Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)

Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)

Dumitru și Emanuela Ciuprina sunt doi tineri din satul Lunga, raionul Florești, care au decis să revină în Republica Moldova după cinci ani petrecuți în România, la București. Cei doi au plecat la studii peste Prut, au revenit acasă ca să pregătească actele pentru cetățenia română, dar au rămas în Moldova și acum gestionează cu succes activitatea pensiunii „La Iepurași”, chiar în satul de baștină.

Cătălina Vudvud Grițco

Publicitate

„La un moment dat era ideea să revenim pe un an maxim, oricum după 5 ani îmi era dor de casă, și zic vin pe un an, mai vedem ce facem, dar nici gând că o să venim înapoi să stăm acasă în sat.”

Dumitru Ciuprina

Autor:

Cei doi tineri au investit toate economiile în dezvoltarea pensiunii. Atunci când au preluat afacerea, aveau doar două mii de euro. Emanuela susține că au muncit pe brânci și continuă în același ritm pentru a vedea cum visul lor devine realitate.

„Dacă sincer, de când suntem aici, venituri încă nu avem, doar împrumutăm. Am noroc că am prieteni care au încredere în mine, care mă ajută de peste hotare, avem credite acum și încercăm să dezvoltăm cât mai mult pensiunea”, a adăugat Dumitru.

Toată activitatea pensiunii „La Iepurași” este dirijată de Dumitru și Emanuela, tot ei sunt cei care muncesc cot la cot cu părinții lor pentru a putea oferi oaspeților o experiență cât mai plăcut și pentru a asigura o atmosferă primitoare pensiunii.

De asemenea, Emanuela susține că revenirea lor în satul natal este și un exemplu pentru alți tineri din comunitare, dar și din întreaga țară.

„Ca sfat pentru tinerii care se gândesc să revină acasă, dar ezită: dacă totuși simțiți că vreți să fiți pe plai natal, să fiți aproape de oamenii dragi și să fiți acasă de sărbători, nu vă fie frică! Încercați! Pentru că și acasă se poate de făcut ceva. Dacă o să revenim mai mulți acasă, o să reușim să facem mai multe lucruri frumoase și să dezvoltăm țara care are un potențial turistic destul de mare.”

Emanuela Ciuprina

Autor:

Turismul local - în ascensiune

Potrivit „Ghidului juridic pentru inițierea afacerilor în turism”, acest domeniu este în ascensiune în Republica Moldova. Se întâmplă pentru că destinațiile turistice locale sunt la îndemână, sunt durabile din punct de vedere ecologic, iar călătoriile pot fi ușor organizate, în contextul în care turismul de masă a devenit nepopular și necesită multe măsuri de siguranță. Aventurile de tip soft includ, de asemenea, experiențele culturale pe lângă cele în natură. Republica Moldova dispune de o rețea mică, dar în creștere a grupurilor ce oferă activități în aer liber și rețelelor informale. Agenții economici oferă opțiuni de hiking, ciclism și caiac de bună calitate. De asemenea, Moldova dispune de atracții ce sunt parte a fondului ariilor naturale protejate, și monumente naturale care sunt la baza traseelor și experiențelor ecoturistice.

Turismul rural a cunoscut o ascensiune considerabilă și datorită prezenței unor game variate de experiențe autentice, precum drumeții, călărit, cunoașterea produselor autohtone vitivinicole, alimentelor organice, conceptul de „slow”-food ce permite descoperirea gastronomiei locale. La fel, marea majoritate a zonelor protejate sunt situate în perimetrul localităților sătești, fapt care creează premise pentru dezvoltarea turismului în mediul rural. Proprietarii pensiunilor pun la dispoziția oaspeților toate resursele gospodăriilor, dar și permit explorarea unor peisaje irepetabile și conexiunea cu comunitățile locale.

Toți cei care îți doresc o afacere în domeniului turismului local, pot consulta „Ghidului juridic pentru inițierea afacerilor în turism” mai jos, elaborat de ANTRIM.

În prezent, în Republica Moldova sunt 43 pensiuni turistice și agroturistice.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal