Hike cu mine: Drumeție la Nistrul Chior, vechea albie a fluviului nostru (VIDEO)

Hike cu mine: Drumeție la Nistrul Chior, vechea albie a fluviului nostru (VIDEO)

Pe gheața care a oprit Nistrul în loc, printre salcâmi, printre stejari și pe cărări nebătătorite. Așa arată următorul traseu pe care s-a aventurat jurnalistul Alex Gurdila, alături de doi prieteni-știutori ai locului, pe un hike în sudul țării, în satul Talmaza din r. Ștefan Vodă. În acest episod al proiectului „Hike cu mine”, vino cu noi într-o drumeție neobișnuită, care duce spre Nistrul Chior, vechea albie a râului Nistru, în zona de importanță națională Nistrul de Jos. Din episodul ce urmează, descoperă ce fenomen a schimbat albia fluviului nostru cu tocmai 40 de kilometri, cu ce vietăți te poți „saluta” pe drum, ce arbori protejează și veghează locul și de ce această zonă e de importanță națională.

Deși venim cu el în aprilie, acest episod, filmat în februarie, se pare că a fost „prorocitor”, pentru că Guvernul a aprobat, la ședința din 9 martie 2022, legea privind fondarea Parcului Național „Nistrul de Jos”. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 62.000 de hectare, în hotarele teritoriale ale 13 localități amplasate pe teritoriul raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni și trei localități situate în partea stângă a Nistrului. Descoperă o părticică din acest loc fantastic alături de noi și pune-ți destinația pe harta drumețiilor tale. Cum n-ai da, trebuie să ajungi neapărat aici, să vezi cu ochii tăi ce a văzut și Darius, împăratul Persiei, vreo 2.500 de ani în urmă.

Publicitate

„Pentru cei care susțin AGORA și vor în continuare să o facă, ne ținem de cuvânt și le oferim hărți pe care le puteți încărca pe AllTrails, Strava, ceasul Garmin sau orice altă aplicație sau gadget care ți-e drag”, spune jurnalistul Alex Gurdila. 

Aici găsiți primul, al doilea și al treilea episod „Hike cu mine”.

Ce este Hike cu mine

„Hike cu mine” este un proiect de dezvoltare și reuniune cu natura, lansat de AGORA în colaborare cu producătorul și jurnalistul Alex Gurdila, omul care a călătorit un milion și jumătate de km pe continentul American. E o invitație pentru toți, în special adresată membrilor susținători AGORA, de a redescoperi Moldova pe jos.  

În fiecare ediție, dar și în mailuri dedicate vom explica ce fel de echipament e necesar pentru un hiking bun. Ne vom distra. Ne vom regăsi. Și ne vom reîndrăgosti de natura Moldovei. 

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal