*Acest material este sponsorizat

Zona vitivinicolă excelentă pentru vinurile Vinia Traian

Zona vitivinicolă excelentă pentru vinurile Vinia Traian
Vinia Traian

Țară în formă de strugure, Republica Moldova,  situată în regiunea de sud-est a Europei, în bazinul Mării Negre, între Ucraina și România - este o bucată de paradis pentru cultivarea viței de vie. Moldova se caracterizează printr-o topografie fragmentată, dominată de dealuri joase, podișuri și câmpii însorite, traversate la rândul lor de numeroase râuri care se varsă în două râuri mari - Prut și Nistru. Clima este temperată continentală, în unele locuri cu influență litorală. Situată între 46-47 de grade latitudine nordică, ca și alte regiuni viticole renumite europene, Moldova se mândrește cu un terroir favorabil cultivării strugurilor, din care se produc vinuri de înaltă calitate, roșii (în regiunile sudice) și albe (în principal în centrul țării). 

Înființată acum 47 de ani, Vinia Traian are cu ce vă încânta atât gustul, prin vinurile sale deosebite, cât și privirea, prin viile frumoase și îngrijite. Întreprinderea este unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova.

În scopul creării unei baze stabile și calitative vinicole, Vinia Traian a investit în procurarea terenurilor și astăzi este deținătoare a unei importante suprafețe cultivate cu viță de vie. Suprafața totală a plantațiilor viticole, este de 405 hectare. Toate plantațiile sunt înscrise în Registrul vitivinicol și sunt amplasate pe colinele din regiunea cu indicație geografică protejată Valul lui Traian, la o distanță de la 0 până la 5 km de fabrică.

Podgorii tratate cu dragoste

VINIA TRAIAN este un exemplu de producție cu ciclu complet, în care producătorul produsului final este responsabil pentru fiecare etapă a procesului tehnologic - de la sol până la sticlă. Aici, podgoriile sunt tratate cu mare respect și dragoste, oferindu-le îngrijire adecvată, apoi vinificatorii și tehnologii evocă asupra vinului, amintindu-și că vinul natural, bogat în extracte, viu și sănătos poate fi chiar un remediu pentru îmbătrânirea prematură.

Plantațiile viticole sunt amplasate la altitudine de la 5 până la 100 m, cu predominarea versanților cu expoziție sud vestică. Clima regiunii vitivinicole Valul lui Traian este temperat continentală și oferă insolație importantă. Micro zona din preajma fabricii Vinia Traian este favorabilă soiurilor cu bob roșu. Vinurile roșii produse in această zonă au o culoare mai intensă decât  in alte areale, arome fructuoase și un gust bogat, ca urmare a extractivității înalte a acestora.

Pregătirea terenului pentru plantarea soiurilor de viță-de-vie

În structura plantațiilor viticole productive predomină soiurile europene pentru vin, acestora revenindu-le cca 80 % la sută din întreaga suprafața viticolă productivă, iar în cadrul acestora soiurile pentru vin alb sunt prevalente (cca 65%). În categoria soiurilor europene pentru vin, plantațiile tinere au o pondere de 10% din suprafața productivă.

Plantarea viței de vie începe întotdeauna cu pregătirea terenului, a solului  în prealabil, care constă în eliminarea vegetației lemnoase – arbori, arbuști, butuci, cât și în eliminarea denivelărilor de teren. Urmează testarea solului, apoi fertilizarea, de asemenea, după caz se mai execută și desfundarea terenului. Odată ce terenul este pregătit urmează pichetarea, săparea gropilor, plantarea butașilor și încă multe operațiuni de îngrijire, care sunt imperative pentru producerea unui vin de calitate.

Un vin bun = un proces de durată

Anual se consumă cca 24 mlrd litri de vin pe tot globul pământesc.Cum se descurcă vinificatorii?

Compania Vinia Traian, o fabrică de vin de la sudul Moldovei, posibil încă nu așa de faimoasă și vestită ca altele din Moldova, totuși este recunoscută ca un producător de vin de o calitate înaltă, stabilă în timp.

Fabricarea unui vin de calitate, depinde  de mai mulți factori, de care angajații companiei Vinia Traian duc mereu cont. Producerea vinului nu constă doar în fabricarea mustului și fermentarea acestuia, acest proces este mult mai complex decât pare, și rezultatul se vede după luni bune de la recoltarea strugurilor.

Un prim pas spre un vin bun este stabilirea datei pentru culesul strugurilor, pentru care tehnologul făbricii merge in vie și se convinge să strugurele e copt, verifică intensitatea aromei, culoarea, conținutul de zahăr- le face organoleptic, apoi ridică probe pentru testare în laborator.  După care se stabilește data culesului și se dau indicații viticultorilor și vinificatorilor. 

Importanța eliminării ciorchinilor

Strugurii culeși, imediat aduși la fabrică, din nou trec prin control înainte de a fi descărcați. Melcul rotativ îndreaptă strugurii spre zdrobitor, în urma căruia ciorchinele cad pe o bandă rulantă, mustuiala strugurilor roșii se îndreaptă la fermentare, iar bobițele albe se îndreaptă spre presă de unde rezultă mustul, apoi la fermentare. Vinia Traian folosește atât prese continue, cât și discontinue, care permit obținerea unei producții de calitate superioară.

„Fermentarea nu începe mai devreme ca enologul să aprecieze gustul și viitorul acestui must”.

Perioada când fermentează mustul este o perioadă minunată a anului - aromele vinului in timpul fermentării sau a celui proaspăt fermentat sunt  deosebite și încântătoare. Enologul are grijă ca vinul să fermenteze la o temperatură strict controlată: pentru vinul alb la o temperatură  de  + 13 °C, pentru cel roșu - + 24 °C, un lucru deloc ușor. Se întâmplă deseori că vinul se răcește sau se încălzește după caz.

Odată încheiat procesul de fermentație, din nou vinul se apreciază organoleptic și in condiții de laborator, apoi are loc limpezirea și îngrijirea vinului. Și din nou,  după fiecare procedură tehnologică vinul  este supus numeroaselor teste de laborator, pe care Vinia Traian le respectă cu strictețe: concentrația alcoolică, aciditatea totală, aciditate volatilă, dioxid de sulf liber, dioxid de sulf total, extract sec total dar și multe alte teste specifice.

„Întotdeauna privim spre viitor”!

Compania Vinia Traian tinde spre noi reușite. Datorită experienței acumulate de-a lungul anilor, dar și a muncii depuse zi de zi, vinurile cu Indicație Geografică Protejată produse de echipa Vinia Traian constituie o garanție a calității, care se asigură de la strugur la produsul finit prin control imparțial și transparent.

Dacă vreți să gustați și voi din savuroasele vinuri marca „Vinia Traian” nu eziați să vizitați pagina de facebook a companiei: facebook.com

Site-ul official: viniatraian 

Sau puteți suna la numărul de telefon: +(373)29957428; +373 60741000

P.

Vezi și aceste știri
Ești în căutarea unui vin cu gust deosebit? Vinurile „Vinia Traian” sunt potrivite pentru toți

Ești în căutarea unui vin cu gust deosebit? Vinurile „Vinia Traian” sunt potrivite pentru toți

Excursii, degustări și eveniment special pentru personal. Află cum poți celebra Ziua Vinului cu Vinia Traian și Unicorn Winery Moldova

Excursii, degustări și eveniment special pentru personal. Află cum poți celebra Ziua Vinului cu Vinia Traian și Unicorn Winery Moldova

Vinia Traian sărbătorește roada acestui an în vinuri bune, cu arome deosebite și gust inconfundabil, produse la sud (VIDEO)

Vinia Traian sărbătorește roada acestui an în vinuri bune, cu arome deosebite și gust inconfundabil, produse la sud (VIDEO)

Vinul trebuie să fie un fenomen în viața omului. Povestea companiei „Vinia Traian” (VIDEO)

Vinul trebuie să fie un fenomen în viața omului. Povestea companiei „Vinia Traian” (VIDEO)

VIDEO. Profa de vin Vinia Traian LUNI

VIDEO. Profa de vin Vinia Traian LUNI

Moldova, pe locul 4 în lume după numărul de medalii la vinurile rosé

Moldova, pe locul 4 în lume după numărul de medalii la vinurile rosé

Advertoriale
Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Învață de la specialiștii DAD Human Capital cum să selectezi candidații potriviți în procesul de recrutare a personalului

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Start înregistrare pentru stagiu în Moldcell Academy, ediția din 2022

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

Sucursala maib „Mircea cel Bătrân” și-a redeschis ușile după renovare și modernizarea modelului operațional

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Anti-protest în centrul capitalei. Două femei își manifestă susținerea pentru președinta Maia Sandu (VIDEO)
 • 2
  Odesa a fost ținta atacurilor inamice. A fost lovită clădirea administrativă din centrul orașului
 • 3
  Un nou protest organizat de Partidul Șor în fața Parlamentului. Urmăriți în direct imagini de la manifestație (LIVE)
 • 4
  Poliția sesizează repetat Primăria Chișinău despre încălcările admise la protestul din fața Parlamentului: „Nu s-a luat atitudine”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.