Știrile despre scumpiri par să devină un fenomen constant, care deja nu-i mai uimește pe moldoveni. După creșterea considerabilă a prețurilor la carburanți, și prețurile altor produse au început s-o ia razna. Alături de ulei, care a ajuns să coste 50 de lei pentru un litru, și carnea a devenit mai scumpă în ultima perioadă. O spun și cifrele statistice dar și producătorii care dau vina pe criza de cereale dar și pe scumpirile în lanț.
Aurica Rusu este proprietara unei gherete specializată în comercializarea cărnii și a produselor din carne în orașul Bălți. Femeia spune că are parteneriate cu o fermă din apropiere dar și cu mai mulți producători mici care îi livrează carne proaspătă de pui, vită și porc.
„Prețurile au crescut în ultimul timp, da, dar nu e de mirare. Totul s-a scumpit. Până și chibritele sunt mai scumpe. Nu mai vorbesc de altele. E clar că oamenii vând mai scump, noi cumpărăm de la ei mai scump și vindem mai departe mai scump. Știți cât efort trebuie pentru a crește un porc? Îi înțeleg și pe cei care ne vând nouă, dar nici noi nu putem să dăm pe degeaba. Avem și noi de plătit arenda, patenta și când ajungi seara acasă vrei să ai măcar de o pâine”, explică vânzătoarea.
De exemplu, la Piața Centrală din capitală, un kilogram de carne de pui sub diverse forme costă între 53 și 78 de lei.
Cei care își propun să facă un grătar cu carne de porc ar trebui să știe că prețul unui kilogram variază între 70 și 100 de lei.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna martie 2022 prețul la carne, preparate şi conserve din carne a crescut cu 3,4% în comparație cu luna februarie 2022. Diferența de preț este și mai vizibilă dacă tragem o paralelă comparativă cu ultimele luni. Astfel, în luna martie 2022 prețurile la carne au crescut cu 6,71% în comparație cu luna decembrie 2021.
Punctual, în luna martie 2022 carnea de pasăre a devenit cu 6% mai scumpă decât în luna februarie 2022, carnea de vită s-a scumpit cu 3%, iar carnea de porc cu 1,5%.
Totodată, în luna martie 2022 carnea de vită a devenit cu 11,6% mai scumpă decât în luna decembrie 2021, carnea de pasăre s-a scumpit cu 9,4%, iar carnea de porc cu 5,5%.
AGORA precizează că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat în luna februarie la un nivel record. Analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continuie, ceea ce este un motiv de îngrijorare pentru investitori.
Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,8% în februarie, de la 5,1% în ianuarie.
Cât privește situația din Republica Moldova, Biroul Naţional de Statistică informează că prețurile medii de consum, în ultimele 12 luni, au crescut cu 18,52%.
La produsele alimentare s-au majorat cu 23,32%, la mărfurile nealimentare - cu 14,92% și la serviciile prestate populaţiei - cu 16,97%.
La mărfurile nealimentare, în ultimele 12 luni, creșteri mai semnificative de preț au fost înregistrate la carburanți, cu 8,8%, inclusiv la motorină – cu 9,9% și benzină – cu 8,5%.
Menționăm că la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel, după ce în ultima parte a anului 2021 a urcat la peste 10%, maximul din ultimii zece ani.
Vezi și aceste știri

ANRE explică de ce cresc prețurile la carburanți. Agenția menționează că s-ar putea înregistra o ușoară scădere

Pericolul unui război în zonă sau creșterea prețurilor? Ce îi îngrijorează cel mai mult pe moldoveni (SONDAJ)

Un litru de benzină va costa peste 28 de lei. Prețurile la carburanți sunt în continuă creștere
Advertoriale

La achiziția unui townhouse, în Complexul Rezidențial Hora Village, primești GRATUIT 2 locuri de parcare

Pregătește-te pentru nou an de studiu cu METRO! Ce colecții tematice de rechizite poți să găsești la METRO (FOTO)
