*Acest material este sponsorizat

Electronica – profesia viitorului. ACEM invită tinerii să cunoască oportunități de carieră (VIDEO)

Electronica – profesia viitorului. ACEM invită tinerii să cunoască oportunități de carieră (VIDEO)
AGORA

Industria Electronicii se dezvoltă activ în ultimii ani atât pe plan global, cât și în Republica Moldova, datorită proiectelor din acest sector, care creează locuri de muncă cu salarii atractive și profesioniști de perspectivă. Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova, desfășoară o campanie de informare – „Electronica - viitorul Tău”, pentru a comunica tinerilor oportunitățile și avantajele industriei Electronicii, dar și pentru a-i motiva să facă studii într-un domeniu care creează viitorul în toate sferele vieții.

„Asociația noastră are mai multe obiective de activitate. Unul din ele este popularizarea, familiarizarea și atragerea tineretului în industria electronică. Noi în industrie avem nevoie de specialiști pe o gamă foarte largă, muncitori, specialiști de talie medie, și specialiști cu studii  superioare. Republica Moldova pentru a deveni o țară dezvoltată internațional, trebuie să dezvolte industria electronică, IT-ul – cel din urmă fiind o derivată de la industria electronică.”

Președintele ACEM, directorul ITS Informbusiness, Vitalie Eșanu

Sistemul educațional din Republica Moldova cuprinde cele mai moderne și solicitate specialități:

 • Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) utm.md

Singura instituție de studii superioare tehnice acreditată în Republica Moldova. Învățământul tehnic de la UTM este unul din cele mai puternice din Moldova – inginerii moldoveni sunt recunoscuți pentru expertiza lor și ocupă poziții de conducere în domeniile economiei țării și a întregii lumi.

 • Școala profesională nr. 6 din Chișinău sp6.md

Pregătește specialiști care știu și pot să lucreze în domeniul transporturilor, atât în sectorul public, cât și în cel privat. Programele de studii: dispozitive radioelectronice, electronică și microelectronică, automatizarea proceselor tehnologice.

 • Centrul de Excelență în Energetică și Electronică ceee.md

Instituție de învățământ profesional tehnic post-secundar care asigură pregătirea personalului specializat. Cu o durată de 4 ani, programul de formare profesională în electronică este organizat în baza studiilor medii.

Colegiul oferă studii și dezvoltarea abilităților profesionale în următoarele domenii de învățământ: electrotehnică, electronică și automatică, construcția de mașini și prelucrarea metalului, tehnologii informaționale și ale comunicării.

 • Școala profesională nr. 5 din Bălți sp5.md

Pregătește muncitori calificați conform următoarelor programe de studii: operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, reparația și deservirea echipamentului electric - specialist în echipamente, specialist în echipamente frigorifice comerciale, electrician auto etc. Programe de învățământ dual VET: montor al echipamentelor electrice și electronice, operator mașini unelte automate și semiautomate, operator la depozite mecanizate și automatizate.

În cadrul campaniei, ACEM va informa despre activitatea asociației, va relata istorii de succes ale membrilor Asociației, va evidenția varietatea de produse create de aceștia, va aduce curiozități din domeniul industriei Electronicii internaționale, dar și locale. Toate aceste le veți găsi pe contul de Facebook, YouTube, LinkedIn, dar și pe pagina web a Asociației.

La fel, în cadrul campaniei ACEM lansează spotul video de promovare a carierei în industria electronică:  https://www.youtube.com/watch?v=PoJHpMp_NHQ&ab_channel=ACEM

„Universitatea este într-un dialog permanent cu mediul socio-economic, dar și cu companiile care activează în acest domeniu, dar și cu alte universități din Moldova, pentru a putea îmbunătăți planul de studii, pentru a sincroniza, a introduce noi discipline, pentru a schimba formele de predare, dar și pentru a avea o corelație între universitate și cerințele de pe piața muncii.”

Rector Universitatea Tehnică a Moldovei, Viorel Bostan

Despre ACEM

Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova este o organizație necomercială fondată în mai 2019, pentru a reprezenta interesele membrilor săi în raport cu autoritățile naționale, pentru a contribui la schimbul de bune practici și pentru a îmbunătăți competitivitatea și dezvoltarea industriei electronice,prin intermediul unor parteneriate viabile între companii private, autorități publice și alte organizații internaționale și naționale.

ACEM cuprinde 20 companii și instituții de învățământ care activează în sfera electronicii în Republica Moldova: Informbusiness SRL, ICS Steinel Electronic SRL, Eliri SA, Simpals Factory SRL, Blacksea-EMS SRL, ADD Grup SRL, Î.M Arobs Software SRL, Elektromanufacturing, LED Market, Magnetec Components SRL, Steinel Electronic SRL, Whetec SRL, ACE Cabling, Mechatronics Innovation Center, Sincos-Plus, Universitatea Tehnică a Moldovei, Colegiul Politehnic din Bălți, Școala Profesională nr.6 din Chișinău, Instituția Publică Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, Școala Profesională nr. 5 din Bălți. 

Campanie organizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

P.

Vezi și aceste știri
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la Universitatea Tehnică a Moldovei datorită unei investiții în valoare de 2 milioane de euro (FOTO)

10 laboratoare renovate au fost inaugurate la Universitatea Tehnică a Moldovei datorită unei investiții în valoare de 2 milioane de euro (FOTO)

În Chișinău va fi amenajată prima parcare automatizată. În proiect participă Universitatea Tehnică

În Chișinău va fi amenajată prima parcare automatizată. În proiect participă Universitatea Tehnică

Moldovenii vor putea investi în valori mobiliare de stat accesând o platformă electronică

Moldovenii vor putea investi în valori mobiliare de stat accesând o platformă electronică

Advertoriale
Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Prim-ministra Finlandei, surprinsă dansând „exuberant” la o petrecere privată. Reacția Sannei Marin: Am făcut lucruri legale
 • 2
  Magistrații francezi au pus sechestru pe un bun imobil al lui Plahotniuc, în valoare de 83 de milioane de lei
 • 3
  Moscova amenință Europa cu „norul radioactiv” de la centrala atomică din Energodar. Moldova figurează pe harta prezentată de ruși (FOTO/VIDEO)
 • 4
  Exporturile de gaze rusești destinate României, sistate brusc. Gazprom continuă livrările în restul Europei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.