9 mai, cunoscută și ca „Ziua Victoriei” în Federația Rusă este data la care are loc comemorarea înfrângerii naziștilor de către URSS în 1945. Tradițional este marcată cu o paradă militară în Piața Roșie, în timp ce liderii ruși urmăresc de la tribună desfășurarea acesteia.
„Ziua de 9 mai este menită să fie un spectacol de proporții în fața mulțimii, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului aflat la putere”, a spus directorul Programului Rusia-Eurasia la Chatham House, James Nixey.
Oficialii occidentali sunt de părere că Putin se va folosi de semnificația simbolică și valoarea propagandistică a zilei de 9 mai pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele variante.
De altfel, e un lucru cunoscut că președintele rus se folosește de simboluri. Acesta a ordonat invazia în Ucraina imediat după Ziua Apărătorului Patriei, o altă aniversare militară importantă în Rusia.
Pregătiri pentru mobilizare?
Analistul Oleg Ignatov din cadrul Crisis Group spune că Putin are la dispoziție mai multe opțiuni, iar declararea războiului este cea mai dificilă.
O altă opțiune ar fi adoptarea legii privind mobilizarea în Rusia, care poate fi folosită pentru a demara o mobilizare militară generală sau parțială „în cazuri de agresiune împotriva Federației Ruse sau de amenințare directă de agresiune, de izbucnire a conflictelor armate îndreptate împotriva Federației Ruse”. Acest lucru ar permite Kremlinului nu doar să adune mai multe trupe, dar și să pună economia țării pe picior de război.
De cealaltă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a declarat oficial război Rusiei, a impus legea marțială în Ucraina când a început invazia rusă.
Totodată, forțele ruse au pierdut în cele două luni de război cel puțin 15.000 de militari, potrivit lui Nixey, fapt pentru care sunt necesare întăriri în vederea atingerii obiectivelor militare stabilite de Moscova în Ucraina. Mobilizarea în acest caz ar putea însemna extinderea recrutării de soldați, chemarea rezerviștilor sau mobilizarea bărbaților care au făcut pregătire militară, susține Ignatov.
Dar acest lucru ar reprezenta un mare risc pentru regimul lui Putin, a adăugat el.
„Ar însemna practic schimbarea întregii narațiuni a Kremlinului”, a spus Ignatov, explicând că mișcarea respectivă îl va forța pe Putin să recunoască faptul că invadarea Ucrainei nu a mers conform planului.
„Este o decizie foarte riscantă”, adaugă Ignatov, afirmând că mobilizarea la scară largă ar afecta, de asemena, economia rusă aflată deja în dificultate. În plus, ar putea diminua sprijinul de care se bucură Putin în Rusia, deoarece mulți ruși susțin invadarea Ucrainei, dar nu vor să meargă să lupte pe front, este de părere analistul.
Totuși mai există și posibilitatea ca Putin să adopte legea mobilizării fără să recurgă la declarația oficială de război împotriva Ucrainei și să impună legea marțială, suspendând alegerile și concentrând în mâinile sale toată puterea în stat. Acest lucru ar impune însă reguli nepopulare în Rusia, cum ar fi interdicția de plecare din țară pentru bărbații apți de luptă.
Alte scenarii
Dacă Putin nu declară război, ar putea căuta alte soluții pentru a marca Ziua Victoriei.
Astfel, alte scenarii includ anexarea republicilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, realizarea unui avans major către Odesa, în sud, sau anunțul că Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului-port Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse și a trupelor separatiste de la începutul războiului.
Există de asemenea indicii care arată că Rusia ar intenționa să declare și să anexeze o „republică populară” în regiunea Herson.
„Putin va putea declara că armata rusă a avut niște victorii în Ucraina. Poate încerca să folosească această dată pentru a-și consolida sprijinul în țară”, a spus Ignatov.
Cu toate acestea analistul recunoaște că este greu de prezis ce va face președintele rus.
„Toate deciziile sunt luate de un om și de câțiva din consilierii săi”, a conchis Ignatov.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus că există motive „întemeiate” să creadă că „ruși vor face tot ce le stă în putință pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.
„Am văzut că rușii își dublează eforturile de propagandă, probabil - aproape sigur- cu scopul de a distrage atenția de la eșecurile tactice și strategice de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Price.
Afirmațiile oficialului american au fost negat de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a calificat zvonurile privind o eventuală declarație de război împotriva Ucrainei la 9 mai ca fiind un „nonsens”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.