
Atacurile sub steag fals în Transnistria, organizate de Rusia, cu scopul de a încerca destabilizarea R. Moldova - Institutul pentru Studii de Război (DOC)
Atacurile sub steag fals în regiunea transnistreană sunt organizate de Federația Rusă care încearcă să destabilizeze situația în R. Moldova, de rând cu crearea unor tensiuni suplimentare cu România și NATO. Concluziile au fost formulate de experții din cadrul Institutului pentru Studii de Război (ISW) în raportul dedicat zilei de 26 aprilie.
・
Potrivit documentului, ultimele două zile din regiunea transnistreană au fost marcate de știrile privind mai multe explozii produse la Tiraspol și pe teritoriul autoproclamatei republici. Așa-zisul Minister de Interne a comunicat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 06:40 și 07:05, fiind avariate două antene de radiocomunicații construite în anii 1960: una de 1 mWh și alta de 0,5 mWh.
De cealaltă parte, autoritățile de la Chișinău au spus că tensiunile sunt provocate de forțele din interiorul regimului care doresc război.
Experții ISW susțin că Rusia este cea care a organizat atacuri „sub steag fals”, pentru a da impresia că Ucraina desfășoară acțiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova, pentru a crea condițiile care să justifice deschiderea noului front.
„Cele două batalioane de infanterie motorizată pe care Rusia îi menține ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece, cel mai probabil nu sunt suficiente pentru a organiza un atac credibil asupra Odesei, în timp ce armata rusă nu va putea să le întărească suficient pentru a permite realizarea unei astfel de operațiuni. Cele două unități ar putea sprijini, în schimb, atacuri mai limitate în nord-vestul regiunii Odesa, posibil prin provocarea panicii și a altor efecte psihologice în beneficiul operațiunilor militare rusești din sudul Ucrainei”, se arată în analiză.
ISW afirmă că Rusia ar putea încerca să destabilizeze R. Moldova, referindu-se în acest sens la comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali ruși care sugerează posibilitatea ca președintele rus, Vladimir Putin să recunoască existența și suveranitatea autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, așa cum a procedat în cazul celor două republici populare din estul Ucrainei.
„Transnistria ar putea cere apoi o protecție suplimentară a Rusiei, iar Putin ar putea înncerca să trimită unele forțe sau capacități suplimentare acolo. Orice astfel de activități ar ridica foarte mult starea de tensiune în R. Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, posibil pentru a-i oferi lui Putin un câștig minor prin distragerea atenției de la acțiunea Rusiei din estul Ucrainei”, se menționează în analiza ISW.
Institutul american a mai comunicat că există indicii care arată că forțele ar intenționa să organizeze referendumuri pentru a stabili „republicii populare independente” în zonele ocupate din sudul Ucrainei, ca parte a sărbătoririi Zilei Victoriei la 9 mai.