Conferința de presă susținută de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel: „Susținerea noastră economică și politică va continua”(VIDEO)

Conferința de presă susținută de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel: „Susținerea noastră economică și politică va continua”(VIDEO)

Președinta R. Moldova, Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel au făcut mai multe declarații de presă în contextul vizitei înaltului oficial european în Republica Moldova. 

În cadrul conferinței de presă, președinta Maia Sandu a mulțumit UE pentru ajutorul umanitar în valoare de 13 milioane de euro și a solicitat mai multe facilități pentru producătorii moldoveni, afectați de consecințele războiului din Ucraina.

„Contăm totodată pentru deschiderea pieței din Europa pentru fructele din R. Moldova. Avem nevoie de permise pentru transportarea de mărfuri în UE. Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru plățile în euro. Pentru a valorifica toate oportunitățile avem nevoie de pace. Planurile și intențiile noastre nu s-au schimbat”, a declarat președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Publicitate

„Contăm pe sprijinul dvs. pe aderarea RM la zona unică de plăți în Euro, integrarea profundă cu piața europeană va spori reziliența noastră în contextul războiului”, a adăugat Sandu.

Șefa statului a reiterat angajamentul guvernării pentru a continua reforma justiției și combaterea corupției și a anunțat că în următoarele zile va fi expediată și a doua parte a chestionarului de aderare la UE.

La rândul său, președintele Consiliului European a afirmat că Uniunea Europeană va continua să susțină Chișinăul pe plan politic și economic.

„Este un moment definitoriu pentru Moldova și pentru Europa. (...) Susținerea noastră economică și politică va continua. Platforma noastră de achiziționare a energiei va fi deschisă pentru Moldova. (...) Vom ajuta Moldova să-și consolideze reziliența și să facă față efectelor crizei agresiunii ruse din Ucraina, anul trecut am anunțat  o susținere de șapte milioane euro pentru echipamente, în acest an planificăm să majorăm susținerea pentru R. Moldova, oferind forțelor armate echipamente suplimentare, vom consolida coeziunea socială și împotriva atacurilor cibernetice”, a menționat președintele Consiliului European.

După această conferință de presă, oficialii se vor deplasa la Centrul de plasament al refugiaților de la „Moldexpo”.

Amintim că, la 24 martie 2022, Charles Michel a fost reales președinte al Consiliului European pentru un nou mandat de doi ani și jumătate, de la 1 iunie 2022 până la 30 noiembrie 2024.

Anterior, Charles Michel a vizitat Republica Moldova pe 28 februarie 2021, după care a efectuat vizite la Tbilisi și Kiev.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal