Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat

Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire în dosarul Laundromat

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost pus sub învinuire în dosarul denumită generic „Laundromat”. Prin urmare, procurorii cer un nou mandat de arest pe numele lui Platon.

În perioada anilor 2010-2014, circa 70 de miliarde de dolari americani, proveniți din băncile rusești, ar fi fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova. Schema ar fi folosit hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false, relevă un studiu elaborat de Transparency International Moldova.

Fostul magistrat de la Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău Igor Vornicescu este primul inculpat în dosarul Laundromat care și-a primit sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii. Vornicescu însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu depășirea termenului de prescripţie.

Publicitate

AGORA amintește că Veaceslav Platon a plecat din țară în luna iulie. Deși nu se știe oficial unde se află, acesta a fost surprins pe străzile din Londra.

În septembrie 2021, șeful Biroului Național Central al Interpol din R. Moldova, Viorel Țentiu, anunța că a fost înaintată solicitarea pentru arest și extrădare. Iar în decembrie, Procuratura Anticorupție anunța că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Platon. La distanță de două luni se constată că cererea încă este la etapa de examinare și nu este stabilit un termen limită pentru un răspuns.

„În prezent, cererea este în curs de examinare de către Secretariatul General al OIPC Interpol, urmând a fi emisă o decizie aferentă. Un termen fix de examinare de către Secretariatul General, nu este stabilit ”, precizează pentru AGORA, șeful IGP, Iurie Podarilov.

AGORA amintește că în august 2021, pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arest pentru escrocherie în proporții deosebit de mari şi corupere a doi gardieni ai Detașamentului cu Destinație Specială Pantera.

Anterior, acesta a fost deja extrădat din Ucraina , la cererea procurorilor moldoveni. Atunci, Platon a fost condamnat la 18 ani de detenție în dosarul fraudei bancare. În 2021, acesta a fost achitat de Judecătoria Chișinău după ce Procuratura a renunțat la acuzațiile aduse în adresa sa.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal