Procura: Ce trebuie să cunoști pentru a evita riscuri și cheltuieli suplimentare

Procura: Ce trebuie să cunoști pentru a evita riscuri și cheltuieli suplimentare
Foto: syndicexperts.com

În zilele de astăzi majoritatea persoanelor au utilizat sau utilizează procura în activitățile lor zilnice. Cu regret, o bună parte dintre acestea nu cunosc date esențiale cu referire la procură, cum ar fi, termenul, persoanele care au dreptul să autentifice procura, cazurile când este necesară autentificarea procurii etc. În scopul clarificării sensului și a unor trăsături caracteristice, precum și modalitatea de semnare a procurii, nevalabilitatea acesteia, venim cu unele informații cu caracter general, care vor contribui la evitarea situațiilor neplăcute, precum și a riscurilor necunoașterii legii.

Astfel, procura este un act prin care o persoană transmite împuterniciri de reprezentare unei sau mai multor persoane de a încheia acte juridice pentru persoana reprezentată. Aceasta constituie un înscris întocmit pentru atestarea împuternicirilor conferite de reprezentat unuia sau mai multor reprezentanți, prin care se delegă dreptul de a încheia acte juridice în numele și pe contul primului. 

Referitor la termenul de valabilitate al procurii, este necesar de cunoscut faptul că aceasta este valabilă doar pentru perioada indicată în ea. În cazul în care în procură nu este indicat un termen de valabilitate, atunci acea procură va fi valabilă timp de un an. Însă în situația când în procură nu este indicată data întocmirii acesteia, ea este nulă. Prin urmare, este foarte important de cunoscut acest moment în vederea evitării deținerii unei procuri nule. 

O dată cu expirarea termenului de 3 ani, cel care a eliberat procura trebuie să elibereze o nouă procură, dacă dorește ca interesele sale să fie reprezentate în continuare de altă persoană. Or, termenul maxim care poate fi scris în procură este de 3 ani. Prin urmare, o procură nu poate fi eliberată pentru o perioadă mai mare de 3 ani, astfel includerea într-o procură a unui termen mai mare de 3 ani este ilegală și acea procură este nulă. 

Conform art. 255 Codul civil al Republicii Moldova, procura nu va mai fi valabilă în următoarele situații:

•  când expiră termenul ei;

•  când persoana care a eliberat procura o anulează, adică o declară nevalabilă;

•  când persoana care reprezintă pe cineva în baza unei procuri renunță de a executa împuternicirile cu care a fost însărcinată;

• odată cu moartea, dispariția persoanei care eliberează procura sau a persoanei împuternicite prin procură;

•  la dizolvarea persoanei juridice care a eliberat procura sau care este împuternicită prin procură de a reprezenta.

Există trei tipuri de procură:

1. Procură generală, prin intermediul căreia persoana care împuternicește transmite altei persoane dreptul de a încheia orice fel de acte juridice (acest tip de procură se eliberează, de regulă, de o persoană care pleacă pe o perioadă îndelungată, lăsând gestiunea întregii sale averi pe seama reprezentantului);

2. Procură specială, prin intermediul căreia  reprezentantul este împuternicit să efectueze anumite operațiuni determinate (de exemplu, operațiuni de administrare a unui imobil) sau să încheie numai o anumită categorie de acte (de exemplu, acte de achiziționare de materie primă);

3. Procura este dată pentru un singur act când are ca obiect încheierea unui anumit act sau o anumită operațiune care este expres prevăzută în conținutul procurii, cum ar fi, procura eliberată pentru încheierea unui act de vânzare-cumpărare a unui autoturism determinat sau pentru ridicarea unui colet, etc. 

Evidențiem faptul că dreptul de a autentifica procuri îl au notarii. Însă, sunt echivalate cu procurile autentificate notarial și procurile eliberate de către:

•  consulii şi secretarii de primărie;

•  şefii instituţiilor medicale, sanatoriilor, medicul-şef, medicul de gardă, în cazul în care persoana reprezentată se află în aceste instituţii;

•  comandantul unităţii militare, pentru militari şi familia acestora în punctele în care se află unităţile militare;

•  şeful instituţiilor de detenţie, când persoana reprezentată se află în închisoare;

• conducătorul organului de protecţie socială, când persoana reprezentată se află în instituţia de protecţie socială;

•  procurile eliberate pentru primirea salariilor sau pentru alte acte ce se referă la locul de muncă, pensii, burse, îndemnizaţii, colete, corespondenţe pot fi autentificate de administraţia de la locul de muncă, de instituţia medicală în care se află persoana care eliberează procura.

Procura va putea fi dată doar în formă scrisă. Înscrisul va fi întocmit în condițiile prevăzute de art. 210 din Codul civil şi va trebui să conțină anumite elemente pentru a putea fi valabil ca procură, şi anume: datele de identificare ale reprezentatului şi reprezentantului, obiectul şi limitele împuternicirilor conferite reprezentantului, data întocmirii. 

Există situații expres prevăzute de legislație când procura trebuie autentificată notarial. Astfel, în conformitate cu art. 252 alin. (2) Cod civil al RM, procura trebuie autentificată notarial când împuternicirile cuprinse de ea se referă la încheierea unor acte juridice ce trebuie să fie autentificate notarial. De exemplu: contractul de vânzare-cumpărare a unui teren de pământ trebuie în mod obligatoriu autentificat notarial, prin urmare și procura eliberată pentru vânzarea unui teren de asemenea va trebui să fie autentificată notarial în mod obligatoriu. Dacă procura nu va fi autentificată notarial, atunci ea nu are nici o valoare juridică, este nulă. 

La încetarea valabilităţii procurii, persoana care reprezintă sau urmaşii acesteia sunt obligaţi să înapoieze procura celui care a eliberat-o. În scopul protejării terţilor de bună-credinţă ce au încheiat acte juridice cu reprezentantul căruia i-au încetat împuternicirile, legea consideră valabile toate actele juridice încheiate de acesta până la momentul când a aflat sau trebuia să afle despre încetarea valabilităţii procurii. Actele astfel încheiate îşi vor produce efectele atât faţă de reprezentat cât şi faţă de succesorii săi, cu excepţia cazului în care aceştia demonstrează că terţul contractant a ştiut sau trebuia să ştie că procura a încetat. Toate actele efectuate de către reprezentant până la momentul când a aflat sau trebuia să afle despre încetarea valabilității procurii se consideră valabile.

În același context, toate actele efectuate de reprezentant după încetarea valabilității unei procuri sunt nule, cu condiția că reprezentantul știa sau trebuia să cunoască despre încetarea valabilității procurii.

În concluzie, am putea afirma că pentru a exista siguranța ducerii la îndeplinire a obiectului procurii, dar şi pentru a fi siguri că reprezentantul nu îşi va depăşi limitele împuternicirilor, este recomandabil ca semnarea actelor de transmitere a împuternicirilor să fie încheiate în faţa unui notar. 

Enachi Tatiana, Avocat

Membru al Grupului de Consultanță și Avocatură LEXCONSULT

www.lexconsult.md

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege

Criza ruso-occidentală legată de Ucraina, discutată la Moscova de miniștrii Apărării ai Rusiei și Marii Britanii

Criza ruso-occidentală legată de Ucraina, discutată la Moscova de miniștrii Apărării ai Rusiei și Marii Britanii

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
 • 3
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 4
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.