„PTSD este ca un balaur cu multe capete. Se ține cu ghearele de supraviețuitor pentru tot restul vieții”. Despre traumele războiului și rănile sufletești ale soldaților (INTERVIU)

„PTSD este ca un balaur cu multe capete. Se ține cu ghearele de supraviețuitor pentru tot restul vieții”. Despre traumele războiului și rănile sufletești ale soldaților (INTERVIU)

„Urăsc rușii pentru că m-au transformat într-un ucigaș” - a spus Sașa, un lunetist ucrainean voluntar în războiul din țara vecină. El este unul dintre apărătorii voluntari ai Ucrainei, care acum luptă pentru victorie. Sașa spune că fețele victimelor lui îi reapar în memorie, iar din această cauză are dureri de cap și tulburări de somn. Acum, soldatul ucrainean, pe lângă lupta fizică pe care o duce cu dușmanii săi, duce și o luptă interioară, aflându-se între dorința de a-și revedea fiii și necesitatea de a se apăra. În postura lui Sașa sunt mulți alți soldați ucraineni, care se confruntă cu traume psihologice care vor avea efect pe termen lung. În același timp ne întrebăm ce simt soldații ruși, ce se întâmplă la nivel psiho-emoțional pe ambele părți ale baricadei. Despre profilurile psihologice ale soldaților, dar și despre sindromul posttraumatic (PTSD) am discutat cu directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Ludmila Popovici. 

Ce este sindromul posttraumatic și cum se manifestă 

Ludmila Popovici spune că viața persoanei care a trecut printr-un stres enorm, sau o traumă extremă, nu va fi niciodată ca până la impact.

„Viața acestor persoane se împarte în două: până la război și după. PTSD se manifestă diferit și foarte individual. Răspunsul a două persoane care au fost într-un epicentru traumatic este diferit și ține de foarte mulți factori precum personalitate, educație, spiritualitate, viața socială anterioară, capacitatea de a face față stresului și de acea reziliență care se dezvoltă după, de resursele interne”. 

PTSD este ca un balaur cu multe capete și se ține cu toate ghearele de supraviețuitor pe tot restul vieții. Reușește să învingă un simptom, apare altul, și tot așa. Acum se împrospătează traumele veteranilor războiului din Afganistan.

Psihologa susține că există un grup de simptome ale PTSD foarte persistente, cel mai comun fiind frica.

„Oamenii care au trecut prin traumă extremă se confruntă cu o frică enormă, frica de a muri. Persoanele se întâlnesc de multe ori cu anxietatea continuă, cu atacuri de panică, frica de viitor, frica de a face ceva greșit, frica de a vorbi în public, diferite stări care se amplifică. Nu pot depăși anumite situații. Depresia este foarte răspândită. Persistă sindromul de evitare, nu vorbesc despre traumele suferite, evită să meargă în anumite locuri care pot să-i amintească de trauma trăită. Oamenii se retrag, întâmpină probleme de comunicare, și un nivel scăzut de adaptare socială. Există mai multe simptome care se manifestă individual. Reacțiile pot fi diferite, centrate pe traumele suferite, cum sunt cele din copilărie”, explică Ludmila Popovici.

Profilul psihologic al soldaților ruși

În armata rusă a fost dezordine întotdeauna, susține Ludmila Popovici. Potrivit ei, pregătirea militară s-a bazat pe violență, pe tortură, pe supunere, pe impunere obedienței, pe umilință.

„Tinerii sunt umiliți în așa fel încât să-i înrăiască, să devină niște soldați puternici, dar de mult ori devin niște monștri, ceea ce am văzut în Ucraina, nu au nicio scară de valori. S-a văzut, au un spirit de haită, ei omorau în grup, violau în grup, jefuiau în grupuri. Plus impunitatea: ei știau că nu vor fi pedepsiți. Deci impunitatea naște monștri. O parte dintre soldații ruși au revenit în Rusia. Omul a plecat de acasă o persoană, cu un profil anumit, și a venit acasă altcineva. Plin de sânge, cu mâinile în sânge, a mai furat, a mai adus acasă... Este cu totul altă persoană, cu traume psihologice care o să facă parte din societatea rusă”, explică experta. 

Specialista susține că în rândul soldaților ruși au fost înrolați tineri din păturile social vulnerabile, cu puține studii, persoane care au fost manipulate ușor. „Ei au fost amăgiți că merg în Ucraina să salveze. Poporul ucrainean a fost demonizat în ochii lor, propaganda a lucrat ani de zile, iar acești tineri au crescut în timpul acestei propagande. Pe acest fundal, ei au nimerit în mașinăria de război. Soldații ruși fie au fost trimiși să moară, drept carne de tun, pentru că au fost nepregătiți și speriați, fie s-au transformat într-o armă de război, cu care armata rusă vrea să se mândrească. Dar omorând, violând, căpătând gustul sângelui o singură dată, mulți dintre ei o vor face în continuare și o vor face mult mai ușor”.

Soldații ucraineni - profilul psihologic al apărătorului 

Ludmila Popovici susține că în armata țării vecine e alt nivel de cultură, diferit de cel din Rusia.

„Soldații Ucrainei își apăra țara, ei au statut de apărători, se ajută reciproc, sunt mai organizați tactic, simt că sunt ajutați. Sunt și mulți ca Sașa printre ei, care pentru prima dată au împușcat. Printre ei sunt persoane care au trecut peste acea barieră odată ce au ucis un dușman. Ei își dau seama că cel pe care l-au împușcat este un agresor. În cazul lui Sașa, lunetiștii văd foarte bine ținta, și problema lor e că nu pot uita atât de ușor pe cel care a fost ținta lor. Pentru că la momentul când îl vede viu și prezintă un pericol, acela este dușman, după ce l-a împușcat, a devenit o victimă a sa”.

