Amenzi în valoare de peste 540 de milioane de lei au fost împărțite în 2021. Doar 41% dintre acestea au fost achitate

Amenzi în valoare de peste 540 de milioane de lei au fost împărțite în 2021. Doar 41% dintre acestea au fost achitate

În anul 2021, suma amenzilor aplicate a constituit 540,8 milioane lei, cu 40,0% mai mult faţă de anul 2020. Au fost achitate însă 219,3 milioane lei, gradul de încasare fiind de 40,5 la sută. Potrivit Biroului Național de statistică, în 2021, au fost constatate 629,2 mii contravenţii, sau cu 221,4 mii contravenții mai multe comparativ cu anul 2020. În medie, la 1.000 locuitori au revenit 235 de decizii de aplicare a sancțiunii contravenționale.

Cele mai multe contravenții sunt constatate de către Ministerul Afacerilor Interne – 585,6 mii de contravenţii sau 93,1% din numărul total de contravenții constatate, fiind în creștere cu 57,0% față de anul 2020, cauzele principale fiind dotarea suplimentară cu aparatele laser pentru măsurarea vitezei de mişcare a autovehiculelor tip LTI 20/20 „TruCAM” și instalarea camerelor video de monitorizare a traficului rutier pe drumurile naționale.

Încălcări ale regulamentului rutier

Pe categorii de contravenții, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările în domeniul circulaţiei rutiere (64,2% din total sancțiuni aplicate), fiind în creștere cu 71,2% față de anul 2020. 

De cele mai dese ori au fost aplicate amenzi pentru depășirea vitezei de circulație – 157,0 mii amenzi (40,9% din total amenzi în domeniul circulației rutiere), înregistrându-se, astfel, o creștere cu 60,0% față de anul 2020. Pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere au fost aplicate amenzi în proporție de 17,9%, iar pentru încălcarea regulilor de oprire și neacordare de prioritate pietonilor și altor participanți la traficul rutier au fost aplicate 14,4% amenzi din totalul amenzilor în domeniul circulației rutiere.

Cele mai multe sancțiuni cu privare de anumite drepturi au fost aplicate pentru conducerea vehiculului sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool, predarea conducerii lui către o persoană care se află sub influenţa alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool sau de alte substanţe - 122 sancțiuni. Pentru această încălcare s-au aplicat și cele mai multe sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității - 223 cazuri.

Atentarea la sănătatea populației

Contravenţiile constatate ce atentează la sănătatea populației, persoanei, la starea sanitar-epidemiologică au constituit 64,9 mii cazuri (cu 76,4% mai mult comparativ cu anul 2020). În rezultatul examinării contravențiilor, au fost adoptate 63,4 mii decizii de aplicare a sancțiunii. Pe lângă amenzi (62,0 mii cazuri) au fost aplicate și 1191 sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunitații, 37 cazuri de arest contravențional și 190 avertismente.

În această categorie au predominat amenzile pentru încălcările cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice (80,7% din total amenzi aplicate pentru această categorie), încălcarea legislaţiei privind controlul asupra plasării pe piață și consumul produselor din tutun (7,7%) și vătămarea integrității corporale (6,3%). Pentru contravențiile constatate ce țin de violența în familie au fost aplicate 49 de amenzi, 1172 sancțiuni cu muncă neremunerată în folosul comunității și 35 cazuri de arest contravențional.

Ordinea și securitatea publică

Ordinea și securitatea publică a fost afectată cel mai des de acte de huliganism și de consumul de băuturi alcoolice în locuri publice și apariția în astfel de locuri în stare de ebrietate produsă de alcool.

Cele mai frecvente încălcări din această categorie de contravenții au fost actele de huliganism nu prea grav. Amenzile privind huliganismul nu prea grav au constituit 49,4% în totalul amenzilor aplicate pentru această categorie de contravenții, după care au urmat cele aplicate pentru consumul de băuturi alcoolice în locuri publice şi apariţia în stare de ebrietate în astfel de locuri (24,4%), tulburarea liniştii (15,6%), încălcarea termenului de înregistrare a armelor letale şi neletale sau de vizare a permisului de armă sau a permisului de deţinere a armelor (9,0%) etc.

Injuria a fost cea mai frecventă încălcare din categoria contravențiilor ce atentează la drepturile persoanelor fizice.

Contravenţiile ce atentează la drepturile politice, de muncă şi la alte drepturi constituţionale ale persoanei fizice au constituit 26,2 mii cazuri (cu 8,2% mai mult comparativ cu anul 2020) . În rezultatul examinării, circa 23,8 mii decizii de aplicare a pedepsei au fost adoptate.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Cabinetul de Miniștri a majorat amenzile pentru casele de schimb valutar care admit încălcări

Cabinetul de Miniștri a majorat amenzile pentru casele de schimb valutar care admit încălcări

Amenzile pentru încălcarea legislației de către companiile petroliere vor fi majorate

Amenzile pentru încălcarea legislației de către companiile petroliere vor fi majorate

43 de mii de amenzi pentru nerespectarea regulilor anti-COVID-19, de la începutul pandemiei

43 de mii de amenzi pentru nerespectarea regulilor anti-COVID-19, de la începutul pandemiei

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Zelenski îi avertizează pe oficialii ucraineni să nu vorbească despre tacticile militare ale Kievului
 • 2
  Primul satelit moldovenesc a fost plasat cu succes pe orbită
 • 3
  Așa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului s-a întâlnit cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea moldo-transnistreană
 • 4
  Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.