Republica Moldova a finalizat de completat prima parte a chestionarului de aderarea la Uniunea Europeană (UE). Documentul cu răspunsurile oferite a fost transmis ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei ceremonii.
„Astăzi am convocat ședința de constituire a comisiei de constituire pentru integrarea Europeană. Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud din partea guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar de aderare”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, între timp a venit alt chestionar, mai voluminos decât primul.
„Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Va fi în siguranță în familia UE. În această familie putem să oferim cetățenilor noștri mai multă siguranță, oportunități economice și democrație consolidată. Știm de unde pornim și ce avem de făcut. Știm că trebuie să facem un efort enorm, dar real pentru a ajunge acolo”, a declarat președinta R. Moldova.
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a transmis ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului de aderare la UE.
„Este încă un pas spre viitorul nostru european. Acum am depus toată munca și efortul pentru a demonstra Uniunii Europene că suntem gata să trecem dincolo de Acordul de Asociere și Acordul aprofundat de liber schimb, care în ultimii ani ne-au adus beneficii importante. Suntem gata să mergem mai departe spre o țară europeană. Vrem să aducem Europa la noi acasă”, a declarat Gavrilița.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, susține că viteza de realizare a primei părți a chestionarului reprezintă „determinarea Președintelui, Guvernului și a întregului popor de a aduce cât mai repede Republica moldova în familia europeană”.
„Doar cu 11 zile în urmă a fost înmânată prima parte a acestui chestionar. (...) Completarea a fost ușoară și complicată în același timp. A fost ușoară pentru că s-a bazat pe implementarea Acordului de Asociere și al Acordului Aprofundat de Liber Schimb, dar a fost dificilă pentru că a trebuit de identificat domeniile unde Republica Moldova mai are de muncit pentru a întruni criteriile de la Copenhaga”, a punctat ambasadorul UE.
Ce-a dea doua parte a chestionarului este una mai substanțială și acoperă toate domeniile.
„Așteptăm să primim răspunsuri și la cea de-a doua parte a chestionarului ,deoarece aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei în lumina criteriilor de aderarea așa cum o cere Consiliul European. Răspunsurile oferite de R. Moldova vor fi transmise colegilor mei”, a declarat ambasadorul Janis Mazeiks.
Amintim că la 3 martie, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE. Documentul este adresat lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea a fost ulterior expediată la Bruxelles.
La data de 11 aprilie, Reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a țării noastre. Răspunsurile care vor fi completate ar urma să releve pregătirea R.Moldova pentru aderarea la uniune.
Menționăm că, la 28 februarie, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderarea la Uniunea Europeană după un model simplificat în regim de urgență. Ulterior, la 1 martie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE.
Tot în luna martie președintele Georgiei a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.