Omul din spatele discursurilor lui Zelenski: „Este un colecționar de idei și emoții”

Omul din spatele discursurilor lui Zelenski: „Este un colecționar de idei și emoții”

Discursurile președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au stârnit emoție, au stimulat sprijinul internațional și au întărit moralul ucrainenilor încă de la începutul invaziei rusești. Puțini știu însă că în spatele discursurilor stă Dmitro Litvin, un fost jurnalist și analist politic în vârstă de 38 de ani, transmite digi24.ro. 

Omul din spatele discursurilor

„Președintele știe întotdeauna ce vrea să spună și cum vrea să spună. În discursuri, emoțiile sunt cele mai importante. Și, desigur, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor”, a explicat Litvin.

Publicitate

Litvin și colegii lui din echipa președintelui ucrainean locuiesc și lucrează la Bankova, sediul președinției, încă din primele zile ale invaziei. Serghei Leșcenko, un alt fost jurnalist devenit consilier Zelenski din timpul războiului, spune că Litvin este un fel de asistent literar și artistic: „El adună ideile președintelui în fiecare zi. Este un colecționar de idei și emoții.”

Litvin a fost analist politic în favoarea Slujitorului Poporului, partidul politic al lui Zelenski, și un adversar acerb al lui Petro Poroșenko, predecesorul lui Zelenski la președinție.

La începutul războiului, Litvin a postat pe Facebook mai multe mesaje dure despre președintele rus Vladimir Putin.

„Imaginația lui este slabă, așa că întotdeauna imită ceva... Trebuie să înțelegem că realitatea obiectivă nu îl controlează pe Putin. Sancțiunile occidentale nu îl vor afecta. El caută izolarea.” Scopul implacabil al lui Putin este să schimbe statul și „realitatea politică” a Ucrainei, a scris el.

Forța de convingere a lui Zelenski

Orisia Lutsevici, analistă a tink-tankului Chatham House, spune că cheia succesului lui Zelenski este cariera lui de actor și comedian. Telespectatorii erau obișnuiți să-l vadă în diferite roluri la televizor și, prin urmare, l-au putut accepta drept „comandant suprem în tricou”, ceea ce politicienii mai convenționali nu ar fi reușit.

„Este un om de stat modern care a venit din industria divertismentului. E în elementul său. Oamenii din jurul lui înțeleg puterea narațiunii în timpul unui război. După ororile de la Bucea, este important să avem o poveste motivațională. Scufundarea crucișătorului „Moscova” este un simbol puternic”, a explicat ea.

Mulți dintre consilierii lui Zelenski vin din televiziune și au lucrat cu el la Kvartal-95, studioul său de producție. Încercările lor de a câștiga sprijin global sunt ajutate de natura clară a invaziei Rusiei, în care Ucraina este victima și luptă pentru supraviețuire.

Discursurile sunt întotdeauna adaptate publicului cărora li se adresează. Când a vorbit în fața Camerei Comunelor din Marea Britanie, în ziua a 13-a a invaziei, Zelenski a comparat lupta Ucrainei împotriva Rusiei cu cea a Marii Britanii împotriva lui Hitler.

„Ne vom lupta până la capăt, pe mare, în aer. Vom continua să luptăm pentru pământul nostru, indiferent de costuri... Ne vom lupta în păduri, pe câmpuri, pe țărmuri, pe străzi”, a spus el.

Pentru britanici, Zelenski l-a invocat pe Churchill. Pentru Parlamentul grec tema a fost Mariupol, unde există o comunitate mare de etnici greci, iar pentru finlandezi, cocktailuri Molotov aruncate împotriva invadatorilor sovietici. Când s-a adresat australienilor, Zelenski a vorbit despre MH17, avionul Malaysian Airlines doborât de Rusia în 2014. În Congresul SUA, el a făcut o comparație între bombardamentele din Ucraina cu Pearl Harbor și atentatele de la 11 septembrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal