
Georgia a transmis prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană
Georgia a transmis prima parte a chestionarului completat pentru a obține statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acest lucru a fost anunțat de președinta Salome Garibashvili.
・
„Este un pas mare astăzi, deoarece Georgia trimite un chestionar privind aderarea la UE. Acesta este ceea ce ne unește cele trei țări, Ucraina, Moldova și Georgia. Important este că oamenii noștri au fost și rămân uniți în acest proces istoric", a scris Garibashvili pe Twitter.
Big step today as Georgia submits its EU membership questionnaire, joining Ukraine and Moldova. This is what brings our three countries together.What matters is that our nation is and remains united in this historical process.Congratulations!— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) May 2, 2022
Autor:
Potrivit prim-ministrului georgian Irakli Garibashvili, lucrările la prima parte a chestionarului UE au fost finalizate, iar documentul completat va fi predat ambasadorului UE în Georgia, Karl Harzel.
Garibashvili a spus că se lucrează la a doua parte a chestionarului UE.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au completat și transmis vineri, 22 aprilie, prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost înmânat ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul unei ceremonii la care a participat și conducerea țării.
Diplomatul european a anunțat în cadrul ceremoniei că autoritățile de la Chișinău au primit și cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE.
Amintim că la 3 martie, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare la UE. Documentul este adresat lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea a fost ulterior expediată la Bruxelles.
La data de 11 aprilie, Reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a țării noastre. Răspunsurile care vor fi completate ar urma să releve pregătirea R.Moldova pentru aderarea la uniune.
Menționăm că, la 28 februarie, Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderarea la Uniunea Europeană după un model simplificat în regim de urgență. Ulterior, la 1 martie, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere instituțiilor blocului comunitar să acorde Ucrainei statutul de țară candidată UE.
Tot în luna martie președintele Georgiei a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.