SUA intenționează să construiască un campus diplomatic pe teritoriul Stadionului Republican. Memorandumul de vânzare a fost semnat

SUA intenționează să construiască un campus diplomatic pe teritoriul Stadionului Republican. Memorandumul de vânzare a fost semnat

Statele Unite și Republica Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății Stadionului Republican. Pe acest teritoriu va fi construit un campus diplomatic care va include  o nouă Ambasadă a SUA și un parc public. 

Planul de construcție prevede și restaurarea porților emblematice ale stadionului și în construirea unui campus diplomatic de talie mondială ce demonstrează puterea și rezistența parteneriatului dintre cele două țări ale noastre, se arată într-un comunicat.

„Mulțumesc Guvernului și poporului Republicii Moldova pentru că au respectat un angajament făcut prima dată în 2015 ca să ne permită să achiziționăm un teren pentru construcția noii noastre ambasade. Aștept cu nerăbdare ca Statele Unite să continue să fie un partener puternic – și ca noua ambasadă să fie un vecin bun – pentru anii ce urmează”, a declarat Ambasadorul SUA Kent Logsdon.

Publicitate

Amintim că, la 29 iulie 2021, Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost abrogată legea cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Guvernului SUA, pentru constituirea unui nou complex al Ambasadei.

Precizăm că legea adoptată la 3 decembrie 2021 de parlamentarii socialiști, de cei ai PP Șor și Pentru Moldova a fost suspendată de Curtea Constituțională cinci zile mai târziu.

S-a întâmplat după ce Platforma DA, PDM și  PAS au contestat la Înalta Curte decizia Parlamentului prin care s-a abrogat legea ce prevedea transmiterea Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA.

Partidul Șor a anunțat că cere abrogarea legii prin care s-a decis transmiterea terenului, sub pretextul că se dorește construcția unui parc de distracții. A doua zi, fără consultări și fără dezbateri, deputații PSRM și cei de la Pentru Moldova, platformă din care făceau parte parlamentarii Partidului Șor și câțiva ex-democrați, au votat, în lectură finală, abrogarea respectivei decizii.

La scurt timp, premierul de atunci, Ion Chicu, a spus că „abrogarea sau modificarea unei legi care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici este o eroare”.

Și Ambasada SUA la Chișinău și-a exprimat regretul, menționând că decizia afectează negativ relațiile dintre SUA și Moldova.

Amintim că, în 2018, Guvernul a aprobat un proiect de lege ce prevedea transmiterea teritoriului Stadionului Republican din capitală Guvernului SUA, pentru construcția ambasadei misiunii diplomatice.

Cu lungi dezbateri în Parlament, proiectul a fost susținut de majoritatea parlamentară de atunci. Banii din vânzarea obiectivului urmau să fie investiți în dezvoltarea sportului din țară, spuneau autoritățile. Deși președintele în exercițiu Igor Dodon a întors la reexaminare proiectul, votul Parlamentului a fost reconfirmat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal