Maia Sandu: Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept

Maia Sandu: Din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept

Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și că această abordare nu se va schimba. În contextul incidentelor din stânga Nistrului, dar și a războiului din Ucraina, șefa statului a spus că nu există riscuri iminente pentru cetățenii de pe malul drept. Totodată, Maia Sandu a reiterat informațiile potrivit cărora ar exista neînțelegeri între anumite grupuri din regiunea transnistreană, sugerând că acestea ar sta la baza exploziilor din republica nerecunoscută. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV. 

 „În conformitate cu datele pe care le avem noi, aceste explozii au ca sursă oameni din interiorul regiunii transnistrene și există aceste neînțelegeri între unele grupuri din regine transnistreană, grupuri care sunt pro-război, grupuri care vor să destabilizeze situația. Aceasta este explicația pe care o avem astăzi. Acum, evident că nu putem avea certitudinea 100%, dar este cea mai bună explicație pornind de la informațiile pe care le avem. Cei de la Tiraspol au mai multe instrumente ca să poată să prezinte dovezi, pentru că orașul este împânzit cu camere de supraveghere video și înțeleg că acolo orice mișcare este filmată. Am auzit ce au avut de spus, noi rămânem la concluziile pe care le avem”, a declarat președinta Maia Sandu. 

Șefa statului a declarat că autoritățile mențin legătura cu partenerii internaționali și folosesc relațiile diplomatice pentru a semnaliza potențialele riscuri. 

Publicitate

 „Noi evident că reiterăm că ne dorim eliminarea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și ne dorim soluționarea pașnică a acestui conflict. Noi suntem și am fost întotdeauna pentru soluții pașnice și nu schimbăm această abordare. Repet, din analizele noastre, nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept și aici putem să afirmăm cu mai multă certitudine, pentru că aici instituțiile noastre au acces, pot asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper foarte mult că nici pe malul stâng nu vor exista aceste tentative care să pună în pericol viața cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu. 

 Totodată, șefa statului afirmă că cetățenii din stânga Nistrului își doresc pace. 

 „Oamenii își doresc pace, nu își doresc să vadă ororile din Ucraina pe teritoriul nostru”, a spus președinta. 

Referindu-se la cozile care s-au format la ieșirea din regiunea transnistreană, șefa statului a declarat că ar fi vorba despre o combinație de factori. 

 „Sunt oamenii care se întorc după sărbători, sunt oameni care s-au speriat, dar rândurile se formează și din cauza rigorilor de verificare. Sunt verificați pe ambele părți, suntem mai vigilenți, și, evident, aceste verificări înseamnă și un timp de așteptare mai mare”, a subliniat șefa statului. 

Amintim că după o serie de explozii, așa-zisele autorități din stânga Nistrului au instituit cod roșu de pericol terorist. Totodată, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal