Economia globală, în pericol: Ar putea fi redus PIB-ul pe termen lung

Economia globală, în pericol: Ar putea fi redus PIB-ul pe termen lung

Războiul din Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și lockdownul din China aduc cu sine un  risc mare pentru economia globală. CNN notează că analiștii bat alarma și avertizează că investitorii nu evaluează în mod corespunzător cât de grave ar putea fi consecințele asupra economiei globale generată de izolarea prelungită.

„Piețele globale ar putea subestima în continuare impactul, pentru că toată atenția rămâne concentrată asupra conflictului ruso-ucrainean și a majorărilor ratelor din Rezerva Federală din SUA”, au scris Lu Ting, economistul șef de la Nomura.

Cel mai alarmant este blocarea pe termen nedeterminat a Shanghaiului, un oraș cu o populație de 25 de milioane de oameni și unul dintre principalele centre de producție și export din China.

Publicitate

Carantina a dus la lipsa alimentelor, incapacitatea de a accesa îngrijiri medicale și chiar au raportat eutanasierea animalelor de companie de frică să nu transmită virusul mai departe.

Portul Shanghai, care generează peste 20% din traficul de marfă chinezesc în 2021, este în esență blocat. Produsele alimentare blocate în containerele de transport fără acces la frigider putrezesc. Mărfurile primite sunt acum blocate la terminalele maritime din Shanghai pentru o medie de opt zile, fără a fi transportate în altă parte. Companiile aeriene de marfă au anulat toate zborurile în și în afara orașului, iar mai mult de 90% dintre camioanele care acceptă livrările de import și export sunt în prezent scoase din funcțiune.

Shanghai produce 6% din exporturile Chinei, iar închiderile de fabrici din oraș și din jurul orașului zguduie și mai mult lanțurile de aprovizionare.

Uzinele Sony, Apple, Tesla din Shanghai au fost închise

Uzinele Sony și Apple din Shanghai sunt inactive. Quanta, cel mai mare producător de notebook-uri din lume și un producător de MacBook, a oprit complet producția. Fabrica reprezintă aproximativ 20% din capacitatea de producție a notebook-urilor Quanta, iar compania a estimat anterior că va livra 72 de milioane de unități în acest an. Tesla și-a închis fabrica din Shanghai Giga, care producea aproximativ două mii de mașini electrice pe zi. Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China a declarat că a trimis un grup de lucru la Shanghai pentru a activa un plan de reluare a producției la 666 de producători cheie din orașul închis.

Stoparea activității industriale și de transport din Chinei ar putea grăbi inițiativa cheie a administrației Biden, menită să reducă dependența SUA de produsele și lanțurile de aprovizionare chinezești.

Organizația Mondială a Comerțului a avertizat cu privire la cel mai rău scenariu care implică decuplarea economiilor globale, stimulată de războiul din Ucraina, ar putea reduce PIB-ul global pe termen lung cu 5%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal