Cât va costa asigurarea auto RCA în 2022?

Cât va costa asigurarea auto RCA în 2022?

Nu este un secret pentru nimeni că economiile țărilor europene și nu numai, se află într-o situație dificilă. Doi ani de pandemie cu restricții de comunicare, de circulație, de blocaj în lockdown, ș.a. a dus la o creștere a inflației globale de cca 8%. Prețurile la cereale, materialele de construcție, materia primă pentru unele sectoare de producere au crescut începând cu anul 2019. Statele lumii au adoptat diverse programe de susținere a cetățenilor lor cu ajutorul financiar. Acești bani au creat posibilități noi de consum, asta în termeni economici însemnând de fapt inflație. Aprofundată de războiul din Ucraina, care a dus la sancțiuni economice împotriva Rusiei din cauza operațiunilor sale agresive. Ca rezultat a acestor schimbări, criza economică tot mai mult pune stăpânire pe creșterea prețurilor. Deci, inevitabil este și creșterea prețurilor în domeniul asigurărilor. Calcularea rapidă a prețul pentru RCA este posibilă cu ajutorul calculatorului de pe acest website.

Situația actuală

Imediat după data de 24 februarie 2022, lumea a intrat într-o fază a incertitudinilor. De aici și creșterea bruscă a costurilor pentru gazele naturale, energia electrică, petrol și carburanți. O creștere a prețului semnificativă a fost și în rândul metalelor, cum ar fi aluminiul și cuprul. Bursele lumii au reacționat prin majorarea cotațiilor, ca răspuns la amenințările de securitate a domeniilor vitale ale anumitor țări și economii. După impunerea unor restricții economice pentru statul rus, prețurile cresc în continuu. Unii specialiști presupun că poate fi un fenomen temporar, în timp ce alții cred că prețurile nu vor mai da înapoi niciodată. Tocmai acești doi factori, pandemia și războiul, sunt fenomenele economice ce determină caracterul inflației pe termen lung.

De ce s-ar scumpi polița RCA

Polița RCA (Asigurarea Obligatorie Auto) acoperă daunele unei terțe persoane într-un accident cauzat din vina automobilului asigurat. În cele mai multe cazuri asta înseamnă repararea automobilului accidentat. Aproape toate companiile de reparații auto (service-urile) au majorat deja tarifele pentru serviciile lor, invocând creșterea prețurilor de întreținere, energie electrică și carburanți. Alt motiv ar fi creșterea prețurilor la piesele de schimb și majorarea salariilor pentru angajați. Cu alte cuvinte creșterea în lanț a prețurilor, vor duce indiscutabil la majorarea polițelor de asigurare, inclusiv a poliței RCA.

Ce spune CNPF

Comisia Națională a Pieței Financiare din Moldova a prezentat în Parlamentul RM un nou proiect de lege:  ”Privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule”, care a fost votat în prima lectură pe data de 31 martie în anul 2022.

Proiectul vizează:

  • dispoziții cu privire la legislația aplicabilă în funcție de locul de producere a accidentului; 
  • mecanismul constatării amiabile de accident; 
  • obligațiile asigurătorului RCA cu privire la comunicarea solicitantului asigurării a cuantumului primei de asigurare, dar și a altor detalii care țin de calculul primei de asigurare, coeficienților de rectificare, precum și obligativitatea asiguratorilor de a informa părțile privind soluționarea cererii de despăgubire.

Documentul prevede și digitalizarea domeniului de asigurare RCA. Cu alte cuvinte, proprietarii de automobile vor avea posibilitatea procurării poliței RCA online, iar autoritățile responsabile vor putea monitoriza respectarea legislației. În plus se majorează dublu cotele de despăgubire de la 50000 euro la 100000 de euro. De asemenea, se prevede și despăgubirea persoanelor vătămate cu suma maximă de 500000 euro per total, precum și prejudiciu moral. Plafonul de rambursare existent la momentul scrierii acestui articol, poate fi văzut aici

Președintele CNPF, Cornelia Cozlovschi a declarat:„Pentru prima etapă se prevede o majorare de 36%. Ulterior ce vor arăta statisticile noi nu putem prevedea. Reieșind din faptul că în ultimii cinci ani, nu a fost nicio majorare, primele RCA nu au fost racordate.” 

Pentru automobilul cu motor de 2601-2000 cm3, capacitate cilindrică, număr de șoferi nelimitat, stagiu de șofer un an, suma de achitare este de 1572,14 MDL plus 36%, care reprezintă 566 MDL. În sumă obținem 2138. Deci într-un viitor foarte apropiat o poliță RCA, pentru un vehicul cu un motor de 1601-2000 cm3, capacitate cilindrică, aproximativ va costa 2138 MDL. Există diferențierea prețului pentru persoanele pensionate și cele cu dizabilități. Pentru un pensionar, spre exemplu pentru aceeași mașină cu motor de până la 2000 cm3, care astăzi plătește 465,44 MDL, după scumpire va trebui să achite aproximativ 633 MDL. În acest preț majorat au fost adăugate doar 36% menționate de către conducerea CNPF din RM. Este posibil ca la aceste 36 de% să mai fie adăugate și alte cheltuieli ale companiilor de asigurare.

Bonus-malus 

Majoritatea șoferilor din Republica Moldova au auzit probabil despre Bonus-malus, dar adesea cunoștințele despre acest lucru este incomplet. Clasa specifică în care se află proprietarul autovehiculului afectează direct calculul prețului poliței RCA pentru fiecare mașină. Șoferul care achiziționează o poliță RCA pentru prima dată primește automat o clasă neutră, aceasta însemnând că prețul poliței de asigurare nu este nici majorat, nici redus.

Șoferilor asigurați cu RCA pe parcursul anilor precedenți și care nu au fost implicați în accidente rutiere, li se va face o reducere de la 5% la 50%.Dar cel mai simplu și rapid mod de a calcula prețul RCA al vehiculului este cu ajutorul calculatorului RCA de pe site-ul web RCA.MD. Calculatorul calculează și permite compararea prețurilor RCA în cele mai importante companii de asigurări - Moldcargo, Transelit, Donaris, Moldasig, Garanție, Asterra Group, Grawe Carat. Cea mai potrivită și avantajoasă asigurare RCA se calculează după introducerea în calculator stagiul șoferului și tipul certificatului de înmatriculare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.