EDITORIAL | Răul rămâne rău, chiar dacă are maniere mai bune. Pericolul romanticizării nemților din 40

EDITORIAL | Răul rămâne rău, chiar dacă are maniere mai bune. Pericolul romanticizării nemților din 40

De când tragediile de la Bucea și alte orașe din Ucraina au devenit cunoscute lumii întregi, am citit pe Social Media mai multe mărturii ale moldovenilor care își aminteau poveștile bunicilor despre cum s-au purtat soldații germani care le-au intrat în sat versus soldații armatei sovietice. 

Nemții erau mai buni, mai culți, mai amabili. Rușii erau, în schimb, niște brute - inculți, sălbatici, violenți.

Publicitate

Cred că e o comparație greșită. Periculoasă chiar. Contrapusă cu imaginea soldaților ruși, de atunci și de acum, ni se creează falsa impresie că armata fascistă era mai umană, dar nu era.

Autor:

Wehrmachtul a fost o mașină de distrugere în masă bine pusă la punct, din repertoriul căreia n-a lipsit nici masacrul civililor, nici bombardamentele orașelor, nici terorismul, nici execuțiile prizonierilor de război, nici răpirea copiilor din regiunile ocupate, nici incendierea satelor, nici epurările etnice.

Cu siguranță, soldații lui Hitler erau mai culți și mai bine îmbrăcați, Germania fiind un stat modern, industrializat, urbanizat, unde nivelul de trai al oamenilor, în general, era mai înalt decât cel al popoarelor adunate cu hurta în Uniunea Sovietică. Ei știau carte și își țineau spatele drept. Dar asta nu-i face mai puțin criminali.

Pentru a înăbuși în fașă dezordinea, trebuie aplicate cele mai severe măsuri la primul semn de insurecție. Trebuie de avut, de asemenea, în vedere faptul că, în țările în cauză (teritoriile ocupate n.a.), o viață omenească este lipsită de valoare. Într-o ripostă armată pentru viața unui soldat german, regula generală ar trebui să fie pedeapsa capitală pentru 50-100 de comuniști. Maniera de execuție trebuie să aibă un efect de înfricoșare.*

Autor:

Sună familiar, nu-i așa?

Sunt rândurile feldamerașului Wilhelm Keitel, șeful Comandamentului Suprem al Forțelor Armate germane, pe care le-a scris în semn de confirmare a decretului lui Hitler, cunoscut ca Nacht und Nebel (noapte și ceață) din decembrie 1941, care, în fond, era un ordin de a ucide pe oricine se opune conducerii naziste din teritoriile ocupate. Acest decret a urmat celui din mai 1941 privind exercitarea jurisdicției militare, care stabilea că crimele soldaților germani împotriva civililor sovietici nu vor fi urmărite penal, ceea ce, desigur, era contrar Convenției de la Geneva. Soldații Wehrmachtului au împușcat prizonieri de război și civili sub pretextul „acțiunilor partizane”. Așa au pedepsit sate întregi, despre care credeau că i-ar fi sprijinit pe partizani.

Ironia este că azi, după 80 de ani de la al Doilea Război Mondial, armata rusă acționează conform instrucțiunilor lui Hitler, lupta împotriva căruia devenise o icoană la care s-au închinat toate generațiile din fosta Uniune Sovietică de după război.

Să compari un rău cu alt rău e o activitate lipsită de sens. Răul rămâne rău, indiferent de cum arată sau cât de manierați sunt făptașii. E cu ceva mai bună și, scuzați, mai frumoasă moartea civililor din satele arse de Wehrmacht, decât moartea civililor omorâți de armata sovietică? Este vreo diferență între violurile comise de armata germană fascistă și cele comise de soldații ruși? Cred că răspunsurile sunt evidente.

Ceea ce face acum armata rusă în Ucraina trebuie tratat ca un rău imens, fără grade de comparație. Victimele masacrelor din Ucraina au dreptul la partea lor de memorie, așa cum victimele terorii celui De-al Doilea Război Mondial au dreptul la a lor. Iar noi, cei rămași în viață, trebuie să ne asigurăm că ceea ce-a fost comis nu se dă uitării, nu se interpretează după plac și nu se lipsește de valoare.

*„Copiii uitați ai lui Hitler”, Ingrid Von Oelhafen, Tim Tate, Litera 2020

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal