Povara bătrâneții pe timp de război: „Nu vor să moară nicăieri decât acasă”

Povara bătrâneții pe timp de război: „Nu vor să moară nicăieri decât acasă”

Vârstnicii, care locuiesc în partea de est a Ucrainei, sunt reticenți să pornească la drum și să-și abandoneze locuințele, sau chiar localitățile de baștină. BBC relatează povestea bătrânilor din micul sat Serhiivka, din estul Ucrainei, care au luat în mâini armele, dar nu renunță la propria casă. 

Odinioară, în satul Serhiivka locuiau 1.500 de oameni, înainte de invazia pe scară largă a trupelor ruse în Ucraina. În prezent au mai rămas doar aproximativ 300 de locuitori și tot mai mulți pleacă pe măsură ce Rusia își reînnoiește campania spre est și sud. În timp ce generațiile mai tinere s-au mutat în zone mai sigure, părinții și bunicii lor aleg să rămână în propria casă. Serhiivka este un sat industrial și agricol, populația aptă de muncă se ocupă cu agricultura, fie este angajată la fabrica locală de cărbune.

Satul ar putea fi în linia de foc dacă forțele ruse ar decide să pătrundă dincolo de Donețk spre orașul Dnipro.

„Toată viața am locuit aici, nu mă duc nicăieri”, a spus Mikola Luhinets, un bărbat de 59 de ani care poartă o pușcă și banderola apărării teritoriale. Bărbatul a luat arma în mâini în februarie.

„Voi rămâne în Serhiivka și o voi apăra dacă va fi necesar. Avem aici doar adăposturi simple, dar le-am pregătit. Este greu pentru oamenii în vârstă de aici să pornească la drum. Și poate că unii sunt sentimentali – au legături emoționale mai puternice cu locul în care locuiesc. Nu vor să moară nicăieri decât acasă”, a spus el pentru BBC.

Unii pur și simplu nu au bani să se mute sau un loc unde să meargă.

„Sunt pensionară și nu am mare lucru, doar o mică pensie. Nu îmi permit să închiriez un apartament într-un loc mai sigur. Nu pot exclude că aici se va întâmpla ceva rău, dar pur și simplu nu am alte opțiuni. Nimeni nu are nevoie de mine nicăieri altundeva, așa că m-am hotărât să rămân aici!, mărturisește Raisa Horislaveț, o pensionară de 66 de ani, care locuiește cu fiica ei într-o căsuță din Serhiivka.

Peste două milioane de bătrâni din estul Ucrainei sunt expuși unui risc extrem ca urmare a atacului rusesc, potrivit organizației caritabile HelpAge International. Există o îngrijorare deosebită în rândul organizațiilor de caritate care se concentrează pe sprijinirea persoanelor în vârstă, că persoanele în etate nu au putut să se îndepărteze de pericol sau să simt incapabili să facă față greutăților.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.