Mai bine de 20 de ani, moldovenii sunt întrebați dacă vor în UE. Cum s-a schimbat opinia publică în această perioadă (GRAFIC)

Mai bine de 20 de ani, moldovenii sunt întrebați dacă vor în UE. Cum s-a schimbat opinia publică în această perioadă (GRAFIC)

În 1991 s-a destrămat ceea ce timp de 69 de ani a fost Uniunea Sovietică. Oamenii din Republica Moldova, pe atunci Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, nu știau o altă realitate decât cea prezentată de partid. Când Uniunea Sovietică a căzut, la orizont, spre vest, apărea o nouă alternativă pentru țara noastră - Uniunea Europeană. De îndată ce Republica Moldova a devenit independentă, au și început primele discuții despre Europa. Spre exemplu, la 10 octombrie 1991, Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, a declarat pentru ziarul „Literatura și Arta” că administrația de atunci „este în stare să creeze o Moldovă care s-ar integra în Europa”. Cum a evoluat opinia publică cu privire la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană de-a lungul anilor? Răspunsul se ascunde în rezultatele Barometrului de Opinie Publică, realizat de circa 20 de ani de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Ce arată datele, vedeți în materialul de mai jos.

Începând cu anul 2001, Institutul pentru Politici Publice a început să studieze opiniile moldovenilor cu privire la diverse subiecte de actualitate și importanță socială, politică și economică. Prin urmare, acum 21 de ani, printre întrebările chestionarului a apărut și una legată de Uniunea Europeană. Respondenții erau întrebați ce domenii ar trebui integrate, dacă e să vorbim despre integrarea europeană. 

Atunci, în 2001, 41% din respondenți considerau că domeniul principal care ar trebui să se integreze este cel politic. Alți 36,1% din cei care au răspuns, credeau că domeniul economic la fel trebuie să se afle printre primele integrate. Pe de altă parte, circa 21% din respondenți nu au răspuns la această întrebare. 

Din anul 2003 întrebarea din chestionar s-a schimbat. Astfel, respondenții erau întrebați dacă ar fi pro sau contra în cazul în care ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Până în prezent, părerile oamenilor s-au schimbat și au oscilat de la an la an. Astfel, dacă în 2003 circa 68% din oameni ar fi votat pentru aderare, atunci, în 2013, indicele a scăzut cu aproape 20 de unități, până la 48%. Cele mai multe păreri pro aderare au fost în anul 2007, atunci când 76% dintre respondenții chestionarului și-au exprimat aprobarea. În 2011 însă, acest indice a scăzut și doar 45% din persoanele participante erau pentru aderarea la UE.

Pe parcursul acestor 10 ani a crescut și numărul oamenilor care ar fi împotriva aderării. Dacă în 2003 doar 6,2% din respondenți spuneau că nu ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, atunci în 2013 acest procent a crescut de cinci ori, ajungând la 34%. 

În anii următori numărul celor care ar fi pro aderare au continuat să scadă. Așa se face că în 2014, 44% din respondenți s-au arătat predispuși aderării, iar în 2016 acest indice a fost cel mai scăzut. Mai exact, doar 38% din cei care au răspuns la această întrebare erau pro integrare europeană. Respectiv, în același an a crescut și numărul celor care ar fi votat împotriva aderării Republicii Moldova la UE. Este vorba de 37,3% din respondenții chestionarului.

Pe parcursul următorilor ani, raportul dintre cei care erau pro și cei care erau contra a început să se schimbe. Astfel, a început să crească numărul celor care își doreau ca țara noastră să fie primită în comunitatea europeană. Prin urmare, în 2021, numărul celor care ar vota pentru integrarea europeană a crescut până la 65%, respectiv, numărul celor care nu își doreau acest lucru a scăzut până la 25%. A scăzut și numărul celor indeciși, de la 18% în 2020, până la 6% în 2021.

Datele Barometrului socio-politic din aprilie 2022, realizat și publicat de compania de sondaje IMAS, arată că numărul persoanelor care ar vota pentru integrarea europeană a scăzut cu 9% față de anul trecut. Astfel, 56% din respondenții chestionarului s-au arătat pro aderare la UE. Respectiv a crescut cu circa 2% numărul celor care nu ar vota pentru integrare Republicii Moldova în Uniunea Europeană, mai exact este vorba de 28% din persoanele participante la chestionar. A crescut și numărul celor indeciși, astfel, dacă în 2021 numărul acestora era de circa 6%, în aprilie 2022, aceștia reprezintă 10% din respondenți. 

AGORA amintește că, în luna mai, venim cu materiale care vor fi dedicate integrării Republicii Moldova în UE. 

Avem și două prilejuri: Ziua Europei, celebrată pe 9 mai, odată cu Ziua victoriei asupra fascismului, dar și cererea de aderare la UE depusă de țara noastră. 

Asta înseamnă că, pe lângă alte articole de actualitate, pe lângă materialele de autor și proiectele în derulare, jurnaliștii noștri vor pregăti o serie de publicații, în care vom reflecta drumul pe care l-a parcurs țara noastră spre Europa (cu toate urcușurile și poticnirile), dar și calea care mai urmează să o parcurgem pentru a deveni membri ai comunității. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Cum va fi vremea săptămâna viitoare

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Israelul a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Daniela Cociu și Maria Olărașu, în top 10 la Mondialul din Canada

Advertoriale
Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Echipa maib - al treilea an în cursa „Foc la ghete pe biciclete”, pentru susținerea „Casa Angelus”

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Record absolut - la Art Granit ai trepte și pervaz de exterior în doar 3 zile!

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

Descoperă berea care se bea și se mănâncă! Litra Gelato NEIPA, surpriza de la Festivalul BeerMania

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Se împlinesc 14 ani de la încheierea războiului ruso-georgian. Republica Moldova condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Georgiei
 • 2
  Ex-vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski face parte din echipa ONU la Centrul de Coordonare Comună de la Istanbul
 • 3
  Institutul pentru Studiul Războiului: Armata rusă depozitează mine și explozibili la Centrala Nucleară Zaporojie
 • 4
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.