
Ambasadorul SUA la Chișinău sugerează că nu există indici că Moldova s-ar afla în pericol
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a declarat că misiunea urmărește cu îngrijorare situația din stânga Nistrului, dar, în același timp, a sugerat că nu ar exista indicii că Republica Moldova ar putea deveni o țintă a acțiunilor militare. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Пятница с А. Голя” de la RTR Moldova.
・
„Noi suntem bucuroși să vedem abordarea pe care o are Guvernul Republicii Moldova și conducerea regiunii transnistrene. Toți vor să se convingă în faptul că nu sunt motive în plus pentru conflict și toți vor să evite tensiunea în regiune. Urmărim ceea ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană cu multă îngrijorare. Misiunea noastră este să înțelegem ce se întâmplă, să continuăm să acordăm suport Republicii Moldova, să susținem integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Noi recunoaștem neutralitatea țării în conformitate cu Constituția”, a declarat Kent D. Logsdon.
Diplomatul a dat de înțeles că nu ar fi existat indici care să sugereze că Moldova se află în pericol sau că va deveni o țintă a acțiunilor militare.
„Un oarecare timp am trăit în Ucraina, trei ani am petrecut acolo, și ne doare inima să privim la ce se întâmplă acolo. Noi avem prieteni acolo și vedem ce se întâmplă cu țara din cauza războiului. Colaborăm cu Guvernul Republicii Moldova, cu colegii, cu partenerii, cu societatea civilă, cu media, facem schimb de informații privind securitatea Republicii Moldova. Misiunea diplomatică este aici, noi suntem aici, lucrăm în mod normal, însă, bineînțeles, în fiecare zi trebuie să analizăm securitatea cetățenilor SUA și a echipei noastre și noi ne împărțim cu această informație cu colegii și partenerii din Guvernul Republicii Moldova. Pe parcursul acestei perioade complicate nu a fost nimic care să indice că Moldova se află în pericol sau va deveni o țintă a acțiunilor militare”, a spus ambasadorul SUA în Republica Moldova.
Cât despre negocierile în formatul 5+2, Kent D. Logsdon a declarat că SUA și-ar dori ca acestea să continue.
„SUA consideră formatul OSCE drept unica soluție în momentul de față pentru purtarea negocierilor, ne-am dori să continue. În ultimele luni, chiar și în timpul conflictului, contactele în format 1+1 continuă, OSCE devine un participant activ, ei comunică cu părțile, este un semn bun că există voință și interes pentru continuarea procesului. Dacă va fi nevoie de schimbat ceva în format, aici rolul principal îl va juca OSCE”.
Menționăm că ultima reuniune în formatul 5+2 a avut loc acum doi ani la Bratislava, Slovacia. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat anterior că o nouă rundă de negocieri nu va mai avea loc în viitorul apropiat.