De Paști, toate drumurile duc acasă. Sau nu. Moldovenii din diasporă, între dor și fricile create de război

De Paști, toate drumurile duc acasă. Sau nu. Moldovenii din diasporă, între dor și fricile create de război

Sărbătorile de Paști sunt un prilej bun ca familiile să se reunească, rudele să se adune în jurul mesei, iar cei plecați peste hotare să revină acasă. Chiar și în aceste vremuri de restriște, moldovenii care muncesc în afara țării își doresc să ajungă la masa de sărbătoare, alături de cei dragi. Totuși, în pofida dorinței uriașe, din cauza situației geopolitice din regiune, unii sunt nevoiți să își desfacă bagajele și să renunțe la planul de călătorie. Alții însă, sunt dispuși să înfrunte orice greutăți și spun că dorul de familia rămasă în Moldova este mai puternic decât frica de incertitudine.

Tatiana Macarov locuiește de mai mulți ani în orașul Sankt-Petersburg din Federația Rusă. Chiar dacă s-a recăsătorit acolo și are deja cuibul ei, dorul de părinții  și de copiii rămași în Moldova o aduce de două ori pe an acasă. Totuși, războiul din Ucraina dar și situația incertă de pe scena geopolitică au determinat-o în acest an pe femeie să se gândească de două ori înainte de a cumpăra un bilet de călătorie:

„Chiar am stat pe gânduri. Am discutat cu feciorul la acest subiect, el a zis că în Moldova e liniște și pot să vin fără grijă. Eram deja pregătită, luasem cadouri pentru nepoțica de cinci ani. Tare îmi era dor de mama, care e în vârstă și mă așteaptă. Dar când văd ce se întâmplă, cum mor oamenii pe străzi, nu mă încumet. Las să se mai liniștească apele și apoi voi vedea”.

Autor:

Femeia spune că dubiile sale sunt amplificate de o situație anterioară când a rămas „blocată” în Moldova din cauza pandemiei.

„Am fost acasă în luna martie 2020. Era ziua mamei și am vrut să îi fac o surpriză. Începuse pandemia și am rămas blocată acasă pe câteva luni bune. Deja venise timpul să ies la muncă aici, șeful mă suna în fiecare zi și mă întreba când revin. A fost o perioadă stresantă pe care nu aș vrea s-o mai repet”, spune Tatiana Macarov.

Autor:

Cel mai mare regret al femeii este că nu va reuși să meargă la cimitir pentru a aprinde o lumânare „de sufletul rudelor decedate”. Tatiana Macarov spune că un alt factor care a făcut-o să se răzgândesc este și prețul biletelor de călătorie:

Până acum veneam cu avionul, cu escală la Moscova și oricum ieșea mai ieftin decât prețul actual cu autocarul. Înțeleg că s-a scumpit combustibilul, dar prețul de acum depășește prețul unui bilet la avion. Iar cu avionul acum nu e posibil, e închis cerul”.

Alexandru Tiulenev este un tânăr care muncește în Germania. În pofida situației tensionate de pe plan extern, el spune că își propună să ajungă acasă de sărbători.

„De Paști vreau să vin acasă să cuprind oamenii dragi sufletului meu, oameni pe care nu i-am văzut de 8 luni. Aici timpul parcă zboară, numai că nu e simplu să decolezi împreună cu el”, spune Tiulenev. 

Autor:

Tânărul precizează că a optat pentru transportul terestru, iar intensitatea fricii provocată de situația politică este incomparabilă cu dorul de oamenii dragi:

„Vin cu un prieten cu mașina lui personală. Nu vin acasă pentru că sunt sărbători, vin acasă pentru că mi-i dor de oameni dragi. Nicio o situație de pe plan extern și intern nu poate opri dorul de casă. Dorul e ceva incontrolabil. Când te apucă dorul ești în stare de orice. Dorul are puterea de a alunga omul și de a-l întoarce”.

Tradițional, în ajunul sărbătorilor pascale mii de moldoveni din întreaga lume revin acasă. Astfel, la trecerile de frontieră se formează cozi. Mai ales în condițiile în care pe 15 aprilie curent, starea de urgență în sănătate publică a fost anulată după o perioadă de aproximativ doi ani. Decizia a fost luată la ultima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică.

În condițiile în care experiența anilor trecuți arată că perioada dinainte de Paște și după Paștele Blajinilor, este vine cu aglomerări semnificative a punctelor de trecere a frontierei aflate la graniță cu România, polițiștii de frontieră anunță că vor fi în continuare la datorie pentru a garanta liniștea și ordinea publică la frontiera de stat. 

Din datele statistice ale ultimei săptămâni, la trecerea frontierei crește numărul de traversări pe sensul de intrare în țară. În ultimele zile au intrat în Republica Moldova 136.878 de persoane.

Pe 21 martie o porțiune a spațiului aerian al Republicii Moldova a fost deschisă pentru aeronavele civile și de stat, fiind reluat și transportului regulat de pasageri. Doar că în condițiile în care spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile au direcția spre și din spre România.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.