Circa 100 de migranți din Orientul Mijlociu ar fi fost traficați de un grup de moldoveni. Investigațiile, în comun cu autoritățile din România (VIDEO)

Circa 100 de migranți din Orientul Mijlociu ar fi fost traficați de un grup de moldoveni. Investigațiile, în comun cu autoritățile din România (VIDEO)

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii DIICOT din Galați, România, au pus în aplicare 66 de mandate de percheziții domiciliare și ale autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracționale, în Chișinău și zona de sud a Republicii.

Ulterior, în privința a nouă persoane a fost instituită măsura reținerii pentru 72 de ore, urmând a fi propuse de către procurorii PCCOCS pentru arestare preventivă. Persoanele au vârsta cuprinsă între 29 și 45 de ani.

Dintre figuranții cercetați în cadrul dosarului, patru au părăsit hotarele Moldovei și urmează a fi anunțați în căutare. Potrivit informațiilor, din vara anului 2021 și până în prezent, în Moldova s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni moldoveni.

Publicitate

Aceștia ar fi efectuat activităţi de transfer și transport de migranţi din Orientul Mijlociu, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României. Astfel, au fost documentate 16 cazuri, fiind depistați circa 100 de migranți.

Gruparea infracțională ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria a grupurilor ilegale de migranți. Membrii grupării îi transportau pe migranți în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinația fiind Austria și Germania.

Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6-10 persoane, iar prețul pentru activitatea de traficare varia între 5.000 - 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit). Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracționale, pe teritoriul Moldovei, în autoturisme de lux și imobile. Transporturile ilegale de migranți ar fi fost efectuate cu sprijinul unor persoane prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare organele de control.

Mai exact, acestea simulau că ar fi transportat regulamentar persoane și marfă. Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecției transporturilor.

Rolul acestora consta în verificarea prezenței în trafic a autorităților de aplicare a legii și în evitarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României. Investigațiile au fost efectuate în cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Ungaria, Austria și Germania, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltate de grupul organizat, cu suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informații, sprijinind autoritățile de aplicare a legii cu materiale analitice.

De asemenea, a fost încheiată o echipă comună de anchetă (Joint Investigation Team) cu autoritățile din România, cu sprijinul și coordonarea EUROJUST.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal