
Prioritatea NATO trebuie să fie evitarea unei confruntări militare directe cu Rusia, susține cancelarul Germaniei
Prioritatea NATO trebuie să fie evitarea unei confruntări militare directe cu Rusia, susține cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Acesta este răspunsul oficialului german când a fost întrebat de ce nu susține livrarea în Ucraina a armelor ofensive, cum ar fi tancuri și sisteme de artilerie grea, transmite CNN.
・
Scholz susține că motivul pentru care NATO trebuie să adopte această poziție este legat de încercarea de a evita un „al treilea război mondial”, care are mari șanse să fie unul nuclear, a declarat cancelarul german pentru ziarul Der Spiegel, atunci când i s-a cerut să comenteze motivul pentru care Germania a refuzat să livreze arme grele Ucrainei.
„În această situație nu avem nici o regulă , nici un criteriu care să precizeze din ce moment suntem considerați a fi parte a războiului din Ucraina”, a mai adăugat oficialul german când a fost întrebat de ce crede că livrarea tancurilor în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
„Tocmai de aceea, este important să luăm în considerare fiecare pas și să îl analizăm cu mare atenție și să îl coordonăm cu aliații noștri”, a spus Scholz, precizând că evitarea unei escaladări a situației de către NATO este „o prioritate de top pentru mine”.
„Nu trebuie să existe un război nuclear”, a menționat Scholz.
„De aceea nu mă concentrez pe sondaje și nu mă las deranjat de apelurile insistente. Consecințele unei asemenea erori ar fi dramatice”, a accentual el.
În ultima perioadă, cancelarul german, Olaf Scholz, se confruntă cu critici tot mai mari din interiorul Germaniei și din afara țării pentru decizia guvernului său de a refuza livrarea în Ucraina a armelor grele cum ar fi tancuri și obuziere, în condițiile în care invazia Rusiei a intrat într-o fază nouă și potențial decisivă.
Mai mult, Scholz a afirmat că nu crede că un embargo asupra gazului rusesc ar pune capăt războiului din Ucraina, deși o asemenea decizie ar afecta serios veniturile Moscovei și respectiv capacitatea de finanțare a războiului.
„Nu văd cum un emabrgo pe importurile de gaz rusesc ar fi pus capăt războiului. Dacă (președintele rus Vladimir Putin - n.r.) ar fi fost deschis și ar fi ascultat argumentele economice, el nu ar fi început niciodată acest război nebun”, a menționat Olaf Scholz.
„În al doilea rând, nu ne comportăm ca și cum ar fi vorba doar despre bani. Este vorba de evitarea unei crize economice dramatice care ar duce la pierderea a milioane de locuri de muncă și la închiderea unor fabrici care nu și-ar mai deschide niciodată porțile”, a spus acesta.
Menționăm că, cancelarul german și guvernul său au devenit ținta criticilor și din cauza că nu au renunțat imediat la resursele energetice rusești, deși Scholz a declarat la începutul lunii aprilie că Germania face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv „foarte curând”.
Șeful executivului german a mai spus că cel mai important obiectiv în situația actuală este obținerea unei încetări a focului și retragerea trupelor ruse.
„Trebuie să existe un acord de pace care să permită Ucrainei să se apere în viitor”, a punctat el.