Interviu cu membrul consiliului de administrație ATIC, Andrey Aydov: Avem nevoie de un „unicorn moldovenesc”

Interviu cu membrul consiliului de administrație ATIC, Andrey Aydov: Avem nevoie de un „unicorn moldovenesc”

Cum este să motivezi și să aduni la un loc oameni care setează o direcție de dezvoltare a industriei tehnologiilor informaționale? Cum se dezvoltă domeniul Fintech în R. Moldova și ce perspective are? Cum începi un start-up în Moldova și cum îl faci remarcat pe piață? Răspuns la acestea și alte întrebări aflați din interviul cu directorul companiei „QSystems”, membrul consiliul de administrație al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). De altfel, odată cu acest interviu, anunțăm că ATIC devine contributor „cu acte în regulă” la AGORA, aducând mai aproape de cititorii noștri domeniul industriei TIC și noutăți din această lume. 

Înființată în  anul 2006,  Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) întrunește peste 90 de companii din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor cheie al creşterii economice şi dezvoltării durabile a ţării. ATIC reprezintă asociația-lider și vocea industriei TIC, care contribuie la creșterea sectorului prin parteneriate viabile între companii, organizații similare, guvern, instituții de stat și organizații internaționale. Misiunea ATIC este de a proteja și promova interesele membrilor Asociației, precum și de a facilita un climat de afaceri TIC mai favorabil. Pe plan internaţional, ATIC promovează sectorul ca partener de încredere şi cu mare potenţial de a răspunde necesităţilor clienţilor interesaţi de outsourcing în sfera tehnologiilor informaţionale şi proceselor de business. Mai jos vedeți interviul cu membrul consiliului de administrație al ATIC, Andrey Aydov.

În ultimii 12 ani, ATIC a înregistrat o creștere și o dezvoltare vertiginoasă. Cărui fapt se datorează această creștere? 

Da, ATIC a înregistrat o creștere semnificativă în toți indicatorii activității sale, iar pentru unele direcții, această creștere este chiar incredibilă. Cred că acest lucru a fost posibil datorită mai multor factori:

• obiectivi – dezvoltarea industriei și impactul acesteia  pentru societate și stat. Prezentăm interes pentru toată lumea, întrucât domeniul IT pătrunde în toate domeniile de activitate în care sunt implicați oamenii: de la comunicare – la afaceri. S-a înregistrat o creștere substanțială a cererii pentru domeniul IT, iar noi am crescut odată cu ea;

• subiectivi – ATIC a adunat colaboratori capabili și dornici să coopereze, oameni inteligenți și perseverenți;

• factori-cheie – conducerea ATIC a reușit să realizeze obiective fantastice: ICT Summit, IT Park, Tekwill etc.

În calitate de membru al consiliului de administrație al ATIC, ce părere aveți despre realizările ATIC? Cum a influențat mandatul dumneavoastră activitatea asociației?

Fiind unul dintre directorii ATIC, văd ce lucru important face întreaga echipă. Crearea unei echipe atât de eficiente este principala realizare a ATIC. Este extrem de dificil să aduni, să motivezi și să conduci oameni care se concentrează pe progresul industriei. ATIC a reușit să construiască un dialog constructiv cu autoritățile, să câștige încrederea donatorilor și partenerilor, să finalizeze proiecte complexe, să organizeze un număr mare de evenimente și, ca urmare, să creeze una dintre cele mai influente asociații din țară.

Am fost ales în consiliul de administrație pentru că promovez ideea de a crea un „Unicorn moldovenesc” (n.r. - numele de unicorn se atribuie unei companii ce ajunge să valoreze peste 1 miliard de dolari). Nu am ajuns încă la un asemenea nivel, dar suntem pe cale să îl atingem: susținem dezvoltarea start-upurilor, am întemeiat Fundația Startup Moldova, am creat un comitet FinTech (cel mai atractiv segment IT pentru investitori) .

Care sunt realizările ATIC de care sunteți extrem de mândru?

Tekwill, IT Park, proiecte educaționale (Tekwill în Fiecare Școală), conferințe (ICT Summit, FinTech Conference etc.) etc.

Vorbind despre „Lobby și Advocacy”, ce a obținut ATIC în 2021, de exemplu? Cum a influențat  acest lucru sectorul IT?

Sprijinul juridic pentru inovațiile din sectorul IT este una dintre activitățile-cheie ale ATIC. O mare parte dintre obiectivele pe care ni le propunem schimbă regulile de afaceri pentru companiile IT, iar asta face ca sectorul nostru să fie unul special.

Datorită „Lobby și Advocacy”, în 2021 am îmbunătățit semnificativ condițiile de muncă ale companiilor IT, prin schimbarea legilor și a relațiilor cu inspectorii și autoritățile de reglementare: IT Visa, GDPR, Luxury Tax etc.

Pentru domeniul Fintech, s-au obținut rezultate semnificative în promovarea facturilor pe PSD2, Crowdfunding, eKYC.

Pentru progresul unei industrii, actorii sectorului și autoritățile trebuie să împărtășească aceeași viziune și să se sprijine reciproc. În 2020, cu sprijinul proiectului Tekwill, ATIC a creat un comitet Fintech, care se axează  pe chestiuni de reglementare. Despre ce este vorba, mai exact?

În Moldova, în domeniul Fintech, s-a creat o situație când, pe de o parte, s-au acumulat multe solicitări din partea societății de modernizare a sectorului financiar, iar pe de altă parte, companiile noastre IT au generat multe inițiative şi inovații care pot asigura această modernizare. Prin urmare, am decis să unim eforturile companiilor IT, ale Guvernului, companiilor fintech și ale altor actori, pentru a include noi produse și servicii pe piața financiară. Cele mai importante, după părerea mea, sunt:

• Adoptarea legilor pentru implementare: PSD2, Crowdfunding, eKYC;

• Dezvoltarea și implementarea unei strategii de creare a unei infrastructuri naționale pentru plăți rapide, bazată pe modernizarea MPay;

• Implementarea serviciilor eCommerce, GreenBill, Remittance Gateway, RequestToPay, Moldovan Stable Coin. 

Anul trecut, în cadrul proiectului Tekwill, ATIC a lansat Verticala Fintech – un program care aduce mai multe beneficii, inclusiv dezvoltarea antreprenoriatului FinTech. Care a fost impactul acestui program, dar și al altor programe în acest domeniu pentru dezvoltarea pieței și economiei locale?

În cadrul ATIC, a fost creat comitetul Fintech, din care au făcut parte reprezentanți ai mai multor companii din acest sector. Am obținut o voce consolidată, care ne-a ajutat în dialogul cu BNM (regulator), iar în urma dialogului am putut accelera adoptarea unor legi și inițiative care sunt importante pentru industria Fintech.

Fintech revoluționează serviciile financiare și avem nevoie de o voce puternică, consolidată pentru a promova inovația și pentru a obține un nou nivel de dezvoltare a serviciilor de plată: eCom, plăți rapide, incluziune financiară etc.

Domeniul Fintech este unul de perspectivă pentru Moldova? Ce părere aveți, având în vedere faptul că desfășurați afacerea în acest domeniu?

Fintech este cel mai mare segment al pieței globale în ceea ce privește atractivitatea investițiilor.

În 2021, investițiile în Fintech au fost de aproape 4 ori mai mari decât în toate celelalte industrii! Acesta este un potențial uriaș pentru creșterea exporturilor economiei moldovenești. Mulți dintre unicornii Fintech au fost creați anume de oameni din țările în curs de dezvoltare.

De exemplu, compania noastră se ocupă de inovații pe piața transferurilor de bani între persoanele fizice, fără deschiderea unui cont (remitențe). Acest segment al Fintech a fost „omis” de companiile și investitorii din țările dezvoltate, întrucât economiile lor nu depind de acest aspect. Încercăm să oferim lumii  modalități inovative de a transfera bani. 

Să vorbim despre start-up-uri! Există start-up-uri în Moldova? Contribuie ATIC la dezvoltarea acestora? Puteți exemplifica vreo inițiativă în acest context?

Da, desigur, dezvoltarea start-up-urilor din Moldova se realizează deja de mulți ani. În diferite perioade ale activității mele, am participat la mai multe inițiative: de la mentor în cadrul „Startup Weekend” până la finalist în competiția start-up-urilor, „Seed Forum”. Acestea au fost în mare parte inițiative organizaționale menite să ofere oportunități start-up-urilor din Moldova de a se face remarcate. Însă, actorii-cheie în dezvoltarea start-up-urilor sunt investitorii. Dezvoltarea acestei direcții este una dintre prioritățile ATIC și de aceea am creat Fundația Startup Moldova, care ar trebui să devină un punct de atracție pentru investitori.

Este adevărat că una dintre cele mai mari probleme din Moldova este lipsa capitalului uman? Întreprinde ATIC anumite acțiuni pentru a sprijini dezvoltarea capitalului uman?

În opinia mea, în Moldova nu există această problemă. Ceea ce contează este  obiectivul de dezvoltare pe care ți l-ai stabilit. Dacă vorbim despre comerțul cu „resurse umane”, atunci Moldova va avea mereu această problemă. Aceasta este o problemă de stabilire a obiectivelor, și nu o problemă de țară.

Moldova are tineri minunați, instituții de învățământ, un sistem democratic în continuă dezvoltare și legături extinse cu lumea dezvoltată.

Haideți să schimbăm obiectivul și să investim în cunoștințele și abilitățile de mâine, să creăm produse și servicii competitive și să atragem investiții din întreaga lume. ATIC întreprinde multe acțiuni pentru a încuraja profesorii, pentru a oferi programe educaționale destinate tuturor vârstelor, pentru a crea condiții moderne în fiecare sală de clasă și multe altele.

Știți, compozitorii, interpreții, muzicienii moldoveni au demonstrat de mult timp acest adevăr. Se plâng ei oare de lipsa „forței de muncă”? Și câte personalități cu renume mondial are Moldova?! 

În opinia dumneavoastră, care ar trebui să fie prioritățile pentru a menține același ritm de dezvoltare a sectorului IT în Moldova?

Pentru menținerea ritmului de dezvoltare a sectorului IT este necesară căutarea și sprijinirea talentelor în domeniul antreprenoriatului IT;  dezvoltarea competențelor, atât tehnologice și umane, cât și economice: limbi străine, management, marketing și finanțe; crearea unui mediu eficient și atractiv pentru investiții în aceste talente; dezvoltarea legăturilor cu economia mondială. Într-o propoziție, avem nevoie de un „unicorn moldovenesc”.

Poți face diferența

Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Primarul Chișinăului anunță pagubele preliminare ale intemperiei de marți. Sumele ajung la milioane de lei

Primarul Chișinăului anunță pagubele preliminare ale intemperiei de marți. Sumele ajung la milioane de lei

Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia

Sfârșit tragic pentru un moldovean aflat în vacanță. Un bărbat s-a înecat într-o piscină din Turcia

Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom

Ce se cunoaște despre cele două companii care vor face auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom

Advertoriale
Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Despre finanțe și investiții, pe înțelesul tinerilor, cu Lilian Guzun, CEO Iute Credit  (VIDEO)

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

Ai un cabinet stomatologic? Contabilul tău e la DAD Accountant

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
  Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
 • Hike cu mine! Unde? La Seliște, să vezi un fag de 300 de ani și să afli cum un slovac a venit în Moldova și s-a apucat să ne dezvolte turismul (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  NYT: Bilanțul pagubelor provocate de exploziile din Crimeea sunt mai mari decât a descris inițial Kremlinul
 • 2
  Două companii care oferă credite nebancare și-au suspendat activitatea. Anunțul făcut de CNPF
 • 3
  Care este nivelul fondului radioactiv în R. Moldova, după bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie
 • 4
  Popescu, despre interdicția Rusiei privind produsele vegetale moldovenești: R. Moldova are fructe și legume foarte bune, care se exportă pe piața Uniunii Europene, o piață foarte exigentă
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.