Diagnosticul va fi la fel, simptomele - la fel, evoluția va fi diferită 

Ludmila Popovici menționează că situația soldaților este diferită. Deși e la fel de traumatizantă, aceasta va evolua diferit pentru cele două tabere. 

„Ucrainenii vor încerca să-și continue viața cu demnitate, pentru că au luptat cu demnitate, au luptat să-și apere țara, să-și apere familia. Unui soldat ucrainean rudele îi vor spune mulțumesc pentru că și-a apărat țara,  iar soldatul rus nu va avea parte de așa ceva. Reabilitarea acestor persoane ar putea să fie un proces mai ușor, pentru că vor merge în paralel cu procesul de reabilitare a țării și gradul de reziliență a acestor persoane crește. Aceste aspecte pozitive îi vor ajuta să depășească depresia, nu vor sta ancorați în aceste traume, nu vor fi dominați de frică, de sentimentul de rușine pentru ceea ce a făcut, în comparație cu soldații ruși”. 

Dacă ostașii ucraineni vor avea frica unui nou război, cei ruși se vor teme ca cineva să nu le afle faptele, vor trăi frica de pedeapsă, frica de a fi stigmatizați, marginalizați. Spre deosebire de soldații ucraineni, cei ruși vor ucide ușor și rapid într-o altă situație.

„Pentru aceste persoane este caracteristică o brutalitate care se menține în timp, care ușor va distruge orice. Această capacitate distructivă, inclusiv autodistructivă, va persista. Pentru persoanele care au comis asemenea atrocități, integrarea în familie și societate este una foarte dificilă. Autocontrolul lor este la zero, comunicare lor este foarte proastă, nivelul de agresivitate - foarte înalt”, subliniază Ludmila Popovici. 

PTSD provoacă o serie de consecințe în special în comunicarea pe verticală a individului. Adică, cei afectați de sindrom n-ar putea lucra acolo unde ar avea un șef, fiindcă și-ar putea interpreta taskurile ca pe un ordin și își vor aminti că anterior au executat ordine în urma cărora au omorât. De multe ori veteranii de război nu tolerează munca într-o structură ierarhică, nu se mai supun ordinelor și o fac inconștient. Aceștia pot intra în conflict și pleca din serviciu fără să se mai poată integra, mai explică experta.

Ce se va întâmpla cu soldații ruși? 

Potrivit Ludmilei Popovici, mulți dintre militari ruși ar putea dezvolta o dependență de alcool sau droguri, ca mecanism de coping, ar putea avea depresie profundă, iar unii ar putea să se sinucidă.

„Acești oameni sunt pierduți pentru societate, pierduți pentru familiile lor”.

Au supraviețuit războiului, dar nu vor supraviețui acelui proces de conștiință  prin care vor trece, pentru că, la un moment oarecare, ei ascund lucrurile, nu vorbesc cu nimeni. Sunt pedepsiți, dar nu pot fugi de sine.

„O să-și aducă aminte ce a făcut. Asemenea persoane devin agresori familiari, agresori în societate. Vor prezenta un pericol pentru ei înșiși și pentru societate. Și numărul lor este enorm în Rusia”, conchide experta.

Sindromul de stres posttraumatic este o afecțiune specifică soldaților întorși din teatrele de luptă. Pentru prima dată acest fenomen a fost menționat în Primul război mondial, doar că sub o altă denumire - shell shock (speriat de bombe), apoi s-a numit battle fatigue (oboseală de luptă) și operational exhaustion (epuizare operațională) în cel de-al Doilea Război Mondial. Într-un final, după Războiul din Vietnam, s-a impus termenul post-traumatic, stress disorder (PTSD) sau sindrom de stres posttraumatic.

AGORA amintește că la 24 februarie curent, Federația Rusă a atacat Ucraina. Mai exact, armata rusă a început invazia la ora 04:45, la scurt timp fiind auzite explozii în mai multe localități ale Ucrainei. Artileria și aviația rusă, au început să bombardeze preponderent bazele militare, navale și aeroporturile din țara vecină. De atunci, în Ucraina se duce un război de două luni, timp în care au fost uciși mii de civili, au părăsit țara peste 4 milioane de ucraineni, iar pagubele dezastrului infrastructurii orașelor  și economiei a ajuns la peste 500 de miliarde de dolari. Nu se cunoaște exact câți soldați au decedat până acum, dar potrivit datelor oferite de presa din Ucraina, peste 22 de mii de militari ruși și-au pierdut viața în război. Datele despre pierderile Ucrainei nu sunt disponibile. 

Precizăm că, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” este unicul centru din Moldova care oferă ajutor, informaţie şi sprijin victimelor torturii, victimelor violenţei în familie şi violenţei sexuale, precum şi refugiaţilor şi solicitanţilor de azil. Centrul ajută persoanele care au suferit de violenţă în orice moment al vieţii lor, ei sunt asistați de psihologi, medici, asistenți sociali şi avocaţi.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Procurorul ucrainean numește 10 soldați ruși suspectați de crime în Bucea

Procurorul ucrainean numește 10 soldați ruși suspectați de crime în Bucea

Presa din Ucraina: Rusia a pierdut peste 21 de mii de soldați

Presa din Ucraina: Rusia a pierdut peste 21 de mii de soldați

Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea soldaților din Mariupol

Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea soldaților din Mariupol

Advertoriale
Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Igiena în școli: Produse recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

Te muți la casă nouă și plătești până la 45% din suma apartamentului după darea în exploatare (VIDEO)

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

#CuPoftăDeDigitalizare. Serviciul E-PIN, preferat de peste 90 la sută dintre clienții Victoriabank

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.