
„Toți care fug de conflict trebuie să aibă acces în UE”. Cum a susținut blocul comunitar Ucraina, după invadarea Rusiei
Războiul din Ucraina a zdruncinat întreaga Europă. Chiar și așa, Kievul nu a fost lăsat fără de susținere în fața invaziei Rusești. Începând cu 24 februarie, Uniunea Europeană a acordat țării vecine peste patru miliarde de euro. AGORA a realizat o analiză și vă prezintă măsurile întreprinse de blocul comunitar în sprijinul poporului ucrainean.
・
Criza refugiaților a fost o ramură căreia i s-au dedicat fonduri considerabile. Astfel, refugiații care sosesc în UE primesc dreptul de ședere de cel puțin un an, cu acces la asistență medicală și socială, la instituțiile de învățământ și la angajarea în câmpul muncii. Pentru a accelera trecerea frontierei cu Ucraina, UE și-a propus să creeze noi puncte de trecere, să deschidă noi culoare și să renunțe la taxe vamale.
„Tuturor celor care fug de conflict trebuie să li se acorde acces în UE”, se arată în Directiva privind protecția temporară, adoptată de către UE, la data de 4 martie.
În acest context, statele membre au oferit 143 de milioane de euro pentru cetățenii ucraineni care au fugit de urgia războiului. Din această sumă, 13 milioane au fost transferat către țara noastră.
Alte 330 de milioane au fost alocate ucrainenilor care nu au părăsit țara, pentru alimente, asistență medicală, educație. Din această sumă, unele surse au fost redirecționate către antreprenori, agricultori și pentru reconstruirea infrastructurii civile.
1,2 miliarde de euro pentru Guvernul de la Kiev
Pentru a menține Guvernul ucrainean funcțional și capabil să acopere cheltuielile de bază, UE a acordat 1,2 miliarde de euro. Dintre care, 600 de milioane au fost deja vărsate în buget în luna marte. Alte 120 de milioane de euro au fost oferite sub formă de granturi.
Totodată, UE a oferit Ucrainei ventilatoare pulmonare, pompe de perfuzie, monitoare pentru pacienți, măști și halate, dispozitive cu ultrasunete și concentratoare de oxigen, toate din rezervele medicale, găzduite de Germania, Ungaria și Țările de Jos. Ca ajutorul să ajungă cât mai rapid, au fost înființate centre logistice în Polonia, România și Slovacia.
La data de 9 aprilie, în orașul Varșovia, Polonia, a fost organizat un eveniment internațional, în parteneriat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și premierul canadian, Justin Trudeau, în cadrul căruia au fost acumulate granturi și împrumuturi în valoare de peste nouă miliarde de euro.
Acesta s-a desfășurat la o zi distanță, după un miting global desfășurat pe internet, „Stand Up For Ukraine”, în cadrul căruia mai mulți activiști, artiști, susținători ai poporului Ucrainean, au cerut liderilor mondiali să acționeze și mai mult în susținerea Kievului.
Scutire de roaming pentru refugiații ucraineni
Pentru cercetătorii din Ucraina și cei care au fugit din țară, a fost lansat un portal cu informații și servicii necesare studiilor. Este vorba despre ghișeul unic, „Spațiul european de cercetare pentru Ucraina”.
De asemenea, Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre să recunoască rapid și echitabil calificările academice și profesionale ale refugiaților.
Pentru ca persoanele emigrate să poată ține în continuare legătură cu cei dragi, operatorii UE au convenit să ofere apeluri mai accesibile sau chiar gratuite, în regim de roaming.
Mai mult, Comisia Europeană le-a propus statelor care adăpostesc refugiați să le permită acestora să schimbe bancnotele ucrainene în moneda statelor unde se adăpostesc.
Sancțiunile impuse de UE Rusiei
Amintim că până în prezent, UE a impus cinci pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns asupra invaziei Moscovei asupra Kievului. AGORA a scris despre restricțiile individuale, economice, financiare, energetice și tehnologice impuse de către blocul comunitar.
Precizăm că pentru a colecta dovezi și a investiga crimele de război și cele împotriva umanității, UE a înființat o echipă de anchetă, în comun cu Ucraina. Anchetatorii de la Bruxelles s-au deplasat în teren, pentru a-i ajuta pe procurorii ucraineni.
Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că UE a oferit ajutor militar Ucrainei în sumă de 1,5 miliarde de euro. Publicația Bloomberg a scris că, în aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus Ursulei von der Leyen că Ucraina are nevoie de asistență financiară lunară de șapte miliarde de dolari.