Deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei riscă să fie cercetați penal, după ce au sfidat legislația și au adoptat un act prin care au permis utilizarea în autonomie a panglicii „Sfântului Gheorghe” și altor simboluri ale războiului, la marșul de 9 mai. Despre aceasta a declarat pentru AGORA expertul în drept Teodor Cârnaț.
„Orice nesubordonare față de lege de către autoritățile publice sau persoanele învestite cu funcții publice este pasibilă de a fi atrasă la răspundere penală pentru promovarea războiului, conform Codului penal”, a menționat expertul. Teodor Cârnaț a mai precizat că pentru acest caz nu există răspundere colectivă, adică pentru întreaga Adunare Populare, dar fiecare membru este pasibil de a fi cercetat individual, în funcție de contribuția pe care a adus-o și dacă a promovat intenționat aceste simboluri.
Solicitată de AGORA, procurora responsabilă de comunicare cu presa, Mariana Cherpec, a declarat că: „Procuratura investighează și va ancheta toate cazurile care constituie încălcarea legislației Republicii Moldova și care conțin acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei și dezbinării naționale”.
Mai mult, actele controversate adoptate de către deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei pot fi contestate la Curtea de Apel Comrat de către reprezentantul Guvernului în teritoriu pentru a fi declarate ilegale. După recepționarea cererii, magistrații pot suspenda actul adoptat de aleșii locali, pentru ca acesta să nu producă efecte juridice, iar mai apoi, îl pot anula. AGORA i-a întrebat pe reprezentanții Executivului cum vor proceda în acest caz, însă aceștia nu au venit deocamdată cu un răspuns.
În conformitate cu Constituția, unicul organ care poate adopta legi la nivel național este Parlamentul. Totodată, instituția este împuternicită să contribuie la respectarea acestora pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
AGORA amintește că deputații din majoritatea parlamentară, cu 53 de voturi „pentru”, au aprobat amendamentul la Codul Contravențional, prin care se interzice utilizarea, pe teritoriul țării noastre a simbolurilor „Z”, „V” și a panglicii „Sfântul Gheorghe”.
Potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului Contravențional, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cele care dețin cu funcții publice, în cazul în care vor încălca aceste interdicții, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.
Vezi și aceste știri

Ultima oră! Deputații Adunării Populare din Găgăuzia au permis panglica Sfântul Gheorghe pe teritoriul autonomiei

Adunarea Populară a Găgăuzei a organizat audieri publice cu privire la permisiunea de a folosi Panglica Sf. Gheorghe (VIDEO)
