
EDITORIAL | Neutralitatea - momeală pentru cei slabi
Odată cu declararea independenței, Republica Moldova și-a proclamat și neutralitatea. Asta înseamnă că nu putem adera la alianțe militare și nici nu admitem dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul nostru. Mai sunt și alte țări cu statut neutru, dar unele din ele încep să își reconsidere poziția, urmare a conflictului din estul Europei. În acest editorial analizăm dacă acest statut ne face mai vulnerabili sau din contra - ne creează niște premise care ne permit să menținem pacea.
・
Neutralitatea pe hârtie
Deși pe hârtie (în Constituție) suntem neutri, în realitate țara noastră are trupe străine pe teritoriul său. Prin urmare, asigurarea în practică a acestui statut nu a fost niciodată posibilă. Cei care fac proiecte de legi privind funcționarea acestui statut ar trebuie să înceapă cu solicitarea retragerii așa-ziselor forțe pacificatoare ruse din R.Moldova, lucru pe care nu l-au făcut niciodată. O neutralitate care funcționează în practică ar fi un compromis rezonabil pe timp de pace. Pe timp de război, acest principiu nu mai este foarte viabil. Spre exemplu, Suedia și Finlanda, țări neutre ca și noi, sunt tot mai aproape să adere la NATO în vara acestui an. Se întâmplă din motive lesne de înțeles. Puțini și-ar fi imaginat, acum câteva luni, că putem asista la invazii și ocupări de teritorii fără motive. În noua realitate pe care o trăim, pentru agresori nu mai contează tratatele internaționale, convențiile stabilitate cu mulți ani în urmă, prieteniile între state sau alianțele care au stat la paza asigurării dreptului internațional. Prin urmare, chiar și unele state UE care nu sunt membre NATO au temeri privind securitatea frontierelor și integritatea teritorială. Dacă facem o scurtă incursiune în istorie, aflăm că în cel de-al Doilea Război Mondial, statutul de neutralitate nu le-a ajutat deloc pe statele care au fost cucerite.
Citește și: Cum Putin a „anulat” conceptul de neutralitate în lume. Efectele asupra R. Moldova
Noul concept de neutralitate permanentă propus de BCS, o vulnerabilitate clară
Pe timp de ocupație a țării vecine, cu siguranță nu ne putem aștepta la inițiative bune din partea partidelor pro-ruse din țara noastră. Moldova deja este o țară neutră, cu o parte a teritoriului ocupată, cu armată străină prezentă, de ce să o faci mai slabă decât atât? Statutul de neutralitate înseamnă, printre altele, și capacitatea țării de a-și asigura pacea. Spre exemplu, deputații BCS propun demilitarizarea totală sau parțială. Asta ar însemna să desființăm forțele armate, armamentul și orice activitate cu caracter militar. În așa condiții, am putea fi invadați și de soldați pe biciclete, dotați cu praștii.
Este clar că aceste inițiative, comandate cu siguranță de Moscova, vin să slăbească capacitatea de apărare.
Autor:
Republica Moldova nu a pus în discuție aderarea la nicio alianță militară, prin urmare, aceste inițiative vin doar să demonstreze loialitatea acestor partide față de guvernarea rusă.
În concluzie, vedem că neutralitatea nu mai funcționează așa cum ar trebui. În realitatea de astăzi, țările agresoare cu armate impunătoare le vor înghiți pe cele mici. Nicio convenție internațională nu poate opri aceste încălcări, la fel cum nu au oprit nici masacrele pe care le-am văzut cu toții în Ucraina. Prin neutralitate, vom fi în continuare slabi și neputincioși în fața agresorilor.