*Acest material este sponsorizat

Patru trasee turistice pentru amatorii de ciclism, alergare și drumeții au fost lansate în sudul Republicii Moldova (VIDEO)

Patru trasee turistice pentru amatorii de ciclism, alergare și drumeții au fost lansate în sudul Republicii Moldova (VIDEO)
ANTRIM

Zeci de locuri istorice, peisaje naturale inedite, tradiții autentice și cultura gastronomică din sudul Moldovei au fost conectate în patru trasee turistice cu o distanță totală de 173 de kilometri. Fiecare dintre cele patru trasee oferă peisaje reprezentative pentru această regiune: mici insule de păduri, pajiști și pășuni, câmpii întinse și stepe aride specifice sudului țării.

Evenimentul de lansare a fost onorat cu prezența Directorului Misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander, Directorului de proiect MCTA, Tatiana Durleștean, Secretarului de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, operatorilor și ghizilor de turism, reprezentanților autorităților publice locale, dar și gazdelor evenimentului Vinăria din Vale și Eco Village Văleni.

„Avem un număr vast de proiecte pe care le implimentăm în Republica Moldova cu suportul USAID. În ceea ce privește proiectul de acum, a fost creat pe baza proiectului de competivitate, care este un proiect în baza căruia am investit în turismul din Republica Moldova. Am oferit suportul nostru inclusiv Vinăriei din Vale. Acum avem un nou proiect „Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului”, unde lucrăm cu pensiunile Eco Village Văleni. În cadrul acestui proiect am reușit să reunim Ministerul Culturii, ANTRIM-ul, pentru a pune la dispoziția turiștilor indicatorii de direcții în cazul acestor trasee turistice, și totodată încercăm să diversificăm planul nostru de proiecte, pentru a susține turismul din Republica Moldova”.

Directorului Misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander

„Deschiderea și lansarea acestor trasee cu 173 km marcați, sunt cu informații utile și de valoare pentru turiștii care vizitează sudul Moldovei. Turiștii pot accesa aceste informații pe platforma moldova.travel, unde încercăm să valorificăm patrimoniul natural, cultural, și turistic de care dispunem. Încercăm să susținem autoritățile locale, să îi integrăm și să îi facem să colaboreze între ei. Astfel, nu doar am marcat traseele, dar am făcut și anumite cursuri de instruire pentru proprietarii pensiunilor, vinăriilor, și pentru ca ei să înțeleagă că trebuie să fie un tot întreg. Astfel ele împreună vin să îmbogățească turismul local, și pun în valoare cultura și tradițiile noastre. Profilul turiștilor străini s-a schimbat în ultimii ani, ei preferă mai mult locurile  neaglomerate, liniștite, iar Moldova este perfectă din acest punct de vedere.”

Natalia Țurcanu - Director Executiv ANTRIM

Primii 16 sportivi amatori, pasionați de alergare și ciclism au testat traseele, au descoperit autenticitatea regiunii și au apreciat specificul gastronomiei locale.

„E un traseu foarte frumos, care se diferențiază de altele prin bogăția peisajelor, spre lacul Beleu, spre lacurile Manta. De asemena acest traseu include foarte mulți artizani, unde pe lângă contemplarea naturii, avem posibilitatea de a vedea cu ochii noștri cum se împletește lozia, țeserea covoarelor, sau chiar brodarea unor ii.”

Specialistă în turismul sustenabil, Cătălina Plinschi

Fiecare traseu are circa 40 km lungime și poate fi parcurs fie cu bicicleta, fie pe jos, din orice punct de pornire dorește turistul. Totodată, cu ajutorul codurilor QR e posibilă descărcarea hărților ​​în format digital de pe portalul www.moldova.travel. Pe portal pot fi găsite recomandări despre locuri de odihnă, cazare, relaxare, activități în natură, evenimente de interes pentru turiști.

Trasee turistice cu peisaje uimitoare

 • Traseul de ciclism C2 întitulat „Pe urmele culturii, tradițiilor și bucătăriei găgăuze”: traseul de ciclism Comrat - Ceadîr Lunga. 

Acest traseu are o lungime de 53 km iar turiștii pot descoperi gastronomia locală autentică a comunității găgăuze. Pornind de la Comrat, capitala Găgăuziei, și mergând cu bicicleta prin mediul rural și satele găgăuzie, veți simți atmosfera găgăuză - unică prin originile sale etnice turcești - și veți gusta mâncărurile, aromele și vinul tradițional. Pe acest traseu veți avea șansa de a degusta vinul a două dintre cele mai cunoscute crame locale, de a explora istoria în cele mai cunoscute muzee găgăuze și de a încerca cele mai bune giuzlemea și kavurma la Complexul etno-turistic „Gagauz Sofrası”.

 • Traseele de ciclism C3, C4, C5, întitulate „Descoperă căldura Moldovei de Sud”,  vor încânta vizitatorii pentru a reveni iar și iar în cea mai caldă regiune a țării.

„Suntem alături pentru a dezvolta industria turismului din Republica Moldova, într-un mod sustenabil și durabil. Proiectul urmărește o dezvoltare complexă a sectorului turismului, în care includem aspectele gastronomice, unde valorificăm și capitalizăm proiectele făcute anterior cu suportul USAID.”

Director Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), Tatiana Durleștean

 • C3 - Traseul Plopi-Pascani include vizite la crame și legătura cu natură. Pe acest traseu veți găsi singurul izvor din Moldova a cărui apă arde și veți descoperi frumosul oraș balnear – Cahul.

 • C4 - Traseul de ciclism Plopi - Pașcani - Slobozia Mare

Acest traseu este unic prin diversitatea peisajelor naturale pe care le prezintă, dar și prin oamenii pe care-i vei întâlni de-a lungul lui - meșteri populari, gospodine, cântăreți și oameni simpli, dar deosebiți din sud. Pe acest traseu veți avea o experiență culinară autentică din regiunea de sud. De asemenea, puteți experimenta mai multe aventuri ușoare - plimbări cu barca pe apă, observarea păsărilor, plimbări cu cai sau căruțe. Traseul include 9 artizani, 2 muzee, pensiuni, crame, dar și unele dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Moldova, mai ales la apus - Dealurile de Aur Văleni și Lacul Beleu - un loc perfect de relaxare după o zi lungă pe bicicletă.

 • C5 - Traseul de ciclism Slobozia Mare – Vulcănești

Pe acest traseu puteți să descoperiți peisaje naturale neexplorate unde veți pedala de-a lungul dealurilor acoperite cu vii și livezi. Traseul este relativ ușor, cu o lungime de 30 km, astfel încât să permită  admirarea satelor și viața la țară. La finalul traseului de ciclism, veți avea șansa de a cunoaște găgăuzii, tradițiile și bucătăria la Crama Kara Gani din Vulcănești. Vă recomandăm să ajungeți în Slobozia Mare cu o seară înainte de a începe turul cu bicicleta, pentru a vizita crama Vinăria din Vale și să faceți un tur cu degustare de vinuri, dar și să vizitați satul și rezervația Beleu din apropiere, unde puteți solicita de la biroul Rezervația Naturii o plimbare cu barca pe Lacul Beleu.

Aceste trasee de ciclism au fost create și lansate de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect EDGE Buy-in, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

 

P.

Vezi și aceste știri
 ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

ANTRIM marchează Ziua Mondială a Turismului, lansând campania „Curaj Turism Moldova”

„Prietenește pentru turism” - ce presupune programul de susținere a turismului rural, lansat de EFES Moldova, în parteneriat cu ANTRIM

„Prietenește pentru turism” - ce presupune programul de susținere a turismului rural, lansat de EFES Moldova, în parteneriat cu ANTRIM

Forumul ANTRIM pentru Turism Receptor și Domestic a ajuns la cea de-a patra ediție. Se va discuta despre orientarea industriei turismului, în contextul COVID-19

Forumul ANTRIM pentru Turism Receptor și Domestic a ajuns la cea de-a patra ediție. Se va discuta despre orientarea industriei turismului, în contextul COVID-19

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
  DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ruptură între PSRM și PCRM? „Noi, comuniștii, și Voronin personal, am devenit o acoperire pentru Dodon”
 • 2
  „R. Moldova încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului”, reprezentantul Transnistriei în Rusia, acuză țara noastră la ONU. Reacția autorităților de la Chișinău
 • 3
  Dodon l-a felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere: „Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase”
 • 4
  Zelenski: Putin nu-și va putea salva viața după un eventual atac nuclear
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.