir Abramov încerca cu să stingă focul în casa lui, în suburbia Bucea din Kiev, chemând ginerele să-l ajute. Trupele ruse zdrobiseră porțile din față ale casei lui Volodimir, deschiseseră focul în casă și l-au târât pe Volodimir, în vârstă de 72 de ani, pe fiica sa Irina, în vârstă de 48 de ani, și pe soțul ei Oleg, în vârstă de 40 de ani, în curte, scrie BBC

Soldații l-au scos pe Oleg dincolo de poartă, pe trotuar, a spus Volodimir, și au aruncat o grenadă prin ușa din față a casei care a explodat. Casa a luat foc.

Volodimir a luat un mic stingător și a încercat în zadar să stingă flăcările.

Publicitate

„Unde este Oleg? Oleg va ajuta!” îi strigă el fiicei sale.

Dar răspunsul a venit de la unul dintre soldații ruși, a spus el.

— Oleg nu te va mai ajuta.

...

Foto: BBC

L-au găsit pe Oleg pe trotuar în afara porții și era clar că a fost forțat să îngenuncheze și împușcat în cap de la o distanță, a spus Irina. Era un sudor care ducea o viață liniștită la colțul străzii Iablonska din Bucea.

Soldații ruși care l-au ucis pe Oleg Abramov „nu l-au întrebat nimic”, a spus soția sa Irina.

„Nu au întrebat nimic, doar l-au ucis. I-au spus doar să-și scoată cămașa, să îngenuncheze și l-au împușcat”, a spus ea.

Când Irina a fugit și i-a găsit cadavrul, cei patru soldați ruși care l-au târât afară stăteau în picioare și beau apă. Ea a țipat la ei să o împuște, iar unul și-a ridicat pistolul, apoi a coborât-o, apoi a ridicat-o din nou și a coborât-o, până când Volodimir a târât-o înapoi după poartă.

„Acei soldați ne-au spus că avem trei minute să plecăm și ne-au forțat să alergăm în papuci. Bucea a fost ca o apocalipsă – cadavre peste tot, străzile pline de fum”, a spus Volodimir.

Volodimir și Irina nu au avut de ales decât să lase corpul lui Oleg întins pe stradă și a stat acolo aproape o lună, în timp ce s-au adăpostit la casa unei rude din apropiere. Când s-au întors, Volodimir a încercat să-și îngroape ginerele pe o bucată de pământ de lângă trotuar, iar gaura pe jumătate săpată era încă vizibilă acolo.

Dar epuizat de efort și speriat de soldații ruși, Volodimir l-a dus pe Oleg înapoi în curte și l-a așezat acolo. Ulterior, soldații ucraineni au încărcat cadavrul într-o dubă, a spus Volodimir, și l-au luat.

„Nu am idee cum îl vom găsi acum”, a spus el.

...

Foto: BBC

Volodimir și Irina Abramov caută doar un corp, iar teama lor este că nu îl vor găsi niciodată.

„Era doar un om pașnic, un om de familie, un sudor, care s-a luptat cu o fractură a coloanei vertebrale și a fost invalid toată viața. Chiar înainte să moară, în timp ce eram în curte, l-am văzut pentru scurt timp prin poarta deschisă, în genunchi, și a spus ultimele cuvinte. I-a întrebat de ce”, a spus Volodimir.

Autoritățile ucrainene au îndepărtat acum cadavrele de pe străzile din Bucea, dar există temeri că vor fi găsite mai multe în subsolurile și curțile caselor private. Oficialii abia au început procesul de catalogare a ororilor. Și atât de mari sunt pagubele din Bucea, încât este greu de imaginat amploarea reconstrucției necesare pentru a o reface în suburbia atractivă care a fost cândva.

Adresându-se marți Consiliului de Securitate al ONU, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe ruși că au comis cele mai grave crime de după cel de-al Doilea Război Mondial și a cerut ca cei responsabili să fie judecați în condițiile în care naziștii se aflau la Nürnberg.

„Armata rusă a căutat și a ucis intenționat pe oricine ne-a servit țara. Au ucis familii întregi, adulți și copii, și au încercat să ardă cadavrele”, a spus Zelenski.

Ucraina a început o anchetă privind crimele de război în acțiunile Rusiei în Bucea și în apropiere de Irpin. Se spune că până acum au fost găsite 410 cadavre în cele două suburbii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal