Zelenski, despre incidentele din Transnistria: Armata ucraineană este pregătită de o eventuală avansare a trupelor rusești

Zelenski, despre incidentele din Transnistria: Armata ucraineană este pregătită de o eventuală avansare a trupelor rusești

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski consideră că Federația Rusă încearcă să destabilizați situația din regiunea transnistreană din R. Moldova. În același timp, liderul de la Kiev declară că forțele armate ucrainene ar fi pregătite pentru o eventuală escaladare a trupelor ruse pe teritoriul ocupat temporar al țării noastre. Declarațiile au fost făcute la 26 aprilie.

Șeful statului ucrainean a menționat că împărtășește pe deplin evaluarea situației de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. La fel, Zelenski afirmă că a discutat problema și cu premierul român Nicolae Ciucă, care s-a aflat marţi într-o vizită la Kiev.

„Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile secrete lucrează deja acolo. Nu mai este vorba doar de știri false. Este clar de ce - pentru a destabiliza situația din regiune, amenințări la adresa Moldovei. Ei arată că, dacă Moldova sprijină Ucraina, vor fi întreprinse măsuri”, a spus Zelenski.

Publicitate

Potrivit acestuia, Ucraina știe că trupele ruse, care sunt prezente de mulți ani pe teritoriul părții ocupate temporar a Moldovei – Transnistria, sunt într-o pregătire constantă.

„Dar le înțelegem capacitățile și forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru asta și nu se tem”, a spus șeful statului ucrainean.

AGORA precizează că, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a convocat Consiliul Supem de Securitate al regiunii și a anunțat instituirea cod roșu de pericol de terorism în regiune, confirmând că au avut loc trei astfel de incidente în ultima perioadă.

Mai exact, la 26 aprilie, în localitatea Maiak din raionul Grigoriopol au avut loc două explozii, în urma cărora au fost avariate două antene de telecomunicații, ele fiind scoate din funcțiune.

Mai devreme, luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor servicii de securitate de la Tiraspol. Ulterior, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra instituției, cu scopul de a fi create pretexte pentru tensionarea situației de securitate din regiune.

La fel, se confirmă un atac asupra unității militare de lângă satul Parkani.

La 26 aprilie, la ora 13:00, președinta R. Moldova, Maia Sadu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, fiind recomandate mai multe măsuri pentru asigurarea securității țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal