Maia Sandu: Nu putem să ne aliniem la sancțiuni care vor fi mai costisitoare pentru noi decât pentru țara agresor

Maia Sandu: Nu putem să ne aliniem la sancțiuni care vor fi mai costisitoare pentru noi decât pentru țara agresor

Președinta Maia Sandu afirmă că, deocamdată, Republica Moldova nu se poate alinia sancțiunilor în ceea ce privește importul de gaze din Federația Rusă. În cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, șefa statului a declarat că nu pot fi luate decizii iraționale, care ar putea destabiliza situația din țară. 

„Chiar dacă prețul este mare de la Gazprom el oricum a fost mai mic, de cel puțin de două ori mai mic, decât dacă era de pe piață. (...) Nu putem să facem abstracție de preț fiindcă noi suntem cea mai săracă țară din Europa. Europa continuă să cumpere gaz de la Gazprom și Europa plătește în jur de 400 de milioane de euro pe zi, Republica Moldova plătește 2-3 milioane de euro pe zi”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, sistemul bancar din Republica Moldova s-a aliniat sancțiunilor financiare. În ceea ce privește renunțarea la importul de gaze din Federația Rusă, Maia Sandu a dat de înțeles că țara ar fi nevoită să plătească un preț prea mare pentru o asemenea decizie.

Publicitate

„Nu putem să ne aliniem la sancțiuni care vor fi mai costisitoare pentru noi decât pentru țara agresor. Fiecare ia decizii care sunt ajustate la relația pe care o are cu Federația Rusă. (...) Nu putem să luăm decizii iraționale care o să înrăutățească semnificativ situația aici, în Republica Moldova, poate să destabilizeze lucrurile. Avem responsabilitate pentru viața și responsabilitatea cetățenilor”.

Cât despre relația cu Kievul, șefa statului a declarat că a discutat ultima oară cu președintele Ucrainei acum câteva săptămâni. Maia Sandu a sugerat că ar fi gata să meargă într-o vizită în țara vecină.

„Nu am nicio problemă, evident, în situația în care prezența mea acolo este utilă. Să ne dăm seama că ucrainenii sunt ocupați cu lucruri foarte importante. Ucraina are nevoie de mai mult ajutor decât noi, trebuie să spunem asta cu sinceritate”.

Totodată, președinta a comentat declarațiile anumitor oficiali de la Kiev care au criticat poziția Republicii Moldova.

„Oamenii sunt în război, ei sunt într-o situație dramatică și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți, ei sunt îndreptățiți pentru că e nevoie să se oprească acest război și toată lumea trebuie să facă tot ce se poate pentru ca acest război să fie oprit. Noi facem tot ce putem din perspectiva noastră”.

Amintim că, anterior, viceprim-ministra Ucrainei a acuzat Republica Moldova că ar încerca să fie loială concomitent și Kievului, și Moscovei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal