A fost aprobat mecanismul de compensare parțială a accizelor la motorină pentru producătorii agricoli. Suma totală prevăzută - 200 mil. de lei

A fost aprobat mecanismul de compensare parțială a accizelor la motorină pentru producătorii agricoli. Suma totală prevăzută - 200 mil. de lei

Din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, care constituie 1,75 miliarde de lei în acest an, vor fi alocate 200 de milioane de lei, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pentru compensarea parțială a accizelor la motorină utilizată de producătorii agricoli. Un proiect de lege, care prevede acest mecanism a fost adoptat de către Parlament, cu votul a 54 de deputați.

Documentul stabilește modul de acordare a mijloacelor financiare destinate compensării parțiale a accizelor la motorina utilizată de producătorii agricoli pentru realizarea lucrărilor, în anul 2022.

„Pentru a asigura producătorii agricoli cu resurse financiare, în contextul lucrărilor de primăvară, este necesar de modificat legea și de făcut un amendament pentru ca, prin derogare de la lege, să permitem utilizarea resurselor din Fondul național pentru dezvoltare agricolă și rurală pentru compensarea parțială a accizei la motorină pentru producătorii agricoli”, a declarat vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca.

Publicitate

AGORA amintește că la sfârșitul lunii martie, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va veni cu soluții pentru a ajuta agricultorii în perioada lucrărilor de primăvară în contextul crizei cu care se confruntă țara noastră din cauza războiului din Ucraina. 

 „Ca răspuns la consultări, Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură, va asigura agricultorii cu mijloace circulante de care au nevoie pentru a procura inputuri și vor putea fi compensate până la 200.000 de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și suplimentar până la 150.000 de lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale”, a declarat Gavrilița.

Totodată, Guvernul va subvenționa în premieră înființarea plantațiilor multianuale cu soiurile înscrise doar în cataloagele Uniunii Europene al soiurilor de plante agricole fără ca să fie necesară adaptarea lor în catalogul național. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal