*Acest material este sponsorizat

10 mituri și prejudecăți despre termoizolarea clădirilor (INTERVIU)

10 mituri și prejudecăți despre termoizolarea clădirilor (INTERVIU)
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin

Izolarea pereților crește riscul de incendiu a locuințelor, este contraproductivă și dăunează sănătății. Sunt câteva dintre miturile și concepțiile greșite legate de termoizolarea clădirilor. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, dezminte zece dintre cele mai întâlnite prejudecăți, prin explicații documentate și informații veridice.

Concepția greșită nr. 1 Clădirile termoizolate sunt vulnerabile la mucegai

Greșit. Din contra, o clădire neizolată este mai predispusă la formarea mucegaiului. Când umiditatea produsă prin spălare, gătire sau uscarea hainelor depășește nivelul zilnic de saturație al aerului în încăpere,  umezeala se va depune pe suprafețele peretelui rece, condensându-se. Astfel, mucegaiul are condiții ideale de răspândire, în special în colțuri și la marginile pereților exteriori netratați, unde temperatura este cea mai scăzută. Izolarea pereților exteriori contribuie la prevenirea apariției mucegaiului. Când pereții exteriori sunt izolați, temperatura crește pe suprafața lor interioară, iar umiditatea nu se condensează atât de ușor. Este necesar să fie izolați pereții exteriori, mai ales dacă au fost instalate geamuri noi, sau dacă acoperișul a fost renovat, pentru a reduce pierderile de energie.

Concepția greșită nr. 2: Pereții izolați nu respiră

Adevărul este că pereții nu pot respira. Schimbul de aer are loc exclusiv prin geamurile  și ușile deschise, sau prin sistemul de ventilație, precum și prin îmbinarea altor componente ale clădirii. Prin urmare, termenul "respirația pereților" presupune nu atât schimbul de aer, dar  transferul umidității prin zid, așa-numita difuzie a vaporilor de apă prin clădire. Capacitatea materialului termoizolant de a transfera vaporii de apa este destul de mică și, în mare parte, depinde de permeabilitatea suprafețelor peretelui, deci nu influențează în niciun mod n reducerea umidității din clădire.

Concepția greșită nr. 3: Se distrug pereții exteriori

Infestarea  cu alge nu este un fenomen caracteristic doar pereților izolați, dar  și celor neizolați. Pe fațadele izolate, ploaia și condensul se usucă mai încet decât pe cele neizolate, deoarece nu sunt încălzite din interior. Această umiditate crează condițiile prielnice pentru răspândirea algelor. Orientarea peretelui spre Nord sau Vest amplifică acest proces. Prin urmare, o protecție bună a fațadei împotriva  ploii, ar reduce contaminarea microbacteriană a pereților exteriori cu sau fără izolație termică. Pentru clădirile noi, în mod ideal, ar trebui planificată o astfel de protecție împotriva intemperiilor. Compoziția suprafeței este importantă: în sistemele compozite de izolație termică, tencuielile minerale sunt formate din straturi groase de culoare închisă. Ele stochează căldura soarelui și reduc astfel condensarea. În plus, ele pot absorbi și elimina umiditatea, astfel încât să nu se acumuleze apă pe suprafața peretelui.

Concepția greșită nr. 4: Izolarea pereților nu aduce economii

Din contra. Izolarea termică a pereților este utilă, mai ales în clădirile cu energetică scăzută în permanență. Izolația reduce pierderea de căldură a clădirii și scade costurile de încălzire. Perioada de răscumpărare a investiției depinde de măsura și starea clădirii. 

Concepția greșită nr. 5: Izolarea crește riscul de incendiu

Dacă materialele izolante sunt prelucrate corect, riscul de incendiere este minim. Incendiile în locuințe sunt declanșate, de regulă, de aparate electrice defecte, lumânări sau țigări nestinse. Focul se răspândește afectând  mobilierul inflamabil din locuință și apoi se îndreaptă  spre exterior, chiar dacă edificiul nu este izolată. În puține cazuri  sursa focului vine din exteriorul clădirii. Materialele izolante de pe fațadă trebuie supuse prelucrării. Polistirenul netratat este inflamabil. Prin urmare, prin adaugareaadăugirea retardanților de flacără, materialul de izolare devine "ignifug". Riscul de incendiu persistă doar caz de instalare necorespunzătoare și neglijență în timpul construcției există riscul de incendiu. O alternativă a acestor materiale de construcție sunt produsele termoizolante din fibre minerale, care nu sunt inflamabile. În același timp, reglementările în construcții nu interzic utilizarea materialelor inflamabile.

Concepția greșită nr. 6: Izolarea dăunează sănătății

Dacă materialele izolatoare sunt certificate și prelucrate corect, nu există niciun risc pentru sănătate. Produsele din fibre minerale au fost reglementate în timp și este deja  demonstrat că nu conțin compuși periculoși. Deseori, materialele termoizolante sunt tratate chimic, pentru a îmbunătăți caracteristicile tehnice și pentru a combate dăunătorii. Tipul, cantitatea și efectele posibile ale unor astfel de aditivi trebuie luate în considerare, atunci când sunt procurate se procură produsele.

Concepția greșită nr. 7: Producerea materialului termoizolant termo-izolant necesită  mai multă energie, decât este economisită se economisește la utilizarea sa

Adevărul este că un material izolator întotdeauna economisește mai multă energie decât este utilizată la producția sa. Consumul de energie necesar pentru - producerea diferitor tipuri de materiale izolante diferă considerabil. Pentru producerea materialului termoizolant din așchii de lemn sau fibre de celuloză, este nevoie de foarte puțină energie. În același timp, poliuretanul sau spumă de polistiren extrudat consumă de zece ori mai multă energie. Trebuie de luat în calcul și perioada de răscumpărare a investițiilor - în cazul lucrărilor de termoizolare, aceasta  este de până la 10 ani, iar perioada de exploatare este de 25 ani.

Concepția greșită nr. 8: Materialele termoizolante sunt deșeuri periculoase

Aceste materiale pot fi reciclate în același mod ca și multe alte materiale de construcție. Materialele izolante nu trebuie să fie aruncate la gunoi, după expirarea perioadei de viață, dar este important să fie  reciclate și returnate în producție.

Concepția greșită nr. 9: Pereții groși ai caselor vechi izolează suficient clădirea

Protecția termică a zidurilor groase din clădirile învechite este foarte scăzută. În edificiile cu grosimea pereților de 60 cm sau mai mult, care au fost construite din cărămizi sau blocuri de calcar, valorile U (conductivității  termice) sunt mai mari  decât în cazul utilizării materialului termoizolant. Izolarea termică exterioară poate reduce pierderile de căldură cu până la 80-90%.

Concepția greșită nr. 10: Izolația termică împiedică răspândirea radiației solare prin zidărie și, prin urmare, este contraproductivă.

Impactul obținut în urma radiației solare este mult mai mic decât energia economisită în urma izolației termice. O izolare bună a fațadelor clădirilor tradiționale pot reduce semnificativ pierderile de căldură (până la 80%), chiar și atunci când sunt orientate spre Sud. În timp ce impactul radiație solare asupra unui perete neizolat reduce pierderile de căldură doar cu câteva procente. Un efect și un impact mai mare ar avea să utilizăm radiația solară prin intermediul sistemelor fotovoltaice sau a colectoarelor solare.

P.

Vezi și aceste știri
Cum să reducem costurile de încălzire în oficiu. Sfaturi practice de la Agenția pentru Eficiență Energetică (VIDEO)

Cum să reducem costurile de încălzire în oficiu. Sfaturi practice de la Agenția pentru Eficiență Energetică (VIDEO)

VIDEO. Agenția pentru Eficiența Energetică, asaltată de doritorii de a primi subvenții pentru achiziția cazanelor pe biomasă

VIDEO. Agenția pentru Eficiența Energetică, asaltată de doritorii de a primi subvenții pentru achiziția cazanelor pe biomasă

Țigla metalică modulară – o nouă tendință pentru acoperișuri în Republica Moldova. Ce avantaje are, ne spun experții

Țigla metalică modulară – o nouă tendință pentru acoperișuri în Republica Moldova. Ce avantaje are, ne spun experții

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Atac cibernetic la Președinție. Serverul de poștă electronică a fost compromis
 • 2
  Benzina se ieftinește pentru a opta săptămână consecutiv. Cât vor costa carburanții în weekend
 • 3
  Cât ar costa avioanele rusești distruse în Crimeea? Calcule Forbes
 • 4
  Eveniment istoric! Urmăriți live lansarea pe orbită a nanosatelitului Universității Tehnice a Moldovei (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.