Peste 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia, susține comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei

Peste 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia, susține comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei

Peste 33 de mii de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia de la începutul războiului în Ucraina și a asediului asupra localității. Datele au fost prezentate de comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, Ludmila Denisova, notează UNIAN.

Comisara a declarat că „nivelul de teroare a ocupanților ruși în Mariupol bate toate recordurile naziste” și a menționat că cei deportați au fost duși cu forța în Rusia dar și în zonele ocupate temporar din regiunea Donețk.

Publicitate

„Astăzi, au fost confirmate datele despre 33 de mii de cetățeni care au fost deportați cu forța în Federația Rusă și în raioanele ocupate temporar din regiunea Donețk. În același timp, presa din țara agresoarea, citând surse din departamentele militare ale Federației Ruse, raportează că peste 700.000 de persoane au fost scoase de ocupanți în Rusia, dintre care peste 131.000 erau copii. Doar din Mariupol, 134 de mii de persoane au fost scoase în timpul războiului”, a declarat Denisova.

Mai mult, potrivit acesteia, în sectoarele orașului ocupate de trupele ruse, se desfășoară o „curățare brutală a civililor, cae se realizează cu ajutorul colaboratorilor locali”. Ei sunt cei care, potrivit comisarei pentru drepturile omuluia Radei Supreme a Ucrainei, „predau ocupanților datele locuitorilor din Mariupol, în special ale angajaților instituțiilor de stat”.

„Martorii raportează că gărzile ruse efectuează arestări ilegale, deținuții sunt torturați și executați pentru orice manifestare a unei poziții pro-ucrainene. O parte dintre orășeni ajung în așa-zisele lagăre de filtrare, unde în prezent, aproximativ 10.000 de perosane sunt deținute acolo. Procedurile sunt lente, deoarece inamicul este interesat să își acopere pozițiile cu oamenii vii - oameni pașnici din Mariupol”, a adăugat comisara.

Denisova a afirmat că acțiunile armatei ruse în Mariupol sunt „un act de genocid împotriva poporului Ucrainean” și o încălcare a Convenției de la Geneva și a Statutului de la Roma a Curții Penale Internaționale.

Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că zeci de mii de persoane au murit în Mariupol. De altfel, situația în orașul-port de la Marea Azov este una tragică, militarii ucraineni raportând faptul că rămân fără muniție și că duc „ultima bătălie”, în timp ce consilierul prezidențial, Alexei Arestovici, afirmă că armata ucraineană nu poate elibera orașul asediat.

Mai mult, separatiștii pro-ruși au sugerat că vor recurge la utilizarea armelor chimice în luptele pentru cucerirea Mariupolului, aflat sub asediu neîntrerupt din 1 martie curent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal