Ultimul bastion din Mariupol. Despre uzina Azovstal, cea care este luată cu asalt de trupele rusești (VIDEO)

Ultimul bastion din Mariupol. Despre uzina Azovstal, cea care este luată cu asalt de trupele rusești (VIDEO)

Trupele ucrainene din Mariupol se mențin în defensivă la combinatul siderurgic Azovstal. Potrivit acestora, aici se află aproximativ o mie de soldați și civili. Armata rusă bombardează și încearcă zilnic să ia cu asalt zona. Pe 19 aprilie, ministerul rus al Apărării a declarat că va garanta viața militarilor care vor alege să se predea, însă forțele ucrainene nu sunt gata să renunțe la luptă. Comandantul brigăzii ucrainene de pușcași marini care luptă în încercuire la Mariupol a cerut liderilor Statelor Unite, Marii Britanii, Turciei și Ucrainei să îi salveze pe luptătorii săi și pe civilii rămași cu ei la uzina Azovstal, informeză BBC. „Acesta ar putea fi ultimul nostru apel. S-ar putea să ne mai rămână doar câteva zile sau ore”, a declarat maiorul Serghei Volina într-un mesaj video postat pe Facebook.

Mariupol, oraș martir

În ultimele săptămâni, avioanele rusești au bombardat intensiv teritoriul uzinei Azovstal, în timp ce forțele armate ucrainene și luptătorii regimentului de gardă națională Azov au reclamat o situație critică și au cerut asistență internațională.

Încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, armata rusă și separatiștii din autoproclamata DNR și-au concentrat principalele eforturi pe capturarea orașului Mariupol. Acest oraș de aproape jumătate de milion de locuitori nu este doar un port important la Marea Azov, ci și un oraș important din punct de vedere politic.

În mai-iunie 2014, în timpul unei operațiuni antiteroriste a forțelor ucrainene împotriva separatiștilor, armata ucraineană și batalioanele de voluntari au reușit să recucerească orașul. De atunci, Mariupol, cu cei doi giganți metalurgici, Illich Steel și Azovstal, și o uzină de construcții de mașini, Azovmaș, a dus o viață liniștită și s-a dezvoltat.

La începutul lunii martie, trupele rusești au reușit să înconjoare Mariupol din toate părțile și să îl blocheze dinspre mare. Orașul a fost apărat de forțele din Azov, de Brigada 36 de Infanterie Marină, precum și de gărzile de frontieră, de poliție și de ofițeri ai Serviciului de Securitate ucrainean.

Prin luarea cu asalt a Mariupolului, militarii ruși și susținătorii autoproclamatei DNR au reușit, până la jumătatea lunii aprilie, să îndepărteze forțele ucrainene din aproape toate focarele de rezistență, inclusiv portul maritim și uzina Illich.

În același timp, ofensiva a dus la distrugerea aproape completă a orașului: potrivit autorităților ucrainene, bombardamentele și bombardamentele au distrus aproximativ 90% din clădiri și au ucis aproximativ 20.000 de civili.

Săptămâna trecută s-a aflat că unii pușcași marini ucraineni au reușit să spargă încercuirea de la uzina Illich din nordul orașului și să se alăture forțelor Azovstal din sud.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că cea mai mare parte a brigăzii de pușcași marini, aproximativ o mie de oameni, s-ar fi predat. Comandantul brigăzii, Volodimir Baraniuk, ar fi fost ucis în timp ce părăsea încercuirea. 

Astfel, Rusia și-a concentrat principalele eforturi pe capturarea uzinei Azovstal, care este bombardată zilnic. „Rușii folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de buncăr, tot felul de artilerie, atât terestră, cât și maritimă, pentru atacuri”, a declarat comandantul Azov, Denis Prokopenko.

Istoria Azovstali

Azovstal este un gigant siderurgic cu o istorie de aproape 100 de ani. Ocupă o suprafață imensă pe malul stâng al râului Kalmius. Complexul este situat între râu, pe de o parte, și Marea Azov, pe de altă parte. Uzina dispune de propriul port de marfă și de un sistem extins de utilități subterane.

Decizia de a construi uzina a fost luată în 1930 de către Prezidiul Sovietului Suprem de Economie Națională al URSS. Poziția geografică favorabilă a permis transportul maritim pentru aprovizionarea cu minereu de fier a fabricii. În 1931 au fost construite primele clădiri ale fabricii și portul maritim. Doi ani mai târziu, Azovstal a primit primul lot de fier.

În toamna anului 1941, când linia frontului se apropia de oraș, multe unități tehnologice fuseseră evacuate în Urali. La 8 octombrie 1941, trupele germane au ocupat Mariupol, iar în septembrie 1943, înainte de a se retrage, uzina a fost practic distrusă: au aruncat în aer principalele instalații, în special bateriile de cocserie, furnalele înalte și cuptoarele în aer liber.

În 1945, producția la uzină a fost reluată. Întreprinderea s-a dezvoltat în mod activ și a devenit unul dintre liderii europeni în domeniul producției de oțel. În 1996, Azovstal a devenit parte a grupului de companii Metinvest, deținut de omul de afaceri ucrainean Rinat Akhmetov. Înainte de invazia rusă, aproximativ 10.000 de oameni lucrau acolo; acum fabrica este închisă.

Suprafața totală a uzinei este de aproximativ 11 kilometri pătrați. Prin comparație, este de aproape două ori mai mare decât orașul Borodyanka din regiunea Kiev sau de 25 de ori mai mare decât Vaticanul.

Un oraș subteran

Bombardarea combinatului a început la mijlocul lunii martie. Oficialii ruși au declarat că ar putea exista pretinse laboratoare biochimice în incinta Azovstal.

Enver Tskitishvili, directorul general al întreprinderii, consideră că acest lucru este un nonsens. „Toate întreprinderile noastre din Mariupol au fost puse la naftalină în prima săptămână de la invazia Rusiei în Ucraina”, a spus el. „ Reactivii chimici folosiți de metalurgiști în procesul de producție au fost distruși încă din 25 februarie, despre care există toate documentele necesare... Azovstal nu are tuneluri secrete cu laboratoare biochimice”, a subliniat acesta. 

Militarii ucraineni și civili au decis să se ascundă pe teritoriul uzinei, întrucât Azovstal dispune de un sistem de adăposturi antiaeriene creat în perioada sovietică.

Potrivit lui Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne, astfel de adăposturi sunt proiectate să reziste la lovituri de bombe de avion cu o greutate de până la o tonă. Totuși, potrivit acestuia, armata rusă intenționează să arunce obuze mult mai puternice asupra uzinei. „Adăposturile puteau rezista la lovituri de bombe de 500 de kilograme și o tonă. Dar bombele grele de cinci tone ale rușilor vor sparge pur și simplu plăcile de beton armat, iar toți acei copii și mamele lor vor muri”, a spus Geranșcenko.

Pușcașii marini ucraineni confirmă că și civilii se ascund de bombe în fabrică, alături de militari. „Femei, copii, inclusiv nou-născuți, se ascund în buncărele noastre militare. În mare parte, rude ale militarilor noștri care sunt căutate de ruși. Fără căldură, apă, mâncare. Răniții noștri mor în fiecare zi într-o agonie intolerabilă, deoarece medicamentele, mijloacele de decontaminare, posibilitățile de ameliorare a durerii s-au epuizat de mult”, a declarat comandantul pușcașilor marini, maiorul Serghei Volina, la 18 aprilie.

Apărătorii din Mariupol cer liderilor lumii, în special Papei Francisc, să ajute la evacuarea femeilor și copiilor. În plus, militarii ucraineni cer ca Ucraina să primească arme grele și ca orașul să fie blocat.

Situația din Mariupol și negocierile

Oficialii ucraineni spun că moartea militarilor încercuiți la Azovstal va duce la blocarea negocierilor de pace cu Rusia. „Mariupol este poate ca zece Borodianka și vreau să spun că distrugerea militarilor noștri, a băieților noștri va pune capăt tuturor negocierilor”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat presei ucrainene.

El a descris situația din orașul-port în felul următor: „Acolo este o criză umanitară, nu există hrană, nu există apă, nu există medicamente. Cu toate acestea, băieții se apără”. Potrivit liderului de la Kiev, sunt luate în considerare diferite opțiuni de asistență.

O astfel de opțiune este un schimb de prizonieri. Deputatul Radei Supreme, oligarhul și cumetrul lui Vladimir Putin, Victor Medvedciuk, acceptă să fie schimbat pe apărătorii și locuitorii din Mariupol. Partea rusă nu a răspuns încă la această ofertă.

Ministerul rus al Apărării afirmă că situația militarilor ucraineni de la Azovstal este catastrofală și îi îndeamnă să predea armele în schimbul vieții lor.

„Înțelegând că este posibil ca comandanții unităților ucrainene să nu primească astfel de ordine și comenzi de la autoritățile de la Kiev, îi îndemnăm să ia o astfel de decizie pe cont propriu și să depună armele”, a scris agenția TASS, citându-l pe șeful Centrului Național de Management al Apărării din Rusia, Mihail Mizințev.

Potrivit autorităților ucrainene, numărul forțelor rusești care iau cu asalt Mariupol este de zeci de ori mai mare decât cel al apărătorilor săi.

La 18 aprilie, vicepremiera ucraineană Irina Vereșciuk a cerut Rusiei să deschidă coridoare umanitare pentru femeile, copiii și alți civili care se ascund la Azovstal. „Refuzul dumneavoastră de a deschide aceste coridoare umanitare va fi un motiv pentru a-i trage la răspundere penală pe toți cei implicați pentru crime de război în viitor”, a declarat în același timp Vereșciuk.

Pe 19 aprilie, Vereșciuk a declarat că Rusia a refuzat să deschidă coridoarele pentru ca oamenii să părăsească orașul încercuit. La rândul său, Mizințev a declarat că a fost stabilit un coridor pentru ca oamenii să plece, dar „până la ora 22:00, ora Moscovei, la 19 aprilie, nimeni nu a folosit coridorul specificat”.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Luptele continuă la Mariupol. Batalionul Azov susține că uzina Azovstal a fost distrusă aproape în totalitate

Luptele continuă la Mariupol. Batalionul Azov susține că uzina Azovstal a fost distrusă aproape în totalitate

Mariupol: Soldații ruși ar dezgropa cadavrele celor pe care i-au ucis, acuză administrația locală

Mariupol: Soldații ruși ar dezgropa cadavrele celor pe care i-au ucis, acuză administrația locală

Am încetat să mai numărăm morții, spune primarul orașului Mariupol. Autoritățile estimează că în jur de 21.000 de persoane au fost ucise

Am încetat să mai numărăm morții, spune primarul orașului Mariupol. Autoritățile estimează că în jur de 21.000 de persoane au fost ucise

Advertoriale
Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

CAAN își consolidează poziția de jucător de rezonanță în domeniul industrial cu investiții de 21 milioane euro (VIDEO)

CAAN își consolidează poziția de jucător de rezonanță în domeniul industrial cu investiții de 21 milioane euro (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
  PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  „Nimeni nu are nevoie de noi”. În mediul online a apărut un video în care sute de soldații ruși din regiunea Belgorod se plâng de haosul din timpul mobilizării (VIDEO)
 • 2
  „R. Moldova încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului”, reprezentantul Transnistriei în Rusia, acuză țara noastră la ONU. Reacția autorităților de la Chișinău
 • 3
  PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • 4
  Ruptură între PSRM și PCRM? „Noi, comuniștii, și Voronin personal, am devenit o acoperire pentru Dodon”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.