Papa Francisc, despre Patriarhul Kiril: Nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin. Cum a reacționat Biserica Ortodoxă Rusă

Papa Francisc, despre Patriarhul Kiril: Nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin. Cum a reacționat Biserica Ortodoxă Rusă

După ce Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu că i-a spus Patriarhului Kiril că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, Biserica Ortodoxă Rusă a venit cu o reacție, declarând că Suveranul Pontif ar fi ales „tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații”, transmite digi24.ro

„Negocierile dintre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa și cu șeful Bisericii Angliei, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. Au discutat despre problema ajutorării refugiaților, dreptul fiecăruia de a-și mărturisi credința și limba maternă fără persecuție politică și rolul creștinilor în căutarea păcii în Ucraina. Este regretabil că la o lună și jumătate de la conversația cu Patriarhul Kiril, Papa Francisc a ales tonul greșit pentru a transmite conținutul acestei conversații. Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Bisericile Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, a transmis Biserica Ortodoxă Rusă.

Biserica Ortodoxă Rusă susține că Patriarhul Kiril i-ar fi spus Papei Francisc că războiul a început din cauza unei lovituri de stat în Ucraina în 2014 și a  „promisiunii încălcate a NATO” de a nu înainta spre est.

Publicitate

 „Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, a declarat Papa despre discuția cu Kiril, potrivit CNN. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”.

„L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

Anterior, Papa Francisc a încercat să obțină și o întrevedere cu președintele Rusiei pentru a discuta despre Ucraina, însă liderul de la Kremlin l-a refuzat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal