Fotografiile cu o bunicuță dintr-un sat ucrainean, care, în ajun de Paște, coace cozonaci în mijlocul ruinelor din curtea ei, au făcut înconjurul lumii. Jurnaliști ucraineni au găsit-o pe Vera Filipovna, în vârstă de 83 de ani, în satul Horenka din regiunea Kiev. Femeia s-a întors acasă după ce se evacuase împreună cu familia din calea războiului și și-a găsit curtea plină de ruine. Cu toate acestea, ea s-a ambiționat să respecte tradiția și să coacă, de Paști, cozonac și pască la cuptorul pe care l-a reparat cu propriile-i mâini, relatează tsn.ua
Deși casa a rezistat bombardamentelor, garajul și bucătăria de vară au fost complet distruse. Doar cuptorul a rămas, așa că Vera Filipovna a decis să nu încalce tradiția de Paște și să coacă pasca și cozonacii, așa cum o făcea dintotdeauna, scrie tsn.ua.
Printre dărâmăturile lăsate în urmă de bombardamente, Vera Filipovna se îndreaptă spre cuptorașul, și el pe jumătate distrus de „Gradul” rusesc. Aprinde focul cu pagini rupte dintr-o carte: „Vedeți, pun pe foc „Problemele actuale ale comunismului științific”, ard comunismul", spune femeia zâmbind.
Din evacuare, Vera Filipovna s-a întors în satul natal, cu un singur vis - de sărbători să-și coacă pasca și cozonacii în cuptor, așa cum o făcea de obicei. Nu am renunțat la această idee, nici când am văzut ruinele din curtea mea. În acele zile nu era gaz în sat, așa că femeia s-a apucat să repare singură cuptorul. „Când am venit, el era stricat. Am așezat cărămizile cu mâinile mele. Apoi am uns cu lut. Copiii râdeau de mine...” povestește femeia.
Sursa foto: tsn.ua
Fiica Tatiana a încercat să-și convingă mama să cumpere pască de la magazin. Cu toate acestea, Vera Filipovna nu a vrut să renunțe la tradiția de Paște. În timp ce mama cocea pasca, fiica a decis să facă câteva fotografii, pe care le-a postat pe rețelele de socializare. „Când mi-a spus că va coace, am zis că trebuie să fac niște poze pentru copii și nepoți. Un astfel de comportament al ucrainenilor vorbește despre faptul că națiunea noastră nu poate fi distrusă. Cu oameni ca mama mea suntem nemuritori - ea ne ține pe toți aici, este un exemplu pentru noi ”, spune fiica femeii.
„În prima zi am copt pască și am împărțit-o oamenilor, pentru că numeni de aici nu avea”, spune femeia.
La începutul lunii martie, rușii au început să bombardeze cu artilerie grea satul Horenka. Pe strada pe care locuiește Vera Filipovna, multe case au fost avariate, unele au fost distruse în totalitate, iar pe 6 martie familia a decis să plece de aici pentru a-și salva viața. În curtea Verei lor, pe lângă bucătăria de vară, a mai ars un garaj, cotețul găinilor, dar casa a rezistat. Ce-i drept, ardezia a fost distrusă, iar ferestrele deja au fost acoperite cu folie. „A zburat, a ucis câinele, a distrus totul, țeava a fost deja sudată”, arată femeile.
Sursa foto: tsn.ua
Schijele au pătruns peste tot în interiorul casei: au străpuns pereții, tavanul și mobila. În timpul bombardamentului, bătrâna s-a ascuns în odaie - un dulap de o sută de ani i-a devenit adăpost. „În acest dulap, m-am gândit să mă ascund. Am închis toate ușile, am deschis dulapul, m-am așezat cu un termofor. Toată noaptea am stat acolo, iar a doua zi dimineața, fiica m-a luat în beci la ea”, povestește bunica.
Cu toate că în sat a început deja să fie reconectat, bunica spune că va mai găti din când în când în cuptorul ei, pentru că mâncarea făcută aici este mult mai gustoasă. În pofida necazurilor pe care a fost nevoită să le îndure la cei 83 de ani, femeia nu-și pierde optimismul și îi molipsește de încredere pe toți cei din jur. „Trebuie să trăim, nu trebuie să ne pierdem cumpătul. Trebuie să rezistăm, să ne rugăm și să credem. Și să avem speranță în viitor...", sugerează doamna Vera.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Fă cunoștință cu viitorul, descoperă noul card ultra comod

EuroCreditBank continuă să ofere soluții pentru cei care preferă economiile în valută străină. Depozite la cele mai avantajoase condiții de 3,5% anual
