Producătorii agricoli pot achiziționa panouri fotovoltaice în condiții avantajoase vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2,5 milioane de lei per beneficiar. Oportunitatea vine în contextul programului „Susținem tranziția către economia verde” lansat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia.
Pe lângă suportul pentru procurarea panourilor fotovoltaice, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la 200.000 lei sau maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane de lei.
Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziționate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA.
„Instrumentul financiar creat va facilita tranziția țării noastre către o agricultură durabilă și un viitor verde. Scopul nostru este să reușim sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, să asigurăm diversificarea surselor de producere a energiei și să diminuăm dependența de sursele tradiționale”, a subliniat ministrul Viorel Gherciu.
„În contextul creșterii prețurilor la energie, acest program este şi mai relevant pentru antreprenorii agricoli din Moldova. Până în 2030, capacitatea globală instalată de panouri fotovoltaice va crește de șase ori. Pentru Moldova acest obiectiv este și mai mare pentru că avem, deocamdată, o absorbție mică a tehnologiilor verzi, în special, în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii şi în sectorul agricol”, a adăugat Doina Nistor, directorarea Proiectului FTA.
Directorul ADMA, Maxim Popov, a menționat că echipamentele fotovoltaice vor fi finanțate fără TVA și fără dobândă, fiind aplicate condiții preferențiale, iar suma oferită per beneficiar ar permite agricultorilor să-și acopere investiția totală pentru crearea unui parc fotovoltaic de 200 kW. Ulterior, beneficiarii ar putea aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln de dolari și o durată de implementare de cinci ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.
Vezi și aceste știri

Energie verde în mai multe sate din Moldova. La o fermă de vaci, un parc de pescuit și un gimnaziu au fost instalate panouri solare (VIDEO)

Revoluţie în industria energiei regenerabile! Savanţii au creat panouri solare care sunt de două ori mai eficiente
