Armata Ucrainei avertizează din nou: „Este posibil ca Rusia să desfășoare provocări în regiunea transnistreană”

Armata Ucrainei avertizează din nou: „Este posibil ca Rusia să desfășoare provocări în regiunea transnistreană”

Forțele Armate ale Ucrainei avertizează din nou că este posibil ca Rusia să desfășoare provocări în regiunea transnistreană. Un anunț în acest sens a fost făcut în dimineața zilei de 11 aprilie, pe rețelele sociale. 

„Este posibil ca Forțele Armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva statului vecin”, se arată într-un comunicat de presă al Forțelor Armate de la Kiev. 

Anterior, șeful Departamentului de Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei, Bogdan Senik, a avertizat că în cazul în care Rusia va încerca să-și mute avioane în regiunea transnistreană, forțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî țintele aeriene. 

Publicitate

Declarația a fost făcută de reprezentanții  armatei Ucrainei după ce mai devreme, sursele ucrainene au comunicat că aerodromul de la Tiraspol ar fi în curs de pregătire pentru primirea aeronavelor rusești.

Potrivit șefei statului, Maia Sandu, nu există informații care ar confirma aceste declarații, iar lucrările care ar avea loc pe teritoriul aeroportului s-ar fi desfășurat și în alți ani, în aceeași perioadă. 

La 2 aprilie, Statul Major al forțelor armate ucrainene a reiterat că trupele rusești din Transnistria devin tot mai active. Armata ucraineană crede că acest lucru ar putea reprezenta o amenințare în viitor. 

Câteva zile mai târziu, președinta țării Maia Sandu a declarat că autoritățile de la Chișinău nu au înregistrat o creștere a numărului de așa-numiți pacificatori în stânga Nistrului. 

Pe 9 martie, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat că Federația Rusă este capabilă să atragă militari din Transnistria pentru a lupta în Ucraina. 

Amintim că, la 22 martie curent, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovici, a declarat că este foarte puțin probabil ca trupele ruse staționate în Transnistria să fie implicate în războiul din Ucraina. Potrivit lui, așa-zisa armată a regiunii transnistrene nu va oferi un sprijin esențial trupelor ruse. 

Și consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak a declarat că Ucraina a evaluat toate riscurile de securitate din regiunile instabile, inclusiv Transnistria. Potrivit lui, țara vecină ține situația sub control, iar în cazuri excepționale are pregătit un răspuns la comportamentul neadecvat din regiune.

Anterior, așa-zisele autorități transnistrene au negat intenția de implicare în războiul din Ucraina. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal