UPDATE 02:19 Potrivit rezultatelor numărării a 100% din buletine, Emmanuel Macron a obținut 58,55%, iar Marine Le Pen 41,45% din voturi.

UPDATE 01:00 Presa franceză scrie că la Paris au avut loc proteste, manifestanții fiind nemulțumiți de victoria lui Emmanuel Macron. Forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.
UPDATE 22:43 Emmanuel Macron a rostit un discurs în fața Turnului Eiffel, unde a mulțumit alegătorilor care i-au acordat încrederea. Un mesaj a fost adresat și celor care nu au votat pentru el, ci împotriva lui Marine Le Pen.
„Știu, de asemenea, că mulți dintre compatrioții noștri m-au votat astăzi, nu pentru a susține ideile mele, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte. Vreau să le mulțumesc. Acest vot mă responsabilizează pentru anii următori”, a declarat Emmanuel Macron.
Liderii UE l-au felicitat deja pe Emmanuel Macron pentru realegerea sa, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, care reprezintă statele membre, a salutat faptul că Europa poate „conta pe Franța pentru încă cinci ani”.
„În aceste vremuri tulburi, avem nevoie de o Europă puternică și de o Franță pe deplin angajată în favoarea unei Uniuni Europene mai suverane și mai strategice”, a scris oficialul pe Twitter.
„Aștept cu nerăbdare să continuăm cooperarea noastră excelentă. Împreună vom face ca Franța și Europa să avanseze”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Un mesaj de felicitare a venit și din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Felicitări pentru Emmanuel Macron, un adevărat prieten al Ucrainei, cu ocazia realegerii sale! Îi doresc succes în continuare pentru binele poporului francez. Îi apreciez sprijinul și sunt convins că ne îndreptăm împreună spre noi victorii comune. Către o Europă puternică și unită!”, a declarat liderul de la Kiev.
A treia înfrângere pentru Le Pen
Marine Le Pen a suferit a treia înfrângere în alegerile prezidențiale, dar la un nivel fără precedent pentru extrema dreaptă, care se așteaptă să rămână o forță dominantă în opoziția față de Emmanuel Macron.
Aceasta a obținut, potrivit estimărilor, aproximativ 42% din voturi, cu aproximativ 8 puncte mai mult decât în 2017, când se confruntase deja cu același adversar.

„După două săptămâni de metode nedrepte, brutale și violente îndreptate împotriva noastră, ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi”, a declarat Marine Le Pen după aflarea rezultatelor.
„Milioane de compatrioți au ales tabăra națională și schimbarea. Prin urmare, adresez cele mai profunde mulțumiri tuturor celor care au avut încredere în mine în primul tur și tuturor celor care, cu milioanele, ni s-au alăturat în al doilea tur”, a adăugat candidata extremei drepte franceze.
Competențele președintelui
În Franța, președintele este garantul independenței naționale și al integrității teritoriale, dar și gardianul Constituției, responsabil de funcționarea regulată a autorităților publice și de continuitatea statului. De asemenea, el decide asupra orientărilor politice majore și ocupă primul loc în stat.
Totodată, președintele este șeful forțelor armate. Acesta îl numește pe prim-ministru. La propunerea prim-ministrului, acesta îi numește pe ceilalți miniștri și poate, de asemenea, să le înceteze funcțiile.
Acesta prezidează Consiliul de Miniștri și promulgă legile. La propunerea prim-ministrului, președintele inițiază revizuirea Constituției, semnează ordonanțele și principalele decrete.
Președintele negociază și ratifică tratate internaționale în numele Franței și poate lua, în mod excepțional, toate măsurile impuse de împrejurări, dacă independența națională, integritatea teritorială sau instituțiile sunt amenințate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.