Ultima oră! Starea de urgență pe teritoriul țării se prelungește cu încă 60 de zile

Ultima oră! Starea de urgență pe teritoriul țării se prelungește cu încă 60 de zile

Starea de urgență pe teritoriul R. Moldova se prelungește cu încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată la ședința din 21 aprilie a Parlamentului. „Pentru” au votat 55 de deputați, în mare parte cei din majoritatea parlamentară. 

„Solicităm Parlamentului prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, din 25 aprilie 2022 și menținerea măsurilor stabilite prin Hotărârea Parlamentului 41 din 2022”, a solicitat prim-ministra Natalia Gavrlița.

Propunerea a fost votată cu votul a 55 de deputați. Patru deputați au votat contra.

Publicitate
...

Deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu, a menționat că în alte țări, vecine cu Ucraina țară unde se desfășoară acțiuni militare, nu a fost anunțată stare de urgență. Mai mult, acesta spune că în Ucraina starea de urgență a fost anunță doar pentru 30 de zile. În plus, Fotescu spune că măsurile aplicate în stare de urgență ar putea fi aprobate prin legi.

„Sunt exemple foarte clare când anumite excepții, de exemplu de integrare pe piața forței de muncă a refugiaților ucraineni, sau anumite excepții ce țin de medicamente care nu trebuie să se regăsească în legislație în afară unor circumstanțe de urgență”, a precizat Natalia Gavrilița.

Olesea Stamate a precizat că Comisia juridice a menționat în raportul la hotărâre despre adăugarea textului care să permită desfășurarea alegerilor locale planificate în această primăvară. În acest sens a fost aprobat un amendament prin care se precizează că „prelungirea stării  de urgență nu afectează alegerile din unitățile administrativ teritoriale”. Propunerea a fost susținută cu 56 de voturi.

Menționăm că la 20 aprilie, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au votat prelungirea stării de urgență pentru încă 60 de zile. 

„S-a discutat activ dacă să prelungim starea de urgență. Sunt riscuri cu care nu s-a mai confruntat această țară. Suntem puși în situația să luăm decizii rapide. Sunt riscurile legate de războiul din Ucraina și securitatea energetică”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Amintim că la 24 februarie curent a fost votată starea de urgență în țară pentru 60 de zile, după ce Rusia a atacat Ucraina. 

Recent, parlamentarii fracțiunii BCS au declarat nu vor susține decizie de prelungire a stării de urgență, a anunțat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea. Acesta susține că în situația actuală, starea de urgență este folosită în scopuri politice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal