
Chișinăul califică drept inacceptabile declarațiile responsabililor militari ruși cu privire la Transnistria
După ce ministerul rus al Apărării a numit sarcinile celei de-a doua etape a războiului din Ucraina și a menționat că în regiunea transnistreană ar fi „oprimată”, populația vorbitoare de limbă rusă Chișinăul a venit cu o reacție. Într-o declarație, Biroul pentru Politici de Reintegrare a accentuat că Republica Moldova este un stat neutru și a cerut ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă. Totodată, autoritățile de la Chișinău au reiterat necesitatea respectării angajamentelor consfințite la nivel bilateral și internațional și „evitarea mesajelor care pot să creeze disensiuni și focare artificiale de tensiune”.
・
„În contextul unor mesaje lansate de unii responsabili militari ruși, privind existența unor pretinse cazuri de încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare declară, că afirmațiile de acest gen sunt nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate. Pe teritoriul Republicii Moldova, stat membru al Consiliului Europei, sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, etc. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, se spune în declarația Biroului pentru Politici de Reintegrare.
Biroul pentru Politici de Reintegrare a făcut de asemenea trimitere la articolul 5 din Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă din 19 noiembrie 2001, care recunoaște expres că fiecare din părți se va abține de la orice acțiuni în măsură să prejudicieze cealaltă parte, suveranitatea, independența și integritatea ei teritorială.
„Totodată, având în vedere prezența militară a Federației Ruse în regiunea transnistreană, anume partea rusă exercită controlul efectiv asupra acestei regiuni a Republicii Moldova, fapt constatat în numeroase hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Reamintim că regiunea transnistreană reprezintă o parte inalienabilă a statului unitar și teritorial indivizibil Republica Moldova. Toți mediatorii și observatorii din cadrul formatului de negocieri ,,5+2”, inclusiv Federația Rusă, au sprijinit constant atingerea unei reglementări atotcuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului transnistrean, având la bază suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională”, se mai spune în declarație.
Amintim că generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central din Rusia, a menționat regiunea transnistreană în timp ce a vorbit despre planurile militare ale Rusiei. Potrivit acestuia, „Controlul asupra Sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde există și fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.